Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Słoneczna-

Wydatki na sprawy koscielne

Polecane posty

Wbieramy sie do ksiedza podpisać protokół. Wtedy też załatwia się sprawę zapowiedzi - mam w zwiazku z tym pytanie - czy za nie się jakoś płaci? Słyszałam już i o tym, ze to 50 zł i że za darmo. Jak było u Was? Moje koscielne wydatki to jak narazie 30zł za wydanie aktu chrztu i bierzmowania w parafii urodzenia. Ile szykować za ślub i dla organisty nie mam pojęcia.

Za spisanie protokołu nic nie płaciłam i poraz pierwszy słysze że ktoś płacił.W sumie jeśli chodzi o sprawy kościelne to u nas było tak: 80 zł poszło w USC (za wyciągnięcie jakiegoś papierka ale co i jak to nie pamiętam to to było przeszło 2 lata temu) , na zapowiedzi wcisnełam 50 zł(ksiąź bardzo protestował bym nie płaciła), za ślub dla księdźa 200 zł a co do organisty to zarzyczył sobie 100 zł i tyle też dostał

kangurek- chyba coś źle napisałam, albo Ty nie tak zrozumiałaś. Te 50 zł to za danie na zapowiedzi, a nie za protokól:) Dzięki za odpowiedź.

my nic jeszcze w kościele nie płaciliśmy, u nas dopiero płaci sie po ślubie w poniedziałek co łaska, ale tak chcemy dać 200zł, bo tak u nas przeważnie dają. no a w USC 75zł + 5zł znaczek skarbowy, i po ślubie 5zł za wypisanie aktu małużeńskiego

Gość e_mięta
2 x odpis aktu chrztu =60 zł ksiądz = 500 zł organista = 150 zł kościelny = 100 zł 2 x kurs przedmałzeński = 140 zł 2 x kurs w poradni małżeńskiej "Komunikacja małżeńska" = 40zł kwiaty do ukwiecenia ołtarza = 100zł odpis aktu bierzmowania = 20 zł protokół z USC o okolcznościach wykluczjących zawarcie związku małżeńskiego = 81,50 razem :1191,50zł do tego należy doliczyć: odpis aktu urodzenia : 20zł po zawarciu zw.małż. też chyba coś się płaci w USC za wydanie zaświadczenia + zmiana prawa jazdy + zmiana dowodu osobistego = strzelić sobie w łeb lub żyć w konkubinacie

o rany ja za żadne nauki nie płaciłam-czyżby w ciągu tych 2 lat coś sie zmieniło????? słoneczna-chyba się źle zrozumieliśmy :)

Gość czerwcowa doli
a czy jak mam stary akt urodzenia wczesniej wyrobiony to nowy musze wyrobić? a na ile wczxesniej wazny musi byc akt urodzenia na pół roku ? bo akt chrztu i bierzmowania to razem 20 zł i wiem ze na pół roku wczesniej się odbiera go. W usc te zaswiadczenie natomiast na 3 miesiące przed. Pozatym wcale nie ma konieczności prawa jazdy zmieniac. Mam znajomych i na panieńskim jeżdzą. Kwiaty , organista, kościelny, ksiądz to oczywiste wydatki i zalezy od arafii ile.