Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Pytanko 222

Wierzycie w te dni płodne i niepłodne?????

Polecane posty

Gość Pytanko 222

Mam pakie pytanie czy sprawdzacie czy macie dni płodne czy nie. Ja wiem ze istnieje takie cos jak metody naturale nigdy w nie nie wierze ale wczoraj pozwoliłam sobie na nie zabezpieczanioe sie fakt faktem nie bede ubolewła jak by coś ale tak sie pytam z ciekawości jakie jest wasze zdanie na ten temat. Bo nie chce sie nawet pytać jakie jest prawdopoodobieństwo ze dzień po okresie mogę zajść w ciąze bo mi na tym nie zależy. Tak poprostu was pytam co sądzicie????

Gość naturalna blondynka
To jest jedna z wielu metod ale wymaga systematyczności i konsekwencji. Jeśli chodzi o to kiedy są dni płodne to zależy to od długości okresu. W twoim przypadku to mógł być dzień płodny jeśli np. masz krótki cykl.

Gość korelka
kobieto żyjesz na marsie???????????

Gość naturalna blondynka
poprawka - dni płodne zależą od długości cyklu oczywiście a nie okresu, sorki

Gość no na pewno
większe prawdopodobieństwo ciąży jest 1 dzień po okresie.... niż 1 dzień przed nim ;) wszak niepłodność przedowulacyjna.... to tylko niepłodność WZGLĘDNA.

Gość Pytanko 222
W sumioe ja tego nigdy nie używałam bo brałam tabletki a wcześniej prezerwatywy. W sumie mi niezależy bo lekarz mi powiedzial ze z moją chorobą była by najlepsza ciąza jak najszybciej. Cykl mam 28 dni tak mi sie wydaje bo troszke mam rozregulowany bo w kwietniu wziełam ostatnie opakowanie tabletek przed zabiegiem w szpitalu.Wiec sama nie skupiam sie na liczeniu i takich tam?

Gość Pytanko 222
Nie zyje na marsie ale zawsze brałam tabletki a teraz zabardzo nie mogę bo osoba która jest chora na serce nie powinna przyjmować hormonów podobno!!!

Gość odpowiedz222
to nie jest kwestia tego, czy sie w to WIERZY czy nie. to ze sa dni plodne i nieplodne jest faktem. Polecam metody naturalne. stosuje od ponad roku, jako ze tez nie moge przyjmowac hormonow. nieplodnosc przedowulacyjna jest 'niepewna' jak mowia. Wszytsko zalezy od dlugosci cyklu. Jest kilka metod wyznaczania dni przedowulacyjnej PEWNEJ nieplodnosci, ale wszytskie zaleza od dlugosci obserwaci - czyli dokladnych danych jakie mamy z poprzednich cykli. Oczywiscie, moze sie zdarzyc, ze jestes w ciazy, ale niekoniecznie. zalezy to od wielu czynnikow

Gość trishsh
wiesz, polscy lekarze zadziwiajaco czestro przy okazji roznych chorob mowia o tym, ze najlepsza bylaby ciaza juz teraz.. ja uslyszalam to kiedys od urologa.. a mialam wtedy 19 lat.. jasne, najlepiej z byle kim, byle gdzie, byle sie 'uzdrowic'. kolezanka uslyszala to samo od neurologa.

Gość Pytanko 222
Ja sie naprawde na ty nie znam musiałabym o tym poczytac.Jakoś zawsze byłam przekonana ze po okresie sie mozna kochac bez obaw ale teraz czytam na innym forum ze przed okresem jest lepiej. Wideć ze nie nzam sie tak jak ty tylko ze ja sie boje tej systematczności bo nawet z lekami mam problem aby je brać a co dopiero NPL.

Gość Pytanko 222
Moze to fakt bo pomyśląc ja mam taka poważną wade serca ze dobrze by był napisać taka pracę doktorską Kobieta w ciązy z zespołem..... No lekarz mi tak powiedział dlatego ze w sumie mi zaproponował takie cos albo zachodzę w ciąze i za 9 miesiecy wchodze w program leczenia nadciśnienia płucnego albo wchodze w tem program tylko która kobieta wie ze jest w ciązy po jednym dniu a ten lek moze narbić szkody, albo inaczej leczymy. I co byś na to powiedziała?

Gość lilka79
ja od 6 lat uprawiam seks bez zabezpieczenia do 4 dni po okresie (czyli do 8 dnia cyklu) i nic sie nie stalo. Ale cylke mam dlugie 32-34 dni

Gość Pytanko 222
Aha ja mam 28 a raczej tak miałam zawsze choć teraz nie jestem w stanie powiedzieć okresu dostałam teraz 20 .06 a wcześniejszy mialm 23 .05

Gość lilka79
ale moja przyjaciolka zaszla w ciaze w 9 dniu cyklu(na szczescie ona akurat chciala). Byla w szoku (ze szczescia) ze plemniki moga tyle przezyc. Smiala sie, ze pobili z mezem rekord przezywalnosci plemnikow. Jest lekarzem i mowi, ze na bank owulacje miala jakiegos 15 dnia cyklu i myslala, ze gucio z tego bedzie znow a tu niespodzianka

Gość Pytanko 222
Troszeczkę nie kapuję tych spraw z owulacją

Gość Pytanko 222
Ostatni okres 22.05 a teraz miałam 20.06 kto mi to spróbuje wytłumaczsyć bo ja taki matołek jestem w tych sprawach

Gość odpowiedz222
pytanko, dokladnie. plodnoisc poo okresie jest nie pewna, bo owulacja przed Toba. po owulacji , czyli po 3-cim dniu wyzszej temperatury ORAZ (zawsze trzeba brac pod uwage co najmniej dwa czynniki) po 3cim dniu od szczytu sluzu (czyli ostatniego dnia, w ktorym sluz byl przejrzysty, mokry, rozciagliwy - najbardziej plodny), jajo nie ma prawa przezyc, po prostu umiera, dlatego okres po owulacji jest okresem 100% pewnosci, ze jest to okres nieplodny. Polecam CVi ksiazke JosepHa Roetzera.

Gość odpowiedz222
pytanko, to najlepiej tlumaczyc osobiscie, bo potrzebne sa do tego wykresy temperatury, ktorych nie masz. i inne dane..

Gość Pytanko 222
Dzieki bardzo napewno przeczytam ksiązkę

Gość Pytanko 222
Aha widzisz jak sie tym nie interesujesz to poprostu nie wiesz idziesz na łatwiznę iść do apteki po tabletki i tak było w moim przypadku!!!

Gość odpowiedz222
nie pamietam dokladnego tytulu, ale to chyba nazywalo sie planowanie rodziny. polecam. czysto, przejrzyscie. a w aptekach sa do kupienia tzw termometry owulacyje, czyli zwykle termometry rteciowe, ale z wieksza podzialka. "Dla Slepych' jak mowi moja siostra:) (nawiasem mowiac, licencjonowany nauczyciel NPR w Niemczech)

Gość Pytanko 222
Bede musiala sie tym zainteresować bo może sie okazac ze jak bede w tym programie leczenia nadciśnienia płucnego to nie bedą wchodziły w gę tabletki i co wtedy a prezerwatywy jakos nie lubię

Gość odpowiedz222
wiem, rozumiem Cie. to sa sprawy, ktore po prostu trzeba poznac, uczyc sie. ja przez pierwsze pare miesiecy uzywanlam z mezem prezerwatyw, w razie gdybym walnela sie w obserwacjach/obliczeniach. ale praktyka czyni mistrza:) po pewnym czasie wszystko sie juz czai, i robi sie to automaqtyczne, tak samo jak myscie zebow

Gość Pytanko 222
Dzieki za radę i pomoc wiesz bo nie przejmuję sie czy jestem w ciązy czy nie bo bym chciala być mój instynkt maciezyński jest juz od roku i bardzo bym chcoiała być mamą ale odwagi brak i zawsze sa inne rzeczy wiec moze bedzie to los.

Gość odpowiedz222
dodam jednak jeszcze, ze trzeba byc konsekwentnym i systematycznym przy NPR. tak jak z myciem zebow. jesli ich nie myjemy systematycznie, to sie psuja. jesli nie prowadzimy obserwacji i nie zapisujemy tego, to mozemy zajsc w ciaze. tyle. Powodzenia ci zycze. I powrotu do zdrowia!

Gość odpowiedz222
ńo to fajnie. dobrze, ze masz takie nastawienie:)

Gość pomocny link
www.lmm.pl

wbrew pozorom w cyklu mamy około 6-7 dni tylko płodnych za to cała sztuka to jak je rozpoznać. Polecam opracowanie na temat cyklu całego dowiesz się jak funkcjonują hormony i kiedy są te fazy. Znając dobrze cały schemat zaczynasz patrzeć w organizm. Nie znaczy to, że musisz od razu robić wykresy itd. są teraz bardziej zaawansowane metody jak testy owulacyjne czy testery ze śliny.

Gość to wszystko gra
mam cykl 28-dniowy....od zawsze regularny co do nia okres trwa 6 dni zawsze....książkowo- a zaszłam w ciąże w dzień niby nie płodny w ostatnim dniu okresu ----śmiech na sali

Gość Pytanko 222
Dzieki za pocieszenie mniejuz sama nie wim co mam myśleć!!!