Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Aparat mi sie marzy

Ile trwa zalozenie aparatu ortodontycznego ?

Polecane posty

Gość Aparat mi sie marzy

Mam pytanie i moze ktos powie mi czy moje plany sa wykonalne. Otóz mam zamiar zalozyc sobie aparat na zeby (mój najwiekszy kompleks). problem w tym, ze mieszkam w Niemczech i mam juz 26 lat, czyli aparat nie bedzie refundowany. Koszta sa strasznie wysokie - od 3000 Euro w góre :O, dlatego mam zamiar zalozyc aparat w Polsce. Od 14-tego lipca do 7-ego sierpnia bede w Polsce na urlopie. Zdaje sobie sprawe, ze zakladanie to niestety nie kwestia jednego dnia, ale na pewno kilku wizyt. Zeby mam zdrowe i dentysta nie widzi przeciwskazan zeby nosic aparat. Czy ktos moze mi powiedziec ile czasowo zajmie mi zalozenie aparatu ? Z góry dziekuje.

Gość Aparat mi sie marzy
Up

Gość Valentinka
jednego dnia zrobia odpowiedni odlew szczeki i za jakies 2-3 dni powinien juz być.:) zakładanie trwa ok 3 godzin. :) powinnas zdazyc/ Polecam prywatne gabinety. Jak powiesz ze zalezy Ci na czasie moze uda sie nawet nastepnego dnia zalozyć. Powodzenia :)

Gość kukkukk
a do ilu lat jest refundowane w Niemczech??????????mam 17 lat i nie majac obywatelstwa niemieckiego moglabym zrobic u Was za darmo??? orientujesz sie jak to jest????

Skierują cię na zdjęcia rtg, potem zrobią odlew, może powiedzą żeby jakiś ząb wyrwać. Tak z 4-5 wizyt zanim Ci założą. Pamiętaj, że potem chodzi się na wizyty kontrolne i podkręcanie śrubek kosztuje.

Gość Valentinka
jakie 4-5 wizyt? zdjecie robia na miejscu w gabinecie!

Gość Aparat mi sie marzy
Dziekuje za odpowiedzi. Valentinko, dalas mi nadzieje. Angel, na te wizyty kontrolne to chodzilabym juz tutaj na miejscu. ortodonta ba mnie przejal. Mysle ze te wizyty kontrolne nie wyniosa mnie az tyle ile sam aparat. Kukkuk - jesli jestes ubezpieczona - tzn przynalezysz do kasy chorych (wiaze sie to ze stalym i legalnym pobytem w Niemczech - obywatelstwo nie ma tu nic do rzeczy) i masz swoja Chipkarte to do 18-tego roku zycia aparat i wizyty sa darmowe.

Gość Aparat mi sie marzy
ktos sie jeszcze wypowie ? Acha i jeszcze jedno pytanie - nie mam jakies ogromnej wady - jedna jedynka jest jednak krzywa i szpeci mnie drobna luka miedzy nimi. Czy koszta zaleza tez od rodzaju wady ?

Gość Czekoladowa lady
bardziej oplaca sie zalozyc licowki :) niz aparat

Gość zdrowiej jest aparat
a czy licówki są tańsze? przebarienia, ukruszenia, wymiana... to nie jest jednorazowy koszt

Jeśli na wizyty będziesz chodziła w Niemczech to : znajdz sobie ortodontę w Niemczech, niech zrobi ci jakis plan leczenia typu to zostawić to usunąć, jeśli możesz i usuwanie zębów nie jest drogie to usuń w Niemczech zęby zbędne, sprawdz ile zębów wymaga naprawy czy przypadkiem gdzieś plomb nie trzeba wymieniać.Moja orto łuki zakładała mi po ok.2 tygodniach po wyrwaniu 2 górnych zębów.Jak bedziesz miała np.4 zeby do usunięcia to ze 4 tygodnie potrwa zanim ci założa bo nie wiem czy będą chcieli ruszać na niezagojone dziury. Lepiej by było jakbyś już miała wyleczone zęby, wyrwane niepotrzebne i w Polsce przyjechała na założenie. Jakie miasto w Polsce już jakiś konkretny orto ? rozmawiałaś czy w taki sposób podejmną się założenia. Radzę popytać ,żeby nie było rozczarowania,że nie założą

Ja właśnie zdjęłam aparat po ponad 2 latach. Na pewno nie będzie łatwo z wizytami jeśli mieszkasz daleko ponieważ trzeba trzymać się wyznaczonych przez lekarza terminów. Zanim założą Ci aparat zrobią RTG, potem odciski a potem dopiero go założą. Nie wiem dlaczego ktoś napisał,że zakładano mu 3 godz. aparat. To dziwne. Mnie nakładano jakieś 40 minut na całą górną szczękę. W jakim mieście zamierzasz to zrobić? Jeśli w Warszawie mogę polecić moją panią doktor. Przykłada się do swojej pracy z niemiecką precyzją :) i bardzo lubi swoją pracę. Zastanów się tylko czy wizyty w Polsce nie wyjdą drożej niż leczenie w Niemczech.

Gość Czekoladowa lady
kompozytowe dobierasz do koloru zeba i nie ma mowy o przebarwieniach. a zmienia sie w zalezności co 3-4 lata.

Według ortodonty nie masz dużej wady ? planujesz górę i dół zakładać?

HANDM : masz może jakies zdjęcia przed i po założeniu aparatu?

Gość Aparat mi sie marzy
Myslalam ze bedzie latwiej :( Ale z tego co piszecie to emocje mi opadly. LIcówki niestety nie dla mnie, bo mimo wszystko mam lekko krzywy zgryz (a podobno przy takim moga odpadac). Mysle, ze sie zorientuje najpierw, zawsze moge go jeszcze zalozyc w trakcie nastepnego urlopu. Nie chcialabym isc do ortodonty niemieckiego przed zalozeniem, tylko juz po fakcie dokonanym. Juz sobie wyobrazam ta serie pytan dlaczego nie tu, dlaczego w Polsce i odradzanie. Tak to zawsze moge powiedziec, ze dopiero wyemigrowalam juz z aparatem ;)

Gość Aparat mi sie marzy
Ortodonta niemiecki u którego kiedys bylam stwierdzil ze wada nie jest duza, ale nie potrafi mi nic dokladniejszego powiedziec bez zrobienia zdjecia rtg. No ale za to zdjecie to on chcial juz 80 Euro !!! Wiec to mnie odstraszylo.

Zdjęcia przed są jeszcze u pani doktor ponieważ leczenie nie kończy się na zdjęciu aparatu. Jestem na etapie wybielania, a potem mam do zrobienia kosmetykę przednich zębów, które z powodu krzywizn ucierpiały na urodzie. Tak więc końcowe zdjęcie będzie wykonane dopiero po zupełnym zakończeniu leczenia. Mogę Cię jednak zapewnić, że wyglądam zupełnie inaczej i przestaję się wstydzić kiedy się uśmiecham. Nadmienię, ze mam 31 lat więc jestem bardzo happy że to zrobiłam. Leczenie wciąż trwa, na noc mam do zakładania aparat rchomy żeby nie \"uciekły\" zęby. Polecam, polecam a jak będę miała zdjecia mogę się pochwalić nie wiem tylko kiedy to będzie. Mój e-mail: handm1@o2.pl

Gość Aparat mi sie marzy
Prosze sie nie smiac. Wklejam linka. Tak na dzien dzisiejszy prezentuje sie moja górna szczeka, na która wlasnie chcialabym zalozyc aparat. Wiem, ze malo widac, ale rzadko sie usmiecham na zdjeciach z powodu zebowych kompleksów. Nie cierpie tych wielkich, dlugasnych zebów.:O http://img444.imageshack.us/my.php?image=zeby4mq.jpg

Gość Aparat mi sie marzy
Jezdze na Slask. Slyszalam pochlebne opinie o dwóch ortodontkach w Dabrowie Górniczej. Na jedna mam namiary i planuje tam jutro zadzwonic i zapytac.

Zapomniałam Ci napisać, że wizyty wypadają na początku co 4 tygodnie a pod koniec leczenia coraz częściej, co 2 tygodnie a pod sam koniec nawet co 7 dni. Chodzi o to, ze na początku zęby powoli się przesuwają a potem kiedy już stoją w miarę prosto trzeba w odpowiednim momencie je korygować i to jest bardzo indywidualny proces. Ale warto naprawdę, to cudowny wynalazek. Nie rezygnuj. Zawsze możesz iść w Polsce zrobić RTG i zamówić aparat. Na pewno znajdziesz lekarza w Niemczech, który Cię dalej poprowadzi. Zresztą nie ma się czego wstydzić, mnóstwo Niemców i Angoli przyjeżdża do Polski do dentysty bo u nich drogo. Ja bym powiedziała wprost, że zrobiłam w Polsce bo tam taniej i już. A może są w Polsce lekarze, którzy mają kontakt do zaprzyjaźnionego lekarza w Niemczech. Powiedz w jakim mieście chcesz to zrobić.

Widziałam zdjęcie. Ale gdzie ta wada? Ja nie widzę żadnej wady w Twoich uzębieniu. Gdybyś widziała moje....

Myslałam,że wiekszą masz lukę - mała jest :) ja mam większą pomiędzy 3 i 4 od przesuwania zebów :) Zajrzyj na forum : tam jest lista biała i czarna ortodontów- nie pamiętam kogo ludzie polecali ze Śląska, pooglądaj zdjęcia i zobaczysz,że ludzie mają naprawdę większe problemy z zebami :-) http://forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=22832 Radze drugiego dnia po przyjechaniu do PL wybrac się do orto - tylko wcześniej lepiej umówić się na ok. 2-3 konsultacje. Leczenie zębów z próchnicy chyba nie ma sensu bo może sie okazać ,że wyleczysz np. 4 zęby a one pójda do wyrwania. Zastanawiam się czy orto w Niemczech nie będzie miał innego planu leczenia niż orto który bedzie zakładał aparat w Polsce.I tu może pojawić sie problem.U nas ortodonci niechętnie podejmują się dalszego leczenia gdy np. p oroku zmienia się ortodontę.

Gość Aparat mi sie marzy
handm- mieszkam w Bottrop (to male miasto) i tutaj jest dwóch ortodontów, jednego mi odradzono, wiec do wyboru pozostaje ten drugi. Jestem jednak gotowa wybrac sie do innego miasta, zeby bylo jak najlepiej. Raczej nie zrezygnuje i bede próbowac. Zeby to mój najwiekszy kompleks i wiem ze wraz z aparatem wzrosnie moja pewnosc siebie.

Gość Aparat mi sie marzy
Oj w takiej pozycji to one i na jakies wygladaja. Ale gdy sie nie usmiecham to z trudem domykam usta. I dolna warga zachodzi bardziej do przodu. Postaram sie znalezc jakies zdjecie z profilu i wam zaprezentuje.

Koniecznie pójdź do jakiegoś orto na Śląsku i zapytaj go o zdanie. Na pewno coś ci poleci. Zajrzyj na forum Gazety Wyborczej tak jak Ci poradzono powyżej. Tam są listy dobrych i złych lekarzy różnych specjalności. Może znajdziesz klinikę, która ma oddział w Niemczech, są takie. Poszukaj w necie największe kliniki. Tym bardziej na Śląsku na pewno coś znajdziesz. Powodzenia! P.S. Ja też jestem ze Śląska ale mieszkam w stolicy :-) Pozdrawiam Cię ciepło.