Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Chat_Noir

Wynik biopsji guzka tarczycy

Polecane posty

Gość Chat_Noir

Witam! Dzis odebrałam wynik biopsji guzka na tarczycy. Czy ktos z Was bylby w stanie" przetłumaczyć" mi na prosty język o co chodzi? Wizytę u lekarza mam dopiero w środę ,a do tego czasu osiwieję z nerwów:( Wynik brzmi: Kolid, płaciki tyreocytów. Guz koloidowy. Z góry dziekuję za pomoc!

Gość szukałaś kochana w google
http://rak999.pl/jakrozumiec.html http://www.hanys.org/bcdp/loader.cfm?url=/commonspot/security/getfile.cfm&PageID=1101 szukaj na stronach, które podałam po słowie "koloidowy" a tu w drugim poście: http://www.zdrowemiasto.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=1904&alt=81 niby nie o tym samym, ale podobny problem. nie umiem Ci pomóc a chciałabym, bo wiem jak bardzo człowiek się męczy czekając na taką wizytę. miałam guzki w piersi i znam ten strach.

na tej ostatniej stronie na zielonym marginesie jest też informacja, że możesz skonsultować się z lekarzem telefonicznie

Gość Chat_Noir
Dziekuję Ci bardzo za pomoc. W google oczywiscie szukałam, byłam już na wielu stronach, ale nie moge znaleźć na nich jednoznaczej odpowiedzi, czy guzek taki kwalifikuje się sie do wycięcia, no i jak grożny jest. Wysłałam już maila do lekarza, z tej stronki, która podałaś. Mam nadzieję, że odpowie, bo gdzie tam środa...:( Jeszcze raz bardzo bardzo CI dziekuję i pozdrawiam!

Mam nadzieję, że szybko Ci odpisze. Będę trzymała kciuki za Twoje zdrowie. Trzymaj się ciepło. 🌻 🖐️

Jeżeli guz koloidowy to wszystko jest w porządku. To nie nowotwór!!! A jeżeli chodzi o kolid to nie mam pojęcia co to może być (chociaż pracuję na histopatologii to nigdy o czymś takim nie słyszałam)...

Gość Chat_Noir
Aniu, bardzo Ci dziekuję, pdniosłaś mnie na duchu! Mam jeszcze pytanko - czy takiego guzka trzeba wycinać? Od ostatniego USG badania urósł, tak więc z jednej strony boje się "cięcia", ale z drugiej strony mysl, że coś we mnie rośnie jest równie przerażająca. Ps. W wyniku chodziło o KOLOID nie KOLID. Przepraszam za bład - to z nerwów:( Serdecznie pozdrawiam i jeszcze raz dziekuję!

Gość szukałaś kochana w googlach
I jak po wizycie?

Gość lukabandita

Gość lukabandita
Witam was czy ktoś moze mi udzielic informacji....mam guzki hypoechogenne o wygladzie gruczolaków ze zmanami wstecznymi i guz bezechowy ciesn 3 mm jednorodna...czy te guzki sa złosliwe???czekam teraz za wynikiem biopsji a najgorsze jest to ze 3 lata temu przeszłam juz operacje na tarczyce..

Gość do lukabandita
a mając te guzki wypadały Ci włosy??

Gość lukabandita
czesc tzn wypadac moze nie ale raczej mi sie strasznie krusza

Gość a masz te włsoy jakies takie
matowe? i czy masz tylko guzki czy moze masz tez powiekszony płat tarczycy?

Gość lukabandita
jeszcze odnosnie tych guzków mam 3 po1,2cm na 1 cm a reszta juz mniejsze

Gość a masz te włsoy jakies takie
matowe? i czy masz tylko guzki czy moze masz tez powiekszony płat tarczycy?

Gość lukabandita
włosy raczej nie kolor normalny bo używam kosmetyków i nie zauważylam a tarczyca hm...nie wiem prway płat 4cm,1,5cm-1,92cm a lewy płat 3,05cm 1,78cm 1,78

Gość lukabandita
pierwsza operacje po wyniku histopatologicznym wyszło STRUMA COLLOIDES MICRO FT MACROFOLLICULARIS LYMPHONODULOPLASIA 1,2 ALE TERA TO CHYBA BEDZIE COS INNEGO

Gość ....finka
Doradze -jak leczyc tarczyce med nat , okladami .Podac gg

Gość lukabandita
ja sadze że czeka mnie 2 operacja leczenie tu juz nie pomoze

Gość ewcia gda
wynik z biopsji to tarczycawcalosci powiekszona, ze znacznie pogrubiona ciesnia,niejednorodnej echogenicznosci,co moze sugerowac przewlekle zapalenie,.material cytologiczny obfity, odpowiadawolu koloidowemu z niewielkimi zmianami wstecznymi. prosze o odpowiedz co to oznacza. ewcia gd

Gość Maria.55
Do Finki.: Prosiła bym o jakies bliższe informacje na temat leczenia guzków tarczycy ,metodami naturalnymi z góry serdecznie dziekuje. Mój adres e-meil maria.plaza@op.pl

Gość Chora
Może ktoś mi powiedzieć co oznacza ten wynik biopsji?? Rozmazy zawierają treść krwistą, mierne liczne leukocyty i drobne grupy regularnych komórek pęcherzykowych.. Z góry dziękuję za pomoc