Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość _załamana_

PLAMY OD SŁOŃCA.........CO SIE DZIEJE? RATUNKU

Polecane posty

Gość _załamana_

Mam pytanie. Jak wyglądają plamy jakie powistają na skutek opalania u osób bioracych tabletki antykoncepcyjne??? Tabletki biore od ponad dwóch lat. Wprawdzie nie mają duzo hormonów (Novynette), ale jednak mimo wszystko mają..... Nigdy nie miałam zadnych problemów. W ciągu roku chodziłam do solarium (ale nie jakos nałogowo tylko sporadycznie). Ostatnio byłam cztery razy na wodą i wiadomo troche lezałam tez na słoncu. Opaliłam sie równomiernie. Plecy miałam brązowe (nie czerwone). Zauwazyłam jednak, ze powyskakiwały mi na plecach jakies dziwne białe plamki. Wygląda to troche tak jakby skóra mi schodziła. Nie moge sie temu dokładnie przyjrzec bo są one tylko na plecach. Moja mama powiedziała, ze nie wygląda jej to raczej na schodzącą skóre. Jestem przerazona bo mam ich pełno i szpecą mi plecy. Zastanawiam sie czy to przypadkiem nie plamki od tabletek. Tyle ze kiedys słuszałam ze są one ciemne, a moje są jasne. Co to moze być????

Gość _załamana_
Dodam ze te plamy nie są białe...to po prostu takie jaśniejsze placki

Gość a moze złapałaś
łupież pstry ? Kup sobie nizoral w saszetkach (0k 3 szt. powinno ci wystraczyć) i maść klotrimazolum - i jak bierzesz prysznic to zrób sobie piankę z tego szamponu i nanieś na skórę i poczekaj aż wyschnie na tobie ! póżniej spucz wytrzyj sie i nanieś maść i tak przez 3 kolejne dni wieczorkiem przed snem powinno pomóc!

Prawdopodobnie łupież pstry. Kup Nizoral i całe ciało łącznie z owłosioną skórą głowy posmaruj. Chyba trzy dni trwa kuracja. Nie pamiętam. Na ulotce jest napisane. Smarowanie miejscowe nie jest skuteczne. To tylko takie \"przeganianie\" grzybicy w inne miejsce.

no co wy gadacie?!!! to po prostu brak pigmentu, tez to mialam. Kup sobie w aptece maść na przebarwienia skóry i smaruj tym! Rok temu mialam cale plecy w plamkach + ramiona, kup sobie takze tabletki z beta-karotemen, np. solarin, odkąd go biore nie mam zadnych plamek!!! pozdrawiam

julenka, wlasnie ze Dziewczyny dobrze napisaly, to mzoe byc wlasnie lupiez pstry! to jest choroba grzybicza skor, z tym ze bardziej od nizoralu polecalabym szampon Selsun Blue- tylko w aptece, wiem bo moja oprzyjaciolka dlugo z tym walczyla i pomogl jej dopiero ten szampon..nalezy nim po prostu przemywac zmienione chorobowo miejsca

Gość _załamana_
Dziekuje dziewczyny za kazdą rade:) Z tym łupiezem to nie wiem. Te plamy nie są chropowate czy cos w tym stylu. Poza tym pojawiły sie własnie zaraz po tym jak sie opalałam. Mam krem clotrimazolum i juz sobie posmarowałam te plamki. Chyba faktycznie kupie sobie ten solarin. A ile on kosztuje?

Gość o tak jak najbardziej
Jej Widziałam na plaży wiele osób z takimi plackami jak na tym zdjęciu :( To plaga jakaś :(

Gość _załamana_
Masakr na tym zdjeciu! Kurde ja mam podobnie tylko o wiele mnie i nie takie jasne. Juz sama nie wiem czy to ten łupiez ze przegiecie ze słoncem jakie ostatnio miałam. Wyskoczyła mi rowniez kilka dni temu opryszczka. Mam nadzieje ze to nie łupiez

Gość _załamana_
BYłam własnie w aptece po te tabletki solarin i babka powiedziała do mnie oburzona (nie wiem czemu) ze one nie pomagają na te plamki. Zapytałam jej wiec co pomaga a ona ze nie wie...jeszcze bardziej oburzona.

Gość _załamana_
Na wszelki wypadek te palmy potraktuje jak ten łupiez pstry. Tylko mam pytanie... piszecie NIZORAL to chodzi o szampon w saszetkach??????? tym szamponem mam sobie naceirac plecy???

Gość zapytaj sie pani w aptece

Gość tak to szampon
który leczy ten rodzaj grzybicy wywołaney przez malasezia furfur. bardziej opłacalne bedzie chyba kupienie całej buteleczki. kobieta prawdopodobnie ofukała cię, bo uznała, że powinnaś iść do dermatologa. zachowała się jednak wysoce niefachowo.

Gość _załamana_
Do dermatologa.... no tak, tyle ze u nas na wizyte u niego czeka sie dwa miesiące

Gość to wypróbuj najpierw ten
Nizoral. nie ma sensu czekać aż choroba się rozwinie.

Gość _załamana_
Jestem załamana jeszcze bardziej:( Dzisiaj zauwazyłam, ze te plamy sa jasniejsze i bardziej rzucają sie w oczy Moze to da sie opalić no nie wiem...solarium, słonce, samooplacz (najbardziej bezpieczny jest ten samoopalcz).

Gość _załamana_
Tak sobie czytam o tym łupiezu i nigdzie nie pisze ze plamy wyskakują na plecach. Czytałam, ze je widać głownie latem bo ta skora nie chce sie opalać. A u mnie to było tak, ze najpierw sie opaliłam i miałam kilka dni całe plecy brązowe i jednej nocy powyłaziły mi te plamy

Gość wew
a może uczulenie na słońce?

Gość _załamana_
Mam nadzieje ze to "tylko" uczulenie na słońce i te plamy mi zejdą niedługo. Jestem chyba zbyt prózna bo chciałam sie opalić, zeby ładnie wygladać i mam teraz za swoje. Moze jak te plecy mi troche zbledną to te plamki nie bedą tak mocno rzucac sie w oczy

Niestety miałam podobnie, chodziłam do solarium, opalilam sie, a po jakimś czasie dopiro wyszły te plamki. prawdopodobnie łupiez pstry złapałam właśnie w solarium (tak zasugerował lekarz). Plamki opaliły sie dopiero po przepędzeniu łupieżu. Kuracja trwała ok. 1 mies i była dośc kosztowna (300 zl). ja stosowałam Nizoral w maści (jest taki), szampon progevyl w saszetkach, którym myłam wlosy i cale cialo a także maści przeciwgrzybicze, typu pimafucort.

Gość _załamana_
Dzieki Niunia ze i na ten topik zajrzałaś:) A ile kosztuje maść Nizoral?

Gość łatka
jeśli to łupież pstry to nie będą się tak rzucać w oczy kiedy opalenizna zblednie. odpisałam ci na drugim topiku. ja uzywałam szamponu.

Gość _załamana_
Wiem Łatka..juz widziałam ze odpisałaś Dzieki:) Tez tak mysle ze jak plecy zbledną to nie bedzie sie tak rzucac w oczy. Poki co bede robić tak jak opisałas na tym drugim topiku

Gość **** justa
Do zmain na skorze polecam DIFFERIN GEL, do wlosow plyn DIPROSALIC, natomiast do mycia glowy szampon SQUA MED

Gość łatka
niestety mam ten sam problem...byłam u dermatologa i stwierdził u mnie łupiez pstry stosowałam tabletki i masci po miesiacu miało byc powszystkim ale niestety plamy wróciły nie wiem co mam dalej robic najbardziej boje sie ze zaraze tym swojego chłopaka

wpis z 17:41 to podszyw. bez sensu zresztą bo ani zabawny ani w ogóle chyba mający jakiś cel. 💤

Niunia72 tak samo sie tym zarazilam...wlasnie w solarium...:(Smaruje sie juz miesiac,myje sie nizoralem troche mi zeszlo ale najgorsze plamy mam na udach:(nie widze zadnej poprawy.Jak wygladala twoja skora jak poszlas na solarium opalic te plamska????Bo moze juz to powinnam opalic,ale boje sie,ze bede miala jakies przebarwienia.