Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Cuzcooo_O

Okulary przeciwsłoneczne z ulicznego stoiska.

Polecane posty

Gość Cuzcooo_O

Muszę sobie kupić okulary przeciwsłoneczne, bo słońce niemiłosiernie razi i chodzę cała pomarszczona i skrzywiona. Chyba nie bardzo stać mnie na okulary od optyka (ile takie mogą kosztować?), ale słyszałam, że takie kupione na ulicznym stoisku bardziej szkodzą niż pomagają... Jakie jest wasze doświadczenie?

Gość dobrze słyszałaś
a okulary szklane z filtrem od ok. 100

Gość Cuzcooo_O
Cholera. To za drogo :-o

albo kasa albo zdrowie.. taka jest przykra prawda :( chociaz moim skromnym zdaniem, to dla dobra pacjenta powinni obnizyc te ceny, w trosce o jego zdrowie. no ale wiem ze to niewykonalne... niestety te okulary ze stoisk, nie maja zadnych filtrow.. po prostu ciemny plastik czy tam cos... pod ktorego wplywem rozszerza sie zrenica, a co idzie za tym, wiecej swiatla (i tych szkodliwych promieni UVA UVB) wpada do oka przez rozszerzona zrenice... moze pochodz po optykach, i poszukaj w miare najtanszych... ja kupilam takie za 55 zl... nie wiem czym sie roznia od tych za 250 zl (tez od optyka) no ale budzet mnie ogranicza, i mam nadzieje ze te za 55 (od optyka) chronia..

Gość kaskaa5poczta.onet.pl
Słyszałam, że takie okularki ze stoiska tez mają filtry, lecz niewielkie. Bo teraz to nawet zwykle szyby mają jakies tam filtry (nie wiem ile w tym prawdy).

Gość pewnie handlarz ci to wciskał

Gość newewew
No i to jest właśnie reklama optyków. Okulary z bazarów też mają filtry. To jest tak tanie ze nie opłaca im się smiemniać. A bajeczka ze tylko te okulary z optyków maja filtry to reklama za kase pewnie. I nie wciskał mi tego handlarz z bazaru. Moja przyjaciółka jest optykiem, z reszta kiedyś okulista tez mi mówił:)

Gość newewew
może jest to np filtr kat 2 a nie 4 ale chronią

Gość jassssssssssssssssssne
i pewnie dlatego coraz więcej ludzi ma problemy z oczami, pogarsza im sie wrzok i coraz częstsze są przypadki nowotworów gałki ocznej:o Nie chcesz szanować zdrowia, to nie- nikt ci nie każe. Szyby nie mają filtra słonecznego. Przez nie dostaje się prom. uv. Tylko troszkę mniej, bo są barierą FIZYCZNĄ> Szyby z filtrem uv (bo i takie są), sa kilka razy droższe od zwykłych szyb- tak samo jak w przypadku okularów. Tak samo ubranie ma spf ok. 4. I co, powiesz, że ma filtry?:o Tym bardziej, że teraz promieniowanie uv jest coraz mocniejsze i bardziej szkodliwe. Ja jestem krótkowidzem, ale żeby chronic oczy kupuję w salonie optycznym specjalne okulary (ok. 200-400zł), w zależności od modelu, jaki mi pasuje, wymieniam w nich szkła na szkła optyczne, przyciemniane, z antyrefleksem i filtrem uv i utwardzeniem. Trochę to kosztuje... same szkła ok. 600zł, ale mam pewność, że słońce szkodzi mi dużo mniej.

Gość nieprawda
newewew-niesteyty nie masz racji. Jak myślisz dlaczego te u optyka są droższe ( i nie mówię tu o "firmowych" okularach)?? Wcale nie dlatego, że sprzedawane są właśnie w tym a nie innym miejscu. Zresztą jeśli ktoś miał porówanie to wie o czym piszę. Te z prawdziwym filtrem (zakupione u optyka) są nieporównywale w stosunku do tych z bazaru. Komfort i oczy nie bolą w ogóle, a ta tandeta za 20 złotych jest nic nie warta. Zrobisz jak zechcesz, ale miom zdaniem warto jest poszukać porządnych okularów i miec je na jakiś czas niż kupić kilka par tandeciaków które nie chronią.

Gość najlepsze so okularky ze
stadyjonu w wawce. hej!{cześć]

Gość Cuzcooo_O
No, widze ze wywiązała się mała dyskusja ;-) W końcu nie kupiłam żadnych okularów. Uzbieram sobie na takie porządne od optyka :-)

Gość gośćcdc
ja ostatnio kupiłam kolejne okulary chociaż nieplanowałam i niepotrzebowałam ale byłam na wyjeżdzie i zapomniałam zabrac a tak świeciło słonce że nie dałam rady i musiałam kupić (całe dnie zwiedzania a słonce prosto w twarz swieciło) no i kupiłam i tak sobie myslałam "cholera kolejna para teraz to mam chyba ze 20 par w domu" ale przyjechałam i tak zebrałam te wszytskie okulary i mam tylko 6 par hehe z czego jedną wywalę bo już sa mega niemodne i w nich nie chodzę chyba od 2 lat. Już nie mój styl. Teraz mam w sumie tylko 5 par z czego 2 pary sa porządne od optyka a reszta to jakies sieciówkowe za 30pare złoty

Gość kubixxsss
Jak szukasz dużego wyboru okularów przeciwsłonecznych to koniecznie sprawdź ofertę pod adresem www.eokulary.com.pl. To mój ulubiony sklep, który odwiedzam jak poszukuję nowych okularów. Oferta jest bardzo urozmaicona a ceny konkurencyjne. Polecam!

okulary nie musza byc mega drogie, wystarczy, zeby byly z filtrem. te bardzo drogie to kwestia firmowych oprawek. nawet tani okulary w 30-60 zl. w zwyklych sklepach maja filtr.

Gość gość
ja kupiłam na Allegro z filtrem 400 i polaryzacją za 35 zł.podróbki ray bana lustrzanki...nie wiem czy rzeczywiście takie są bo się na tym nie znam,ale mam inne stare i przez te nowe rzeczywiście inaczej się patrzy

Gość marianamaniana
bazarki to moim zdaniem niezbyt madry pomysl, chyba ze chcesz zepsuc sobie oczy...ja zawsze kupuje markowe bo to gwarancja jakosci a z oczami nie ma co ryzykowac. Dlatego raybany i jeszcze raz raybany jakkolwiek pretensjonalnie to nie brzmi :) mozna zlapac tansze po okazji, a napewno nie podrabiane, ja zlapalam tu http://czteryoczy.pl/okulary-przeciwsloneczne.html

Gość gość
nie wiem jak można kupować okulary z ulicznego stoiska.. przecież można sobie oczy popsuć ja kupiłam okulary wyłącznie w sklepie Arctica w Warszawie.

Gość gość
nie warto kupowac okularow byle gdzie bez filtrow. W ten sposob sami sobie szkodzicie- psujac wzrok. Proponuje jednak zakupic okulary przeciwsloneczne u optyka. W http://www.panhilary.lodz.pl/ maja duzy wybor.

Gość DrogaMaCel
Ja sobie kupiłem oryginalne Ray Bany ale nie z ulicznego stoiska tylko ze stronki galeriawidzenia.com :) Tanie a za to wiem, ze oryginalne

Gość gość
Lato tuż tuż, więc stwierdziłam, że poszukam na internecie porządnych okularów przeciwsłonecznych w miarę ceny i udało mi się znaleźć https://www.nowe-okulary.pl/

Gość MarlenaI
Dawniej oczywiście zdarzało mi się -myślę, że chyba każdemu:) Jednak teraz kiedy wszędzie pisze się i mówi, że źle dobranymi okularami przeciwsłonecznymi można sobie uszkodzić wzrok, nie kupuje okularów nawet w ciuchowych "sieciówkach". Chodzę do Centre de la Vision od lat, okulary też kupiłam u nich.

Gość gość
Chyba nie zaryzykowałabym, już wolałabym kupić trochę droższe okulary np. w rossmannie, bo mają atestowane filtry i może są trochę droższe od tych z bazarku, ale na takich rzeczach nie powinno sie za bardzo oszczędzać. A jeśli kogoś stać to najlepiej wybrać markowe.

Gość gość
No tak teraz najważniejsze są filtry, bez tego się nie da żyć! Wszyscy którzy się opalali w latach 60,70,80 oślepli! Jak oni mogli nosić plastikowe ciemne krążki, cud że przeżyli!

Gość gość
Okulary przeciwsłoneczne powinny mieć filtr z UV, te ze stoiska o których piszesz mogą tego nie mieć i być dość niebezpieczne dla zdrowia oka. Ja zawsze robię u optyka (http://www.optyk-debica.pl/) ale ja mam wadę wzroku, więc są mi i tak potrzebne okulary korekcyjne, więc do tego biorę przyciemniane, tam mają bardzo atrakcyjne ramki więc można sobie dobrać.

Okulary przeciwsłoneczne oprócz ochrony przed rażącym światłem słonecznym powinny również chronić oczy przed szkodliwym promieniowaniem ultrafioletowym. Niestety tanie okulary bazarowe zazwyczaj takiej ochrony nie zapewniają. Dlatego warto kupować okulary przeciwsłoneczne ze sprawdzonych źródeł, gwarantujących pełną ochronę naszych oczu, np. https://kodano.pl/okulary-przeciwsloneczne.html