Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bloodwoman

ODDAWANIE KRWI

Polecane posty

Gość bloodwoman

mam pytanie nigdy nie oddawałam krwi, chcę to zrobić, czy w zwiazku z tym krew jest badana i czy ja za to płace? i jesli chodzi o badania to czego dotyczą? oprócz grupy krwi?

Za nic nie płacisz. A bada się... no, dużo rzeczy. Przeciwciała na HIV, żółtaczkę i chyba coś jeszcze. Poziom poszczególnych rodzajow krwinek. Cholesterol. I całą masę jakichś dziwnych rzeczy, oznaczonych skrótami. Na pewno będziesz miała to badane za pierwszym razem, potem chyba co rok. Wyniki powinni dać ci sami z siebie, możesz jednak dla pewności poprosić o nie.

Gość bloodwoman
a czy jak oddam jeden raz to bede musiala juz stale oddawac?

Gość bloodwoman
czyli pójde jeden raz i to nie będzie miało wpływ na moje zdrowie :)

Gość ładoga
w ogóle teraz są straszne braki krwi wszędzie, najgorzej ponoć na mazowszu... wszędzie proszą o oddawanie krwi! ludzie, to jest absolutnie niegroźne i bezbolesne! całe pobieranie trwa niecałą godzinę, dostajecie badania krwi i sporo czekolad ;) jedyny wymóg to skończone 18 lat i waga powyżej 50kg. zgłaszajcie się do stacji krwiodawstw i oddawajcie krew!! na stronie http://www.krewniacy.pl/ znajdziecie wszelkie potrzebne informacje i adresy stacji krwiodawstwa w całej polsce. a co do badań krwi - przed każdym oddaniem badają! mogłaś przecież coś złapać między jednym a drugim oddaniem ;)

Gość pogryziona
ja tez chce oddac krew =)) tylko milam w marcu operacjie i nie wiem czy juz moge a nie wicie gdzie mozna oddac krew w Tychach lub Katowicach ??

Gość crazydiamond
nie masz szans. po każdej ingerencji w ciało należy odczekaś określony czas. ja po przekłuciu ucha czekałam pół roku. sama oddaję krew od dwóch lat, gorąco zachęcam, bo warto :-)

Gość ja mam złe wspomnienia
zwiazane z oddawaniem krwi.Byłam chyba wtedy 3 raz oddac krew( i ostatni!) jak pani pielegniarka wbiła mi sie w zyłe pod katem 90 stopni i oczywiscie ja przebiła.Potem zrobiła to sama na mojej drugiej łapce:( Krwiaki miałam takie ze nawet kubka z herbata nie mogłam podniesc..a do tego owa pani mnie opierdzieliła ze mam do kitu zyły i nie powinnam przychodzic...I tak skonczyło sie moje oddawanie krwi..Jedna głupia baba i wiecej juz nie pojde..bo łapki bolały apotem zemdlałam na dodatek..

Gość pogryziona
poszukalma na necie i znalazlam ze po zabiegach operacyjnych trzeba odczekac 6 miesiec a gdzie inndziej ze 12 ... wiec ile trzeba ?? a po kolczykowaniu i tatuazowaniu 6 miesiecy ... a gdzie oddawac krew ???

Gość ja mam złe wspomnienia
oddac mozesz w prawie kazdym szpitalu,centrum krwiodastwa..zadzwon do swojej przychodni i zapytaj

Gość crazydiamond
w szpitalu to chyba raczej nie... są specjalne centra krwiodastwa a jak będziesz miała szczęście to może akurat jakaś wampiriada będzie niedaleko Ciebie organizowana :)

Gość w szpitalu tez
tylko nie w kazdym.W Łodzi np. mozesz oddac krew w Korczaku, w Koperniku na 100%

Gość pogryziona
a nie wiecie gdzie w Katowicach mozna ???

Gość ładoga
ojj, współczuję osobie ze złymi wspomnieniami.. ja oddawałam w głównym centrum w warszawie, na saskiej, i tam wszystkie pielęgniarki i lekarze byli tak kompetentni i mili, że nie chciało mi się wierzyć...! a co do terminu, który trzeba odczekać po operacji - najlepiej zadzwonić i spytać. słyszałam też, że czasem po spożywaniu alkoholu trzeba poczekać 24h, czasem 48h. a czasem i tyle nie pomoże, żeby organizm oczyścić...:/ ale np. kieliszek wina dzień przed nie szkodzi wcale i śmiało można oddawać. więc jak są jakieś wątpliwości - należy spytać :)

Gość pogryziona
dzięki za pomoc =))

Gość kokoijk
ja krew oddałam raz i nigdy więcej - o ile nie będę musiała- nie mam zamiaru tego robić. zemdlałam tam dwa razy, trzymali mnie godzine pod kroplówką,ehh straszne to było. lekarz powiedział że to wszystko dlatego że jestem za chuda, waże dokładnie 50 kg a od tej wagi można oddawać krew. ale powodzenia :)