Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość martwię się o moje maleństwo

Czy koty można kąpać??

Polecane posty

Asystent KierownikaPodszywaczy -----> ten preparat to pewnie stronghold (działa tylko na robaki obłe , ale takze na pchły i świerzb) , albo profrnder-działa zarówno na robaki obłe , jak i płaskie.Odrobaczac powinno sie kilka dni przed szczepieniem , ale połączenie tych zabiegów nie zabija.Moze za to osłabić zwierzaka.

Asystent - przesuń termin szczepienia - odrobaczenie powinno być wykonane wcześniej . Jesli kociak ma robaki osłabiają organizm , a zwierzę poddane szczepieniu powinno być zdrowe . Arava - I szczepienie i odrobaczenie mają skutki uboczne , czasami dosyć nasilone , jesli działanie tych dwóch preparatów nałoży sie na siebie , może skończyć sie gorzej niz tylko osłabieniem . Ten kot nie był jeszcze odrobaczony , dodatkowo nie wiadomo jak zareaguje na szczepionkę . Ja bym nie ryzykowała .

Gość co za brednie
ja mam kota i specjalnie pytałam weterynarki i sie usmiała,koty sie kapie normalnie,gdy sa brudne i nie ma zadnych przeciwskazan :P sa szampony dla kota tak jak i psa :P lol

oui- ale asystent pisze , ze dostał preparat spot-on p/robakom.Więc za 7-10 dni mozna szczepic.

Arava - dokładnie tak i własnie w takiej kolejnosci , moja wypowiedź dotyczyła łaczenia zabiegów.

Ten preparat nazywa sie Bob Martin bodazje i to jakis angielski specyfik, ale spot on :) To mam jej to zaaplikowac dzisiaj na przyklad i zabrac do szczepienia za 7-10 dni?? Ona nie ma robakow, bo je normalnie i szaleje, ale chcialam profilaktycznie.... To jak??

Gość żeby być pewnym że kociak
nie ma robaków to powinieneś zrobić badania. Mój kociak tak samo- żywy latający tam i spowrotem, jadł za dwóch- i miał robale- tak więc to w cale nie jest powiedziane.

Asystent - tak - odrobaczenie , zachowawczo te 7-10 dni ( nie znam tego preparatu , wiec jak siebie znam byłoby 10 :D ) i szczepienie :) Głaski dla kociaka :)

Swoje oba szczepię jedna szczepionką przeciwko panleukopenii , kociemu katarowi i chlamydiozie . Dla kota niewychodzącego i nie majacego kontaktu z obcymi kotami to zestaw wystarczajacy , jesli Twój będzie wychodził na dwór do tego zestawu powinno się dodać białaczke + wściekliznę. Parwowiroza to choroba psów , kocia grypa to chyba o koci katar chodzi ;) Uciekam już dzisiaj , pozdrówka :)

Musiałabys napisac , jaka jest substancja czynna w tym preparacie , bo takiej nazwy nie znam. W Polsce mozna zaszczepic przeciwko panleukopenii(pewnie o niej myślałaś , pisząc o parwowirozie , wirus jest pokrewny) , caliciwirozie , herpeswirozie , białaczce i chlamydiozie.Przed zaszczepieniem p. białaczce powinno sie wykonac tes z krwi w celu sprawdzenia , czy kot nie jest nią juz zarażony.Wtedy odstepuje się od szczepienia.

Feline infectious enteritis (FIE), Cat flu, Feline leukaemia virus (FeLV), Feline chlamydophilosis - to sa angielskie nazwy, to pierwsze to wlasnie ten wirus podobny do parwowirozy, drugie koci katar (flu to dla mnie grypa, stad tlumaczenie), nastepnei bialaczka i chlamydia. To sa zalecane szczepienia, tzn. pierwsze 3, pierwsze 2 sa obowiazkowe, na bialaczke dodatkowo mozna, no i na chlamydie.... a wlasciwie nie \'\'na\'\' tylko \'\'przeciwko\'\' :) Raczej nie bede jej wypuszczac na dwor do innych kotow tylko ewentualnie do ogrodu majac nadzieje, ze nie bedzie skakac po wysokich plotach i nie przepadnie gdzies....

Gość czarna00
Witajcie.Ja mam kotka w sumie od dzis,i zauwazylam pchly......Wiec mam pytanko,jakie te kapsulki z czosknu??,i gdzie je kupic??PoZdRo:)

Ja mam 2 koty i czesto zabieram je na lono natury gdzie czasem potrafia nieziemsko sie umorusac:D Zaczelam je kapac gdy mialy po pol roku i nabawily sie pchel. Kotki trzeba kapac delikatnie z minimalna iloscia szamponu i ciepla woda, najlepiej sprawdzic temperature na nadgarstku i postepowac doslownie jak z niemowleciem wlaczajac glaskanie i przemawianie lagodnym glosem:) Koniecznie uwazac na pyszczek i uszy. Moje kotki sa juz przyzwyczajone, uwielbiaja przesiadywac w wannie i bawic sie strumieniem wody:D Gdy wracamy z dzialki juz wiedza o co chodzi i zabijaja sie o siebie nawzajem w drzwiach od lazienki:) Kapac kota to nic zlego ale trzeba go przyzwyczaic gdy jest jeszcze mlody, bo pozniej kiedy wdepnie lapa w klej ( a koty to sieroty straszne)mozna nabawic sie sporych zadrapan probujac mu te lapke umyc:D

Gość mistrzu
nie można kąpać kotów. mój tata jest weterynarzem i wie lepiej. Dlatego nie można bo koty mogą poprzez kąpanie np stracić węch albo np słuch lub nawet dotyk. Chodzi mi oto że nie będzie wstanie nic zrobić. Owszem jak tu niektórzy pisali można go kąpać raz na rok w zlewie.Trzeba tylko zwrócić uwagę żeby kot wody miał najdalej do brzuszka. Dziękuję:)

Gość wwwwwsswwwdws
nie nie można.

Gość kociarzzz
jeśli wykąpiesz kota będziesz już musiała to robić regularnie ponieważ sierść kota posiada specjalną powłokę tłuszczową jeśli ją zmyjesz sierść będzie sie kołtuniła i trzeba będzie kąpać kotka co jakieś trzy cztery ni.

Gość dzingiel
czy koty mozna kapac i na oko to tak co ile

Gość =...CrazY...=
YoŁ...ja wsumie mojego kota kilku miesiecznego wykąpałam i...nic mu nie było...za pierwszym razem sie buntował i nie wiem co bedzie za drugim razem bo jeszcze go nie kąpałam 2 raz i się troche boje...ja musze przyznać ze sie nie pieprz***** z kocimi szamponami tylko wziełam zwykły ziołowy szampon dla zwierząt i fruu...pod przysznić i szorujemy...=)) potem sie na mnie obraził...xD a jaka byłam podrapana przez tego krejzola...xD xD

Gość =...CrAzY...=
Łosz...już go nigdy nie bede kąpac!!!

Gość rosina83
nie mozna !!!!!!!!!!!! nie po to kocur jezyczkiem sie czesze,zebys mu zmierzwiła siersiucha, ktorego sam sobie ustylizowal

Gość =...CrAzY...=
No i wykąpałam go drugi raz i...taka zadyma była w mojej łazience że hej...=)) myślałam że za drugim razem bedzie szybciej i lepiej niż za pierwszym razem ale...było jeszcze gorzej...powiedziałam sobie że już go nigdy nie bedę kąpać...a jeżeli bedzie bardzooo brudny to...albo niech sie sam umyje albo ewentualnie...włoze go do pralki na pare stopni hehe...xD xD...nie no...doszłam do wniosku że koty same potrafią o siebie zadbać. Oczywiście są koty co sie lubią kąpać ale niestety mój do nich nie nalezy...=))

Gość =...CrAzY...=
Hey...ja z takim zapytaniem...mój 4 miesięczny kot jest strasznie agresywny!! Rzadko się daje pogłaśkać, a jak się go głaska to drapie gryzie i ucieka...cala jestem podrapana przez niego..a kiedys to mojemu psu pazura w oko wbił. nie wiem jak go ujażmić!! nie wiem czy to jakas choroba czy poprostu jest młody i go wszysko cieszy...ale potem normalnie sie tuli mruczy itp.

Gość =...CrAzY...=
! Byłabym wdzięczna gdyby ktoś z Was się zlitował i mi odpisał bo nie wiem czy jak go wykastruje to czy już taki agersywny nie będzie...Z gÓrY DzIęKuJe...

Gość kotolubna
Traktujesz kota jak zabwke ,kapiesz go w sumie nie wiadomo po co( w koncu kot ma odpowiednio przystosowany jezyk zeby dbac o swoje futro) ,narazasz go na stresy a potem sie dziwisz ,ze jest agresywny .Brak slow..................

Gość AlinA.
Crazy, Ty chyba nienormalna jesteś :O Ile masz lat? 5? Znęcasz się na kotem i jeszcze się dziwisz, że jest agresywny?! A jaki ma byc w takich warunkach? On się broni przed Tobą. Mam nadzieję, że to tylko nędzna prowokacja :( Kota nie powinno się kąpać, chyba, że są to kąpiele lecznicze (gdy kot np. cierpi na chorobe skóry). Kot w przeciwieństwie do psa myje się sam, tak go skonstruowała natura (o czym świadczy budowa języka). Zdrowy kot sam dba o higienę swojego ciała i jest po prostu czysty i bezwonny. Mam dwa koty, żaden z nich nie miał w sowim życiu ani jednej kapieli i są czyste!!!! Codziennie pędzlują się swoimi jęzorami i to wystarcza!!! ;) Więc ja się Was pytam, po co kapać kota, szcególnie, gdy nie dostarcza mu to przyjemności, a wręcz przeciwnie jest przyczyna ogromnego stresu? :O

Gość AlinA.
A co do Twojego pytania, to owszem, koty po kastracji czasami stają się łągodniejsze, choć to żadna reguła. Twój ma dopiero 4 miesiące, więc ma prawo być "nadpobudliwy", bo to jeszcze dzieciak i zwyczajnie się bawi. A jego agresja wynika moim zdaniem, tak jak juz napisał wczesniej, ze stresu, bo zwyczajnie się nad nim pastwisz :O Nie rób tego więcej, proszę :(