Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Pytanko 222

Wierzycie w te dni płodne i niepłodne?????

Polecane posty

Gość oj kobieto
niektóre po kilku latach obserwacji mają problem z wyznaczeniem niepłodności przed owulacją.... a ty chcesz na formu bez żadnych obserwacji..... kto to może wiedzieć....

Gość zaszlam w ciaze w 8 dniu cyklu

Gość fik
moglo sie zdarzyc. no problem, plemniki zyja nawet do tygodnia

Gość spokojnie to tylko awaria
Terefere:)Zaatakowałaś mnie od razu.Napisałam,że nie wierzę w metody naturalne a Ty mi,że nie douczyłam się metod.Nie wierzę,bo po 4 latach zaszłam w ciążę w momencie gdy było to zupełnie nieprawdopodobne.Aczkolwiek możliwe,bo jest chodzący a raczej biegający dowód:)Mam 2 dzieci,nie chcę więcej dlatego nie mogę już ryzykować.Teraz mam spiralę,bo hormony też już mi nie pasują. Mój mąż stwierdził,że wolałby mieć jeszcze dzieci niż dać sobie coś zrobić z klejnotami.W Polsce to jeszcze mało powszechny zabieg.

Gość Pytanko 222
Nie wiem który to dzien Cyklu skąd mam to wiedziec jak nie potrafię sobie tego licxztyć miałam 30 dni od ostatniej @ czyli dostałam wcześniej 22 .05 a teraz 20.06 To skąd mam wiedzieć??????????

Gość Pytanko 222
Ile mogą zyc plemniki jak to sie powtórzyło wczoraj????

Gość guga_x
Oj, jak sie czyta te Wasze wypowiedzi, to może człowieka głowa rozboleć. Ja miesiąc temu przestałam brać tabletki z powodów zdrowotnych i nie wiem co dalej. Chciałabym się nauczyć tych obserwacji, ale i tak dodatkowo będę używała prezerwatyw, szczególnie że mojemu narzeczonemu ani mnie to nie przeszkadza:) Kiedy mam zacząć mierzyć temperaturkę? i kiedy to będzie wiarygodne?Pozdrawiam Was

Gość terreferre
do spokojnie to tylko awaria, a slyszalas o krwawieniach miedzymiesiaczkowych? jezeli nie obserwuje sie co najmniej dwoch czynnikow, przy czym temperatura jest kluczowa - to mozena tego nie wypalac. przy badaniu jedynie sluzu lub jedynie szyjki, lub obu, bez mierzenmia temperatury, moze sie nam wydawac, ze mamy dni nieplodne, a potem przychodzi cos, co wyglada jak menstruacja. sa sytuacje takie, kiedy wlasnie podczas tej niby menstruacji - krwanienia miedzymiesiaczkowego - dochodzi do owulacji. i bez mierzenia temperatury tego nie wylapisz. nie mwoie, ze akurat tak bylo u ciebie, ale mysle, ze sporo osob czyta ten opik, chce, zeby wiedzialy.

Gość doipytanko
tosz napisal ktos, ze zyja nawet do tygodnia. skoro sie powtorzylo, to chyba nie bierzesz zycia powaznie. nie zdziw sie, jezeli okaze sie, ze zaszlas w ciaze. nie chcesz ciazy - to nie 'oddawaj sie chwili'...

Gość Pytanko 222
Nie ze nie biorę zycia poważnie tylko nie bede płakała jeżeli sie okaże ze jestem w ciązy i w sumie moze bedzie to dla mnie dobre tak sądze.

Gość Pytanko 222
Ello

Gość terreferre
hej

Gość terreferre
pytanko, jezeli chodzi o wzgledna nieplodnoisc przed owulacja, jest kilka metod jej "obliczania". generalnie, jesli chodzi o poczatkujacych w NPR zaleca sie, zeby przez piertwsze 6 miesiecy zakladali, ze plodnosc zaczyna sie od PIERWSZEGO dnia cyklu (czyli od pierwszego dnia @) , chyba ze masz zapisane daty 12 ostatnich miesiaczek i mozesz zastosowac obliczenia. a obliczenia wygladaja tak:znajac dlugosc co najmniej 6-ciu ostatnich cykli, w kolejnych cyklach (7-12) od dlugosci NAJKROTSZEGO odejmujesz 21 dni., np. 28 - 21 = 7. Jesli znasz dlugosc co najmniej 12 cykli, to w nastepnych cykleach od dlugosci NAJKROTSZEGO, odejmujewsz 20dni. np. (najkrotszy) 28 - 20 = 8. uzyskany dzien z obliczen jest ostatnim dniem 'nieplodnosci przedowulacyjej'. ale to nie takie proste. jesli np. pojawi ci sie jakikolwiek sluz (ale sluz nie przed, w trakcie czy po stosunku!, tylko taki w ciagu dnia, kkiedy nie ma podniecenia seksualnego) wczesnij niz tego 8 dnia, to dzien, w ktorym sie sluz pojawil jest peirwszym dniem plodnosci. np. z obliczen moze ci wyjsc dzien 8, a sluz pojawil ci sie dnia 6, wiec objaw WCZESNIEJSZY i zawsze w tym wypadku wczesniejszy trakytujem\y jako pierwszy dzien plodnoisci. jest tez metoda Doeringa, ale nie bede sie o niej rozwodzic, gdyz do tego potzrebne sa wykresiki temperatury .

Gość guga_x
Proszę, odpowiedzcie mi, kiedy mam zacząć mierzyć temperaturę, po okresie, czy teraz w środku cyklu?

Gość terreferre
a plemniki, jak slusznie ktos zauwazyl, zyja nawet doi tygodnia - plemniki 'dziewczynki' czyli X. plemniki 'chlopcy' Y zyja znacznie krocej

Gość terreferre
mozesz zaczac juz teraz - ale bron boze nie jako podstawa do okreslania dni plodnych/nieplodnych - jedynie JEDYNIE w celu przyzwyczajenia sie np do tego odruchu. bo to musi byc odruch. budzik dzwoni ZAWSZZE O TEJ SAMEJ PORZE - pierwsze co robisz, to lapka na termometr i mierzysz (nie wstawaj z lozka, zawsze miej termometr pod reka - na stoliku nocnym, pod lozkiem etc.) mierzymy w pochwie, badz w odbycie , badz w buzi, poj jezykiem. pierwsze 2 mertody - co najmniej 5 min, trzecia 10min. polecam pierwsza.

Gość terreferre
pytanko, jeszcze jedno - tak na forum nie da sie naprawde wylumaczyc metod i roznych wyjatkow (jak ten o krwawieniach miedzymiesiaczkowych etc.). najlepiej udaj sie do poradni rodzinnej, tam sa nauczycioele NPR. polecam tez ksiezke Josepha Roetzera - ktos juz o niej wspominal

Gość terreferre
niektorzy ginekolodzy tez sie na tym znaja. zapytaj w Twojej lokalnej tak zwanej poradni K. W mojej onegdaj byl taki pan. i za darmo tlumaczy, bo placi mu NFZ

Gość lek med
kurczę-straszny problem w tym ze WIĘKSZOŚC ginekologów się na tym nie zna a raczej nie chce znać.

Gość terreferre
lek med, w mojej przychodni byl pan, co sie znal.. ale rzeczywiscie, byl chyba wyjatkiem. wiekszosci latwiej wypisac recepte

Gość lek med
tak, to był wyjątek!

Gość guga_x
no to zacznę już teraz. Ciekawę kiedy zaobserwuję jakąś prawidłowowść, po ilu cyklach. A narazie gumeczki:)

Gość jestem ten wyjątek
no właśnie.... ja np mam tak, że zawsze mama jekiś śluz....@ się mi tak kończy, że krew zmienia się najpierw w brązową wydzielinę....potem coraz jaśniejszą, aż jest biała i zawsze jest jej chodźby odrobinka na majteczkach ;) stosujemy prezerwatywy, czesem pozwolimy sobie na seks bez zabezpieczenia, ale zawsze po owulacji, najczęściej tuż przed okresem, i to tylko w tych cyklach w krórych wyraźnie zaobserwowałam owulację (ból w jajnikach i śluz jak białko jajka) Moim zdaniem u mnie coś takiego jak niepłodność przed owulacją nie występuje w ogóle, a cykle mam 25-28 dniowe, @ najczęściej 5 dni ( 3 dni takiego prawdziwego krwawienia i 2 tej wydzieliny brązowawej)

Gość Pytanko 222
A dziewczyny jakie są jeszcze inne obiawy wczesnej ciązy co ze śluzem jest jakiś inny?????

Przy pierwszej nie zauważyłam,bo nie zwróciłam uwagi,przy drugiej nie zwróciłam uwagi,bo byłam pewna,że już po owulacji:) Liczę się z tym,że popełniłam błąd w obliczeniach,ale za nic nie zdecydowałabym się znów na NPR.

Inne oznaki...ja zwymiotowałam na samą myśl,że mogłabym wypić kawę.Którą uwielbiam zresztą.

Gość Pytanko 222
No ja tez nie chciałabym zawierzac tej metodzie bo sie boję ale co tu stosowac jak tabletek nie mozna a gunek sie nie lubi( trzeba bedzie je pokochać)

Gość Pytanko 222
Ale to od razu nie umiałaś wypić kawy czy co? Czy po jakims czasie jak juz wiedziałaś o ciązy!!!