Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kapsułka

Pomóżcie! co na biegunkę dla 3-letniego dziecka!

Polecane posty

Gość kapsułka

Byłam u swojej pani doktor i przepisała mu DEBRIDAL i NIFUROKSAZYD ale nie pomaga mu to , podawałam mu też borówki i inne różne babcine mikstury i nic...schudnął i zmarniał nie chce jeść wogóle brak mu energii , boje się o niego , poradżcie mi coś żeby szybko i skutecznie to złagodzić no i żeby to było w miarę dobre żeby się nie krzywił, bo nie wszystko chciał pić.

Gość kapiel w wannie
jak bylam mala to mama dawala mi zawsze lyzeczke maki ziemniaczanej w takiej sytuacji. ale nie wiem czy 3 letnie dziecko to bedzie lykac?

Gość Węgiel
jest najlepszy i wchłania wszystkie toksyny

Gość kapsułka
dzięki za rady , tylko teraz niewiem czt smekta czy węgiel ?

Gość kapsułka
a jeszcze pytanko? węgiel w tabletkach (tak myślę) a smekta? to jakiś syrop?

Gość smekta
jest w szaszetkach do rozpuszczenia,taka zawiesina się robi.Moim dzieciom bardzo dobrze działał nifuroksazyt,a żeby nie odwodnic do picia odgazowaną pepsi.Polecane mnie osobiście przez bardzo powarznych lekarzy,nawet takiego co sam miał córkę z cukrzycą i jej to też szybciej pomagało niż cukier przy głodzie.Sprawdzone.

Gość Babcia Ziucia
klGotujesz marchew (stara!) dosc dlugo, osobno ryz...dlugo az sie zupelnie rozklei...mieszasz wywar z marchwi, z przetarta marchwia i klejem, posol troche... ej z ryzu na marchwiance! naturalny i rewelacyjny sposob.

Gość kapsułka
ok ,to też mu ugotuje, napewno nie zaszkodzi lubi ryż to napewno zje:)

Skoro Nifuroksazyd nie pomógł, to podejrzewam, że dziecku może coś poważniejszego dolegać. Smecta tu niewiele da, ale podaj ją dziecku. Podawaj dużo wody mineralnej niegazowanej. Zatrucie pokarmowe mozna raczej wykluczyć skoro Nifuroksazyd nie pomaga. Idź do innego lekarza jak najszybciej.

Gość pano doktor
Najlepsza jest smekta

Gość mozna tez mu dac
starte jabłko z cukrem

Gość mi lekarka
cole mozna podawc (dobrze wymieszana- bez gazu) pow .pierwszego roku zycia

Gość tajgerka
Mam czteroletnie dziecko, i już kilka razy przechodziło biegunkę. Lekarze z reguły przepisują Nifuroksazyd, Smectę i przy cięższych przypadkach antybiotyk Bactrim. Jeżeli nie pomaga Nifuroksazyd to prawodopodobnie biegunka jest wirusowa (Nifuroksazyd działa na bakterie, nie na wirusy) i przejdzie po około trzech lub pięciu dniach przy stosowaniu odpowiedniej diety (czyli bez przetworów mlecznych, owoców, słodyczy), wskazany ryż i marchwianka, chociaż z reguły dzieci nie mają wtedy apetytu, więc nie ma co zmuszać szkraba do jedzenia, ważne żeby dziecko piło często wodę . Jeżeli dziecko nie oddaje moczu przez kilka godzin, skóra robi się spierzchnięta to wtedy należy udać się szybko do lekarza, bo to pierwsze oznaki odwodnienia.

Gość aga03077
Hej.Na biegunke jest dobra czekolada-najlepiej gorzka.Slodkie i dobre!

Gość aga03077
Aha.Dodam ,ze wazne jest zeby zastosowac dziecku diete.Nie podawac produktow mlecznych.Jesli jest to mozliwe mleko zastapic woda-ja tez podawac do picia ,zamiast sokow.Jesli dziecko jest male(np.ok.2 lat)i pije kasze-mleko zastapic wada(mozna poslodzic )

Gość aneta i olcia
mojej 1,5 rocznej córeczce nei pomógł ai nifuroksazyd, ani marchwianka, ani kisil, ani lakcid, ani enterol ani gastrolit, miała ponad tydzien biegukę a ja byłam załamana, lekarka twierdziłą ze to od zębów a ja nie do konca w to wierzyłam, w koncu podałam smecte - po niej biegunka ustapiła ale ja nadal nie wiem z czego się wzieła, w kazdym razie nam pomogła SMECTA

Gość sibi
borówka tylko suszona na biegunkę bo efekt przeczyszczający mogą dać świerze owoce borówki.marchew jest dobra bo moja siostra tak podawała dziecku z biegunką.a i trzeba uważać by sie dziecko nie odwodniło

Gość szakira111
Mam 4-letnią córkę i 5-letniego syna. Rzadko mieli biegunkę, ale kiedy już była, zazwyczaj walczyliśmy z nią kilka dni. Dobry na biegunki jest Nifuroksazyd-syrop (ja podawałam zawsze 3x5ml), do tego Lacidofil (2-3xdziennie kapsułkę), który działa osonowo na żołądek. Inne znane leki p/biegunkowe to Smekta, Enterol 250. Przy zaostrzonych biegunkach podaje się też Orsalit, proszek nawadniajacy podczas biegunki i/lub wymiotów. Pamiętaj jednak,że zawsze trzeba sie upewnić lekarza, co do dawek, chociaż ja podawałam dzieciom wszystko to na swoją odpowiedzialność i obywało się bez konsultacji pediatrycznej. Jest też coś takiego, jak szczaw koński. Przekwitnięte, bordowe kuleczki tego końskiego szczawiu zbierałam na łąkach i suszyłam. Przy biegunce-parzyłam łyżeczkę szczawiu końskiego na pół szklanki wody, czasem mniej. Odcedzony i wystudzony podawałam jednorazowo do picia. Napar pomagał już po pierwszym podaniu.(Ponoć jest coś takiego już w aptekach). Domowe sposoby dodatkowo! Np.tzw. marchwianka, kleiki, kisiel, suchary, itp. oraz dużo płynów niegazowanych, żadnych soków marchwiowych i pestkowych. Zaznaczam, że kiedy biegunkom towarzyszą wymioty trzeba natychmiast zgłosić się do lekarza, bowiem te szybciej odwadniają organizm, zwłaszcza u dziecka!

witam!!! moja córcia ma wirusa,ma biegunke i wymiotuje juz trzy dni,bylam u lekarza przepisal nam smecte do picia do dwóch saszetek na dobe(córka ma 19 mies) podaje ja w wygazowanej coli poniewaz nie chce wcale pic,i podaje po trochu do picia,Orsalit,to jest lek aby dziecko sie nie odwodniło na wymioty i biegunke o smaku malinowym,dwie saszetki na dobe,nie smaczne w smaku problemy sa z podaniem dziecku ale trzeba po troszku wlewac,i do tego probiotyk,acidolac tez dwa razy na dobe! do tego podawac miete do picia posłodzona,lub,herbate nic surowego zadnych owoców,i absolutnie nie podawac mleka nabiału, serków, smietany w zupce,na pare dni odstawic.Mam nadzieje ze cos komus sie przyda podałam zalecenia lekarza w takim przypadku jak nasz...pozdrawiam i zycze dzieciaczkom zdrówka

Gość Carbosal
wegiel w syropie o smaku coli ;) u nas tylko to dziala i jest wlasnie dla maluchow ;) smectyi innych rzeczy dziecko nie chcialo a nawet jak juz wzielo to i tak nic:( czekolada, banany itp nic nie skutkowalo , ja polecam ten syrop Carbosal

Ja bym poszła do lekarza z dzieckiem, bo tak naprawdę nie wiadomo co mogło dzieciakowi zaszkodzić, czy to jakieś chwilowe kłopoty żołądkowe czy może jakaś infekcja bakteryjna, wirusowa itp. Jeżeli odpowiednio nie zadbamy w tym czasie o dziecko, to dziecko może się nawet odwodnić.

Gość hanka77
Nie wiem czy podawałas enterol.Ale jesli nie,to z własnego doświadczenia polecam podanie dziecku tego probiotyku.Pomaga własnie w tego typu dolegliwości.

Gość melodyjnka09
Popisuje sie pod tym co napisała Hanka,mnie tez tez probiotyk i moim dzieciom pomógł.Zreszta zawsze jesli pojawiaja sie jakies problemy z brzuszkiem,najczesciej własnie biegunka powinniśmy siegac po wspomniane probiotyki,poniewaz te działaja na jelita.

Gość edi123456
Moje dziecko 4latka dostało dziś biegunki podałam jagody i nic smecte i teraz czekam czy pomoże jak nie to trzeba do lekarza bardzo się boję.

Gość katrem78
BioGaia uważam ze to sa najlepsze kropeki przy tego typu dolegliwosci. I nas sie sprawdziły wiec i Tobie polecam.

Gość lady bronka
marchwianka, ryż, banan, kisiel z jagód, dodatkowo poza zwykłym pojeniem, najlepiej woda, warto podawać orsalit z elektrolitami.nie wolno podawać soków, owoców i mleka. probiotyk tez nie zaszkodzi, ja podaje enterol, ale to już jak kto woli.

Gość kornikova3
Sama jeszcze nie podawałam swojemu dziecku, ale skoro piszecie ze tak działa, kupie. ja to powiem Wam dziewczyny szczerze ze juz trace siły.

Gość lubanska
ja mam zawsze w apteczce orsalit i ors 200 hippa, preparaty z elektrolitami, zeby zapobiec odwodnieniu. no i oczywiście probiotyki. biegunka u dziecka to koszmar...