Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość natka20

Czy nadżerka może się sama zagoić????

Polecane posty

Gość natka20

Wczoraj usłyszałam, że mam nadżerkę. Brzmiało to jak wyrok. Dostałam tabletki. Dziś idę jeszcze do drugiego lekarza, upewnić się. Zastanawiam sie czy nadżerka u którejś z Was zniknęła sama lub tylko przy pomocy środków farmakologicznych(bez wypalania)?????

Gość natka20
Przeczytałam chyba wszystkie topiki zakładane na forum dot. nadżerki. I nic tam nie było. Propszę pomóżcie!!!!!!!

Gość le nka
tak u mnie zagoiła sie przy uzyciu tylko terapi farmakologicznej-no ale była niewielka.

Gość auauauauuu
Małą nadżerkę lekarz może spróbowac zaleczyc Solkogynem. Nie jest to jednak na 100% skuteczne , tzn nie w kazdym przypadku. Na pewno nie liczyłabym, że zagoi sie sama. Nadżerka to nie jest jakaś tam ranka tylko miejsce, w którym utworzył sie nieprawidłowy nabłonek (tzw gruczołowy).

Gość ale jaki wyrok
po co panikujesz ? nadżerki to problem ponad 50% kobiet w róznym wieku, jeśli wiesz o niej, kontrolujesz, albo leczysz, lub usuwasz, jest wszystko ok ! Wyluzuj

Gość ale jaki wyrok
no i jeśli masz 20 lat nie będzie nikt ci wypalał - teraz się wymraża, bezbolesny zabieg, i nie zostawia blizn jak wypalanie. Wiec nie ma co panikować !

Gość natka20
dzięki wielkie za wszystkie rady. Tabletki mam dopochwowe .

Gość natka20
Może nie wyrok, ale trochę się wystraszyłam.Ginekolog nie za bardzo umiała mi wytłumaczyć skąd to się bierze. Powiedziała : "widzę panią pierwszy raz u mnie, nie mam pojęcia" . Dopiero poszperałam w necie i się dowiedziałam. No właśnie dowiedziałam sie,że czasami lekarz mówi o nadżerce, której nie ma by zgarnąć kase, że często się znów pojawiają, że póżniej można mieć problemy przy ciązy i w ogóle z jej zajściem itp.

Gość natka20
A właśnie nie miałam i tak mi się wydaję, że nie mam żadnych objawów. Miałam tylko bóle w czasie miesiączki, dość silne i w owulacji. Większa ilość śluzu przy załatwianiu się, ale nie siusianiu. No i przy owulacji i po. Wydaje mi się, że żadnej nadżerki nie mam.

Gość dziewczyno

Gość dziewczyno
nadżerka przebiega często bezobjawowo ! Nie umiesz korzystać z informacji w necie, to nie korzystaj ! Najpierw jesteś umierająca, teraz sama orzekasz że nic ci nie jest ! Jak nie wierzysz idż do drugiego lekarza - ale nie próbuj być ekspertem !

natka20 - nie przejmuj sie zbytnio i idż do innego lekarza, aby upewnić się czy też Ci powie , że masz nadżerke. Ja byłam juz u 3 , a w sobote ide do 4 gina. 1. Ale ma pani okropną nadżerkę, trzeba to szybko usunąc 2. Ja nic nie widzę , nie ma pani żadnej nadżerki 3. Jest, ale taka malutka , wielkości głowki szpilki, ale proszę z nią na razie nic nie robić, żeby w przyszłości nie miała pani problemów z zajściem w ciążę, albo z jej donoszeniem, bynajmniej ja się tego nie podejmę, bo jest to bez sensu, tym bardziej, że ma pani prawidlowa grupe cytologii ( II). Lepiej sprawdzać co pól roku niz od razu ingerować. Teraz zobaczymy co powie 4. Wizyta w sobotę.

Gość mnie mala znikla
po urodzeniu dziecka

Gość auauuuauau
Ja gdy miałam nadżerke , miałam również bardzo silne bóle owulacyjne (skrecało mnie dosłownie i przez około dwa dni po takim czymś chodziłam obolała) Po jej zlikwidowaniu pojawiały się coraz rzadziej i nie były juz takie silne. Nadżerke można zlikwidować w szpitalu, ważne aby zają się tym dobry specjalista (zrób rozeznanie) aby nie zrobiły się zrosty na szyjce utrudniające jej rozwarcie w czasie ewentualnego porodu.

Gość auauuuauau
jeżeli jets bardzo mała, gin moze spróbować z SOLCOGYNEM

Gość natka20
Dzieki za rady!!!

Gość ja też mam to samo
asica pamiętaj o nas i napisz co ci kolejny lekarz powie

Gość ja też mam to samo
asica i jeszcze gratuluję spadku wagi jak to zrobiłaś :-)))))))))))))))

Leń ze mnie, nie chcialo mi sie wstać rano i nie poszłam dzisiaj do lekarza, muszę przełożyć wizytę na przyszły tydzień. A co do poprzednich lekarzy to : 1 - prywatnie - potem z kolezanką zgadałysmy się , że on tylko próbuje wyciągnąć kasę od pacjentek 2- państwowo , bardzo mily i sympatyczny - szkoda, ze już nie przyjmuje w mojej prcychodni 3 - też prywatnie, na codzień pracuje w szpitalu na oddziale patologii ciąży, więc chyba wie co mówi. Przestrzegał mnie , żebym nie dała sie namówić na razie na żadną krioterapię, bo już napatrzył się w szpitalu na rozpacz kobiet, które poroniły, albo leżą cała ciążę, żeby donosić. Obojętnie , czy jest to wymrażanie komórek, czy wypalanka, szyjka macicy zawsze ulega skróceniu i dlatego potem można mieć problemy w ciąży. Zresztą moja mama po wypalance też juz nie mogła zajść w ciążę, a tak bardzo chciała jeszcze jedno dziecko. Mówiłam mu , że ja nie planuję już dziecka, ale i tak odradzał mi zabieg. Sam mi powiedział, że szkoda wydawać pieniadze, jeżeli grupa cytologiczna jest dobra. Lepiej co pół roku robić cytologię i chodzic na kontrolne wizyty. Jeżeli chodzi o bóle podczas miesiaczki to ja nie mam takich mocnych, wystarcza mi 1 tabletka apapu. Nie mam też żadnych upławów, ani stanów zapalnych. Właściwie to idę z innym problemem. Po prostu akurat w sierpniu w czasie urlopu wypada mi okres i chcę go przesunąć. Nie wiem, czy zapisze mi pigulki, i będe brała juz od tego cyklu, czy coś innego ( podobno jest taki lek orgametril, który przyjmuje się na 4 dni przed spodziewaną miesiaczką i bierze się tak długo, jak długo chce się przesunąc okres) Troche sie rozpisałam, sorki

Gość ja też mam to samo
ok, to jak się wybierzesz to daj znać sama już nie wiem co z tą moją nadżerką robić zobaczymy co ci kolejny lekarz powie :-)))))))

Gość natka20
Byłam u innego lekarza, potwierdził, że mam nadżerkę. Ale jest ona mała.O,5 cm.więc nie kazał nic z tym robić póki nie urodzę pierwszego dziecka. Oczywiście częste kontrole i cytologie.

To fajnie natka20, chyba odetchnęłaś z ulgą? Jednak coś w tym jest , że mądrzy ginekolodzy nie chca zaraz robić zabiegów. A jak często masz robić wyniki cytologii, bo ja co pól roku. Wizytę przełozyłam na środę, ale nie wiem , czy to odpowiednia pora na cytologię , bo będę już 3 dni przed okresem.

Gość natka20
W sumie to mi nie powiedział. Dopiero będę szła na badanie, więc wtedy się dowiem co dalej.

Gość Jadzislawa
A ja przez 5 lat chodziłam do lekarza państwowego i w tym czasie miałam 6 nadrzerek które to kazdorazowo miałam wymrażane przez tego samego lekarza ale prywatnie. Niedawno mama mnie przekonała żeby pójść do innego lekarza, prywatnie bo znowu podejrzewałam nadrzerke (plamienia i te sprawy). Poszłam i co się okazało ....? Nadrzerek wcale nie trzeba usuwać. Lekarz powiedział że można je porównać do pieprzyków na ciele. Usuwa się tylko te które są grożne, mogą sie zmienić w nowotwór, reszte należy zostawić. Każdy kto ma wynik cytologii II może spać spokojnie ... z nadrzerką!!!!!!!!!!!!

No cześc dziewczyny. Już po wizycie. Nadżerki nie ma , wyleczyła się samoistnie. Podobno sa ślady na szyjce po samoistnej wyleczonej nadżerce w postaci jakiś grudek. Jestem spokojna. Zamiast ogrametrilu dostałam pigułki harmonet. Podobno mają najmniejszą dawkę hormonów ze wszystkich tabletek antykoncepcyjnych dostepnych w Polsce. Cóz tylko kosztują około 35 zł za opakowanie.

a i jeszcze pytałam się o problem nadżerki, też powiedział mi to samo , że jeżeli cytologia jest dobra , czyli do grupy II włącznie , i nie ma upławów, ani nic podejrzanego się nie dzieje, to nie nalezy nic robić, żadnych zabiegów itp. To po prostu tylko zdzieranie kasy przez lekarzy. Bo zazwyczaj w szpitalu robia tylko wypalanki, no chyba , że ktoś ma znajomości, a wymrażanie tylko prywatnie u prywatnego lekarza - koszt od 350 do 450 zł w moim mieście

Gość ZIELE JEMIOŁY
lekarze uważają , że nie musi się leczyć małych nadżerek. Jednak należy to zrobić, gdy zmiana jest duża albo wytwarza duze ilości sluzu. Taki śluz ma odczyn zasadowy i źle wpływa na pH pochwy. Zmienia je i organ ten staje sie podatny na zakażenia. A co do samoistenego wyleczenia się nadzerki. Dzieje sie tak u około 10% przypadków. Wszystko zależy od tego jaką tkanka zarośnie peknięcie powstałe na szyjce. Jeżeli zarośnie nabłonkiem płaskim , jaki znajduje sie na szyjce macicy to mozna powiedziec o wygojeniu. Natomiast jeśli porośnie nabłonkiem jednowarstwowym walcowatym (a taki, prawidłowo, znajduje sie w macicy a nie na szyjce) to bedziemy miały nadżerkę aż zdecydujemy sie na jej usunięcie. Dodam jeszcze,że małe nadżerki nie musza być leczone, ale MUSZA BYC POD KONTROLA. Cytologia raz do roku obowiazkowo.

Gość aiiiiiiiiiii
dobrze wiedzieć.

Gość OLKA M
Cześć a mnie mój gin jak powiedział że jest mała nadżreka to trzeba ja usunąć zeby podejść do porodu z czystą szyjką, wiec mi wymroził, troche bolało, a teraz nie ma śladu nawet i powedział ze mogę w ciążę zachodzić spokojnie, pozdrawiam (wiem że nadżerki sie rozwijają a jak jest potem duża to jest źle bo są upławy i krwawe zabarwienia śluzu)