Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość chorutka

Anemia - co pomoże?

Polecane posty

Gość chorutka

Jestem prawie pewna ze mam anemię :( w przyszłym tyg. ide do lekarza i na badania. Moze ktos przez to przechodzil i potrafilby mi doradzic jak poprawic stan zdrowia, co jesc? moze jakies preparaty? Z gory serdecznie dziekuje za pomoc.

Gość Pomocna dłoń Kasi
Witaj. Powinnaś pić dużo soku z czarnej porzeczki,jeść szpinak(ma dużo żelaza) i wszystko co zielone. Kup tez w aptece Centrum(witaminy) i żelazo w tabletkach.

Gość przed badaniami
odzywiaj sie normalnie i nie bierz zadnych preparatow bo wyniki krwi moga byc naciagniete

Gość Pomocna dłoń Kasi
Lekarz zapisze Ci jeszcze inne preparaty z zelazem wiec poczekaj do badan :)

Gość chorutka
ślicznie dziekuje WAM dziewczyny czekam rowniez na odpowiedzi od innych :)

Gość ccllaauuddiiaa
ascofer 2x1 tabl. dziennie rewelacja!!!

Gość zielona natka
z pietruszki! jedz jak najwięcej, miałam anemię na początku ciąży, wcinanie natki polecił mi lekarz, jadłam naprawde bardzo dużo bo bałam się o dzieciątko, efekt jest taki ze po miesiącu ani śladu anemii. Ważne jest żebyś wcinała świeżą natkę, nie gotowaną, ja robiłam sobie np z twarożkiem, albo do kanapek, super jest tez masełko pietruszkowe ( siekasz natkę, mieszasz z miękkim masłem i odrobiną soli, wkładasz do jakiegoś pojemniczka i do lodówki) masz supersmaczne i zdrowe masło! spróbuj, zobaczysz ze na 100 % będzie efekt!!

Gość anemka
ja jak mialam anemie to lykalam zelazo i kwas foliowy do tego duzo burakow i watrobka.

Gość lek med
najwazniejsze źródło żelaza to mięsko i żółtko.I wątróbka :o

Gość chorutka
zaczelam jesc special merz - myslicie ze choc troszke ma mozliwosc pomoc? miesko jem watrobke - niestety tez - nie lubie gorzej z warzywami :( zielona natka... ehhhh dziekuje Wam wszystkim za pomoc :) 🌼

Gość basiulka*
cześć 🖐️ ja jestem w ciąży:) w 5 miesiącu i nietsty dorobiłam się anemii:( nie mogę brać żelaza z innych przyczyn wiec zaczęłam szukać metod alternatywnych znalazłam w internecie na zu[ełnie innym topiku preparat w proszku z buraków i aronii w takiej postaci że działa bezpośrednio do komórek i efekty są natychmiastowe:) biorę ten proszek od 2 tygodni i mam już hemoglobinę w normie:) teraz kończę kurację i zamawiam następną zalecono mi ją do końca ciąży dla dobra dziecka, ale dla poprawienia stanu hemoglobiny to myślę że jedna kuracja wystarczy poczytaj sobie na ich stronie podam ci link http://www.naturals.gweb.pl/ spróbuj poczytaj jestem pewna że ci pomoże tak jak mi:) 🖐️

Gość helen 21
...ja tez jestem w 5 miesiącu ciaży też mam niedobór żelaza. Mi lekarz przepisał Hemofer F. Kazał jeść przede wszystkim czerwone mięso...powiedział, że szpinak ma żelazo które jest bardzo źle wchłaniane przez organizm, więc nie jem. Polecam codziennie na obiadek kawał mięcha ( żaden drób) mielone, zrazy.....mięcho mięcho i jeszcze raz mięcho.....

po operacji i pobycie w szpitalu, jak większość ludzi, mialam anemie na wyjściu - dostałam strzykawę żelaza dożylnie i potem przez 2 m-ce hemofer plus w miarę normalne odżywianie (dieta lekkostrawna) i morfologia w normie poza tym nie ma się co tak bać anemii, chyba, że drastycznie poniżej normy, wielu ludzi przy chorobach przewlekłych ma ja permanentnie przez dłuższy czas (np. rok) i nic takiego się nie dzieje bez paniki

Gość szczawiowa
szczaw ma sporo żelaza. natka pietruszki też.

Ja tez mam czesto spadki zelaza mnie lekarz przepisuje taki lek Sorbifer Durules ,bralam go tez w ciazy.Ja czesto mam jakies klopoty z zoladkiem jak przyjmuje zelazo wiem ,ze lepiej przyswaja sie go z witamina C.Mają go duzo podroby np.kaszanka,salcesony oraz kakao,rosliny straczkowe soja,groch,biala fasola,mieso.Warto tez pic wody mineralne zawierajace sole zelaza.Ale zrob sobie badania u mnie np.morfologia wychodzi idealnie i robie osobno badanie na zelazo i czesto mam za niskie.Pozdrawiam!

Gość gość
najpierw sprawdz dlaczego masz anemię. anemia to skutek innej niebezpiecznej choroby np. celiakii, ktora powoduje utrudnienie przyswajania wit i mineralow powodujac anemie. dlatego najpiernajlepiej jest wykonac test dna na celiakie - unikniesz biopsji jelita cienkiego i bedziesz maial gwarancję wyniku, jesli okaze się że to celiakia to tylko jej leczenie pomoze ci z anemią https://www.youtube.com/watch?v=P5scdpHEYzE