Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Azaleia_1982

Jakich jezyków warto sie uczyc?

Polecane posty

Gość ja polecam hiszpanski
hiszpania i ameryka poludniowa mowia po hiszapnsku nie jest trudny czytasz tak jak w poslkim tak jak pisze tak samo wymawiasz jak jest napisane nie ja w angielskim pisze cos a czyta sie inaczej tylko jedyna trudnosc w hiszpanskim to taka ze czasowniki sie odmieniaja tak jak w polskim i tego trzeba sie uczyc na pamiec

przyjemny w nauce i wogle nie jest trudny

bo ja mysle ze bez sensu uczyc sie wegierskiego bo po wegiersku moia tylko na wegrzech albo dunskiego ktorym posluguja sie tylko w danii mysle ze lepiej wybrac jezyk ktory jest uzywany w wiecej niz 1 kraju

hej, ja znam wloski. szczerze powiem - male na niego zapotrzebowanie. i jesli chodzi o nauke to tylko pozornie jest prosty. jesli chcesz znac go na super poziomie, to zaczynaja sie schody, ale jesli zadowolisz sie komunikatywnym, to luz :) zgadzam sie - ang i niem to podstawy. ja tez kiedys nie lubilam niem. ale on wbrew pozorom nie jest trudny. przede wsztkim to bardzo logiczny jezyk. moze warto bys jednak przypomniala to co juz znasz? uczylam sie rok flamandzkiego i wlasnie szukam jakiejs szkoly jezykowej w wawie gdzie moglabym go troche podciagnac. moze znacie jakas?

Gość Azaleia_1982
Dzięki za opinie, szczegolnie dla zalinki, bo napalilam sie strasznie na wloski, ale za bardzo nie mialam u kogo zasiegnac porady; chodzi mi zwlaszcza o osoby, ktore znaja wloski. Hmm no wiec co z tym hiszpanskim? Zna ktos jeszcze i tak samo uwaza, ze jest przyjemny w nauce i raczej łatwy?

Gość upppppppppppppppppppp
up up

Gość abcacbabcacb
powinno się uczyc języków wrogów

Gość cattaa
Sprobuj hiszpańskiego.

Gość pesktka czeresni
a co z łacina? jest taka filozoficzna :D ja bym chciala znac: łacine, francuski, angielski niemicki hiszpanski i chinski a znam narazie angielski bardzo dobrze i niemiecki ktorego uczylam sie w szkole ale teraz juz wszystko wyfrunelo z glowy :P

Gość guanabana
Hiszpański. Zdecydowanie.

Gość jak to dobrze
hiszpanski. i rosyjski

Gość Azaleia_1982
Angielskiego okolo 8 lat.

Gość rosyjski jest latwy
bo nawet jesli sie go nie uczylas lepiej mowisz po rosyjsku niz , powiedzmy Amerykanin. Zawsze sie dogadasz. WIec warto sie uczyc, jesli chces mowic perfekcyjnie, jesli idzie ci o porozumienie sie , to nie warto.

Argument że warto uczyć się hiszpańskiego bo włada nim połowa Ameryki jest dobry dla obieżyswiatów. W naszej części swiata kanon to angielski i niemiecki. Angielski bo to taka łacina naszych czasów - w zasadzie w dowolnym punkcie globu zawsze się ktoś znajdzie z kim będzie mozna się porozumieć w tym języku. Niemiecki ważny gdyż Niemcy to nasz najsilniejszy gospodarczo sąsiad i z wszystkich firm zagranicznych w Polsce to własnie niemieckie mają najwiekszy udział w zatrudnianiu Polaków. Poza tym niemiecki to lingua latina naszej części Europy. Po niemiecku dogadać się mozna nie tylko w Niemczech Austrii czy Szwajcarii ale także w pólnocnowschodniej Francji, wschodniej i pólnocnej Belgii, w Holandii, w południowej Danii, w północnych Włoszech, na Węgrzech, w Czechach i Słowacji, w Chorwacji i Słowenii a nawet na Łotwie i w Estonii. Poza tym anglo-niemieckim kanonem warto znać jakiś język małopopularny - fiński, duński, portugalski czy np turecki. Łatwo wówczas o pracę w firmach w których ten język jest uzywany. Osobną kwestią jest rosyjski - mimo ze znajomość jego deklaruje w CV większość Polaków - tak naprawdę zna go dobrze zaledwie garstka. Więc znać go warto, chocby po to by nie dochodziło do takich sytuacji anegdotycznych - np. w Moskwie sama widziałam Polkę która w Uniwiermagu domagała się od zdębiałego sprzedawcy \"kawiaru w puszkie\" ( czyli tłumacząc na polski - dywanu w armacie)

Gość lola 78
Witam wszystkich Ja mowie biegle po angielsku i po hiszpañsku( mieszkam e hiszpanii od 10 lat).Wedlug mnie hiszpañski to jeden z latwiejszych jezykow do nauczenia. Probowalam niemiecki ale mi sie nie podoba i potem francuski ale jest trudniejszy. W hiszpañskim prawie zawsze czytasz tak jak jest napisane y piszesz tak jak wymawiasz. Sa male wyjatki ale latwo sie nauczyc. Naprawde polecam ten jezyk " Te quiero por ser como eres no quien eres" besitos a todos

Gość lola 78
opuscilam jedno slowo "Te quiero por ser como eres no por quien eres"

Gość to jasne że ROSYJSKI

Gość patinka___
francuski- jezyk UE, mowi nim polowa europt azji afryki i ameryki poludniowej, pozatym bardzo p[rzyjemny :) hindi i japonski - poszukiwani tlumacze, angileski wiadoo uniwersalny dobrze znac tez arabski teraz duzo ludzi potrzeba w tym zakresie :) ale osobiscie popieram hindi i francuski latwo sie nauczyc wiem bo znam :)

Gość Yakshi
ucze sie hindi juz kilka lat, bylam w Indiach i wiem, ze warto znac ten jezyk chocby po to zeby wracac tam jak do ojczyzny, hindi stal sie kiedys moim drugim 'matri bhasha' (jezykiem "matczynym - tak mowia Oni) ale nie dlatego, ze jest latwy do przyswojenia, trzeba jezyk pokochac, odnalezc sie w kulturze, ktorej ducha niesie. Dlatego nigdy nie naucze sie dobrze niemieckiego, ten jezyk pasuje do zbrodni jak lacina do obrzedow koscienych :))) (wybaczcie niemcoznawcy)

Gość Azaleia_1982
Yakshi, bardzo trafna uwaga:) Łacina kościelna a niemiecki tak jak napisalas...:)

najwięcej osób na świecie operuje językiem chińskim drugi język co do popularności jest hiszpański na trzecim miejscu znajduje się angielski

W porownaniu z dunskim czy holenderskim, jezyk niemiecki to muzyka... :P Najfajniejszy dla mnie jest francuski. Uczylam sie go bez wysilku, jest piekny.

Gość spontaneous
Egesz megesz...??:)

Gość spontaneuos
Hmm a co to oznacza??

Gość tlumaczyx
jestem tlumaczem. mowie po angielsku (bo to najbardziej roboczy jezyk swiata) niemiecku (nie trudny, mozna sie zakochac i potrzebny w wielu branzach) wlosku (piekny, ale nie przydaje sie do niczego i nigdzie..poza wlochami) rosyjsku (cudowny jezyk, coraz wieksze zapotrzebowanie..i mala konkurencja wsrod tlumaczy - szczegolnie tu gdzie mieszkam) na tej podstawie chce sie zabrac za ukrainski i holenderski. dla przyjemnosci raczej niz dla zarobku :D