Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pomocy potrzebuję

umowa najmu - pytanie do prawników

Polecane posty

Gość pomocy potrzebuję

Witam Mam podpisaną umowę najmu na czas nieokreślony z możliwością wypowiedzenia 1 miesiąc. Zapłaciłam juz wynajmującemu za lipiec :o a chciałabym natychmiast wypowiedzieć umowę. Czy mogę natychmiast wypowiedzieć umowę i żądać zwrotu pieniędzy ????

Gość pannawdowa
tylko na zasadzie porozumienia stron

Gość pomocy potrzebuję
:( A co to znaczy rażąco naruszył umowę ??? Ok, to mam inne pytanie. jeżeli dziś wypowiem umowę i będę tam jeszcze miesiąc , to czy musi mi zwrócić za połowę lipca ? Przeciez nie będzie mnie już w lokalu a ja jakby nadpłaciłam pieniądze.

Gość kazik2123
nie jestem prawnikiem, ale takie rzeczy nie są mi obce;) jeśli dzisiaj wypowiesz umowę, to - zgodnie z jej zapisami - przestanie ona działać za równy miesiąc, a opłaty masz obowiązek płacić za okres, w którym działała umowa.... innymi słowy.... jeśli zapłaciłaś za cały lipiec, a umowa wygasłaby np. 15 lipca, to za 16-31 lipca muszą zwrócić Ci pieniądze, i to bezwarunkowo wypowiedzenie umowy musi być dokonane na piśmie, i najlepiej doręczyć osobiście i zażądać podpisu drugiej strony (podpis z datą!!)

Gość kazik2123
a jeśli osobiste doręczenie wypowiedzenia nie jest możliwe, to wysyłasz je listem poleconym, zachowując dowód nadania listu z CZYTELNYM stemplem pocztowym (data)