Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Invigilata

Ważność polskiego dyplomu ukończenia studiów a Niemcy

Polecane posty

Jeśli w Polsce skończyłam dwa kierunki studiów a mam w planach wyjazd do Niemiec , to czy moje kwalifikacje uzyskane w Polsce są brane pod uwagę w Niemczech czy dyplom jest nieważny? czy po przyjeździe do Niemiec pozostaję mgr danej dziedziny czy nie? I co potem mogę robić w nowym kraju?

Gość odpowiamamm
http://www.buwiwm.edu.pl/ - tu wiele informacji, mozna napisac maila do specjalisty, na pewno dostaniecie odpowiedz. "...w RFN kwalifikacje zawodowe uzyskane w Polsce są uznawane wg następujących zasad: - w celu podjęcia pracy w zawodzie nieregulowanym uznanie kwalifikacji leży de facto w gestii pracodawcy; - w celu podjęcia pracy w zawodzie regulowanym decyzję o uznaniu kwalifikacji podejmuje - w oparciu o odpowiednie przepisy wprowadzające dyrektywy UE - tzw. organ właściwy w danym państwie. Informacje, czy dany zawód zalicza się do tzw. zawodów regulowanych w RFN oraz która instytucja niemiecka jest właściwa w kwestii uznania kwalifikacji w Pani zawodzie można uzyskać w odpowiedniku naszego Biura w Bonn. Zentralstelle für ausländisches Bildungswesen P.O. Box 2240, D-53012 Bonn tel. 49-228-501314 e-mail : zab@kmk.org Website : www.kmk.org Jednocześnie informuję, że polski dyplom przed wywiezieniem go z kraju powinien być zalegalizowany w Ministerstwie Edukacji Narodowej i Sportu ( tel. 022 - 628 81 13) a następnie w Ministerstwie Spraw Zagranicznych." pozdrawiam

Gość normalnie
moglabym cie za to wycalowac...temat spadl mi z nieba:D

Gość ac_nonummy_arcu
Chwilę temu zaaplikowałem dźwice świeżusieńkią kupeczkę na plecy