Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ubeta

BADANIA PRZED CIĄŻĄ I W CZASIE CIĄŻY!

Polecane posty

Gość Ubeta

Hej przyszłe i obecne mamusie:) Mam do Was pytanie: jakie badania trzeba zrobić przed ciążą? Z tego co już wiem to: *krew - grupa krwi, Rh, - Fe (ważne, aby nie mieć anemii starające się o dziecko) - morfologia - hormony - toksoplazmoza - mozna na HIV *mocz - badanie ogólne *USG wewnątrzdopochwowe (stan jajników, czy nie ma się endometriozy, torbieli itd, tyłozgięcia macicy) *ginekolog (badanie ogólne, cytologia, czystość pochwy) Coś jeszcze? Miałam problemy z nerkami i trochę z serecem, więc może któraś z Was też była "prześietlana" na wszystkie sposobu:) i może podpowiedzieć na co zwrócić jeszcze uwage? A w czasie ciąży co badamy?

tez podstawowe badania sie robi z tego co wiem.....nawet co miesiąc jesli sie nie mylę..... i koniecznie zaszczep sie wzw typu B.....to wazne i p/w rozyczce..... wzwB koszt 180zł za 3 fazy....1wszą bierzesz za miesiąć 2 ga za pół roku 3cią......

Gość Ubeta
Dzieki barsa. Na różyczkę już chorowałam w dzieciństwie, a w szkole jeszcze byłam dodatkowo zaszczepione:-D A na wirusowe zapalenie wątroby koniecznie? Ginekolog nic mi choina nie powiedział:(

Gość ja planuje
zacząć starac się o dziecko za jakies 3 miesiące bo dopiero przerwałam tabletki, te badania co wymienilas so ok i mysle ze to wystarczy, a co do szczepionek to je chciałam się zaszczepić na różyczkę ale juz nie produkują szczepionek na samą różyczkę tylko trój-fazowe tzn. różyczka +ospa+odra, a one podobna szkodzą, więc co tu zrobić? ja zrezygnowałam ze sczpienia na różyczkę, tak mi odradził lekarz, pozdrawiam

Gość ja planuje
co do szczepionki na watrobę to raczej sie zaszczep bo w razie cesarki chroni cię ona przed zakażeniami, ja się zasczepiłam tak mi kazał ginekolog

na wzw B jak sie raz zaszczepisz to jestes juz do konca zycia zabezpieczona i nie musisz sie wiecej szczepic......to bardzo wazne szczepienie...jedno z podstawowych ...bo nie daj boze cie zarazą a są bardzo groźne powikłania ...wiesz jak to bywa w szpitalach...kogo bedziesz potem obwiniała.... a tak masz spokój i mozesz spokojnie rodzic...nawet jak by ci sie zdarzyło cc to co bez szczepienia dają ci do podpisania ze przeprowadzą ją wyłącznie na twoją odpowiedzialnosc.....wiec marsz do szczepienia...powodzenia i zdrowego dzidziusia ci zycze 🌼

aha ja byłam zaszczepiona przed zabiegiem bo miałam przepuchlinę pachwinową ... nie martw sie jesli np zdarzy sie ze do porodu zdązysz wziąść tylko 1 i 2 dawke to nic 2 dawki dają zabezpieczenie juz w 90%...ja tak miałam wziełam 2 poszłam na zabieg a po pół roku ostatnia !!!

Gość Ubeta
Aha, no dzięki dziewczyny :) To jeszcze szczepienie dojdzie ok. A przeoczyłam jeszcze jakieś badanie?

wiem z własnego doświadczenia ze napewno warto zrobic sobie badania inmunologiczne!!! poniewąz to bardzo zcesta przyczyna nawykowych poronień...jest tego dosć duzo(lekarze neistety nie chca dawac takeich badań..daja dopiero po kolejnych poronieniach) ale ja trafiłam na taka która po pierwszej starcie odrazu przepisała mi badania na -przeciwciała antykardiolipinowe!!!! sa odpowiedzialne za krzepnięcie krwi,jesli ma sie je podwyżzone w grubie Igg lub IgM to to w czasie ciaży tworza się skzrepy w żyłąch i krew od mamy do dziecka nie dopływa i dziecko sie niedotlenia...naprawde warto zrobic poniewaz w każedej ciazy i jeszcze pzred ciazą tzreba przyjmowac leki(w zastrzykach) na rozrzedzenie krwi!!!bo niestety poonienia beda sie powtarzać pozdrawiam

Gość Ubeta
O, agapa, a ile kosztuje takie badanie i na czym polega?

Gość ja planuje
tez pierwszy raz słyszę o takim badaniu czy to jest na skierowanie? jelsi nie to jaki koszt?

Gość wzw b
jest ważne 5 lat, a nie całe życie.

Gość ja planuje
jakie 5 lat?ja tez uwazam ze całe życie, az zaraz sprawdze

Gość ja planuje
o kurcze faktycznie jest wazna na 5 lat a ja sie szczepiłam 4 lata temu, wypadałoby znow sie zaszczepic

Gość wzw b
na razie nie musisz, po 5 latach podaje się dawkę przypomianjącą tylko, nie szczepi się pełnym cyklem.

Gość Ubeta
do ja planuje, ja tez odtawiłam tabletki jakis czas temu, poczekam aż organizm przyzwyczai się do tej sytuacji:) W takim razie też pomyśle o tym szczepieniu. Mój ginekolog ma trochę za luzackie podejście do tematu, bo badanie hormonalne wydawało mu się zbędne, tak jak USG wewn. I wiecie co? Nie mial racji, bo badania dostarczyły bardzo waznych informacji. Bardzo ważnych np. tylozgięcie macicy itd.

Gość Ubeta
A jakie badania podczas ciązy? Wizyty u ginekologa, USG zewn. brzuszka, morfologia krwi i badanie moczu? Czy coś jeszcze?

Gość do Ubeta
Trzeba jeszcze dorzucic badania: cisnienie - zbyt wysokie i zbyt niskie moze byc niekorzystne podczas ciazy okulista - niektore kobiety nie moga rodzic naturalnie, bo ryzykuja odklejenie siatkowki 🖐️

Ja przed staraniem sie o dziecko nie robiłam badań .Kiedy zasżłam już w ciąże to trzeba było zrobić grupe krwi i Rh ,co wizyte mocz oraz mofrologie , mierzenie ciśnienia,2 razy tez robiłam poziom glukozy we krwi

Gość mikkołajka
cytomegalia, drogie panie! przed ciążą! podobnie jak i toksoplazmoza! a w trakcie: ja robię ( jestem w 8meisiącu) co wizytę: mocz, morfologię, ze względu na konflikt grup krwi co kwartał badanie na przeciwciała, mam 2 koty i na wszelki wypadek co kwartał na toksoplzmozę ( igm ujemne) 7 miesiąc - badanie na hbs i glukozę miałam jakiś stan zapalny więc zrobiłam też posiew z szyjki macicy

pytałyście o koszty -przeciwciał antykardiolipinowych!! koszt w grupie IgG i IgM kosztował mnie 50 zł..ale wem zę kosztuje tez drożej..zalezy gdzie! to badanie robi się normalnie z krwi! ale naprawde warto!!!!!!!

Gość pytanie 123
wyczytałam że co wizytę należy robić badania moczu i morfologie czyli tak co miesiąc? a jaki jest koszt tych badań prywatnie? Z góry dzięki za odp.

O kurcze nie doczytalam , Agapka mowila o innych badaniach a ja o toxoplazmozie :p Sorki.......

Gość mikkołajka
wszystkie badania robię tylko prywatnie, mocz i morfologia kosztują mnie 26 zł

to prawda - przeciwciałą antykardio są ważne.. ja też miałam takie badania, ale niestety dopiero po poronieniu.. teraz, kiedy znpwu będe starać się o dziecko, na pewno ponowię te badania. A dodatkowo posiew bakteriologiczny, bo często przyczyną poronień są jakieś bakterie. Ale oczywiście nie ma co przesadzać. Ja jestem przeczulona z tego powodu, że już poroniłam. Ale z drugiej strony, czy nie warto zrobić możliwych badań przed i mieć spokojne sumienie?

Gość Ubeta
Dzieki za odzew dziewczyny. No to jeszcze doszło troszke tych badań. Część można zrobić za darmo majac skierowanie (m.in. morfologia krwi, Fe, badanie moczu, USG wewn. i zewn., badania ginekologiczne), no ale na częśc+szczepienia czeka mnie trochę wydatków. A na czym polega badanie cytomegalia? Szczerze to pierszwe slyszę. To dorzucam zatem: *krew - grupa krwi, Rh, - Fe (ważne, aby nie mieć anemii starające się o dziecko) - morfologia - hormony - toksoplazmoza - mozna na HIV - glukoza - badania immunologiczne - badania na przeciwciała antykardiolipinowe *mocz - badanie ogólne *USG wewnątrzdopochwowe (stan jajników, czy nie ma się endometriozy, torbieli itd, tyłozgięcia macicy) *ginekolog (badanie ogólne, cytologia, czystość pochwy) *okulista *cytomegalia *szczepienie przeciw wirusowemu zapaleniu wątroby typu B

Gość Ubeta
*a i jeszcze badania ogólne + pomiar ciśnienia

Gość Ubeta
A jak wygląda kontrola podczas ciąży? Jakie badania?