Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mangostan

co sadzicie o emigracji?

Polecane posty

Gość mangostan

co myslicie o emigrantach? czy sa dla Was skonczonymi egoistami, ktorzy przedkladaja wartosci materialne nad patriotyzm, czy wrecz przeciwnie, myslicie, ze taki krok w zyciu, to cos godnego podziwu? Bardzo jestem ciekawa odpowiedzi.

Gość potrafi rozpierdolic
zwiazek takie mam zdanie o tej calej EMIGRACJI

Gość Astral
Patriotyzm to troche slowo na wyrost, nie wiem co ma wspolnego z patriotyzmem klepanie biedy i zasciankowosc, komu to niby pomoze? Trzeba sie rozwijac, rozwijac horyzonty, poznawac swiat i jezyki i wybierac dla siebie najlepsze opcje, zawsze do kraju mozna wrocic, zainwestowac itd, kiedys cala inteligencja polowa zycia spedzala za granica i nikt nie posadzal ich o brak patriotyzmu.

Gość ooooooooooooooooooooo
A co mi patriotyzm da, co mi da moja ojczyzna ukochana ktora nie zaspokaja nawet podstawowych podtrzeb obywateli, nie ma pracy a jak juz jest to za psie pieniadze i trzeba byc na kazde skinienie pracodawcy bo jak nie bedziesz grzeczny to na twoje miejsce jest 10. Na kazdym kroku korupcja, biurokracja i chamstwo ze strony urzednikow gdy probujesz cos zalatwic. Opieka spoleczna na poziomie zerowym, rodzinne smiechu warte 40 zl na miesiac na dziecko nawet porzadnych zakupow za to nie ma, no ale oczywiscie panstwo jest biedne panstwo nie ma, ale na limuzyny jest. Nie jestem egoistka chce poprostu godnie zyc, nie chce sie zastanawiec czy kupic dziecku jogurt czy moze batonika bo na jedno i drugie nie moge sobie pozwolic (i tak bywalo). W anglii przynajmniej na jedzenie mi nie braknie nawet jesli nic nie odloze w jednym tygodniu to od ust nie musze sobie odejmowac a ilu rodzinom w polsce brakuje na jedzenie, tylko pomyslcie. Dlatego gadki o patriotyzmie mozecie sobie wsadzic w buty, o egoizmie tez...

Gość gość
Zmusza do tego sytuacja finansowa, bo nie ma w Polsce w pracy, moja siostra pojechała do Holandii z mężem, zarobili na dom ciężką pracą fizyczną

Gość gość
Czy Jezus był patriotą, a jeśli tak, to co zrobił dla swojego narodu żydowskiego? A może Jezus to zły wzór? To jak jest? Miał prawo święty Piotr do Rzymu z Izraela emigrować i tam zginąć?

Gość gość
Ja nie wyjechalam dla super korzysci materialnych. Na razie pracuje tylko maz i nie przelewa sie, ale zyje sie normalnie, nie trzeba myslec czy wystarczy kasy do pierwszego i widze ze inne panstwa dbaja o spoleczenstwo to straszne ze w Polsce tyle lat mieszkalam a nawet zasilek rodzinny na dziecko sie nie należał, a jak w pracy mi umowy nie rpzeduzyli to po 15 latach doswiadczenia dostalam 600 zl zasilku na pol roku Ja mam byc w tej sytuacji patriotka?

Gość gość
zgadzam sie z gosciem 2006.07.13 Polska za wiele obywatelom nie daje, wystarczyloby czuc sie bezpiecznie i to by bylo juz ok poza tym ile facetow wyjechalo a ich zony siedza w Polsce i ich akse wydaja? szkoda slow na taki patriotyzm

Gość gość
pomyślcie, co by się stało z Polską, gdyby nie ta rzeka funtów i euraków, jaka od emigrantów do kraju spływa. Kopaczowa z palcem do tyłka by nie trafiła i żaden budżet by się nie domknął.

Gość gość
Byłam w Holandii u siostry kilka razy i jest super:), Dudzie daleko do takiego dobrobytu, to cienias, nikt go nie zna na świecie:)

Gość gość
Gdzie wy w tej Polsce mieszkaliscie, ze na jogurt was stać nie było.

Gość gość
od biedy to mozna jesc byle co i byc w Polsce, Ja np w Plolsce zle sie czulam; Absurdy mnie przerazaly- wymienie brak zasilkow rodzinnych na dzieci, brak normalnei funkcjonujacej sluzby zdrowia, zatrudnianie po znajomosci podkladanie swini itp teraz czuej ze zyje normalnie

Gość gość
W jukeju to dopiero są absurdy i nepotyzm.

Gość gość
naprawdę? jestem tu od dziesięciu lat, prowadzę własną działalność i jakoś nie zauważyłam

Gość emigrantka 80
Ludzie a ja wam cos powiem. wyjechalam z polski 15scie lat temu, mialam dokladnie 20 lat. noi olsnienie- piekne kolorowe czyste miasto, zadbani ludzie, bogactwo, luksusowe dzielnice, sklepy wszystko cudne! dyskoteki,bary wszystko tu kwitnie bylam wrecz olsniona i nie wierzylam ze wyjechalam z tego syfu i biedy. Zaczelam jako nianka u bardzo milej rodziny, a ze mialam bardzo duzo wolnego czasu zrobilam sobie tu szkole dzieki ktorej szybko znalazlam prace..No i krok po kroku zdobywalam sobie doswiadczenia, coraz lepsze kontrakty z tym ze...To wszystko widzi sie na poczatku tak kolorowo i pieknie! dzisiaj widze wszystko inaczej i wierzcie mi- gdybym wiedziala jak wyglada zycie za granica nigdy bym tu nie przyjechala! bo prawda jest taka ze zagranica ZAWSZE BEDZIE SIE obcokrajowcem ze smiesznym akcentem..Gdzie jest bogactwo jest tez stres i nerwy bo majac kredyty , domy na hipoteki i samochody ktore trzeba splacac nie mozna sobie spac spokojnie nie bojac sie ze ktoregos dnia straci sie prace i z tym wszystko inne. Codziennie przebywam z ludzmi ktorzy wlasnie maja te ich pieprzone domy, hipoteki ale sa zestresowani,aroganccy i o byle co gotowi poderznac gardlo. Nie wiem czy tak jest w pl nigdy nie pracowalam nie wiem czy u nas tez ludzie sa gotowi na wszystko zeby kablowac na druga osobe a przy tym usmiechac sie do niego jakby nigdy nic, czy jest tez ta niezdrowa konkrencja gdzie kolega z pracy jest najgorszym wrogiem...Nie wiem ale chce tylko powiedziec ze ta zagranica to nie taki raj jak wam sie wydaje.do tego wyobcowanie, brak rodziny a z czasem to staje sie coraz ciezsze do zniesienia..Zdaje sobie sprawe ze w pl tez nie jest kolorowo, ze jest bieda ale nie wiem co jest gorsze- bogactwo,codzinna walka i strach czy bieda ale spokoj i rodzina...?

Gość gość
Koleżanko, to nazywa się kapitalizm. Ma on wszędzie takie samo oblicze. Chodzi o to by plebs nie miał za duzo kasy, gdyz wtedy nikt by ciężko nie pracował. Jaka jest różnica pracować w Londynie ze 800 funtów, a w Pl za 1500? Żadna. I to, i to jest bieda. Prosta zasada kapitalizmu, więcej zarabiasz, więcej wszystko kosztuje. Chociaż życie w UK jest troszkę łatwiejsze, to nie jest aż taka przepaść, by wyzbywac się swojej narodowości i pluc na swój kraj. Te skurfysyny tak właśnie robią i dlatego chooooj im w ich śmierdzące duppy.

Gość gość
Gdzie jest bogactwo jest tez stres i nerwy bo majac kredyty , domy na hipoteki i samochody ktore trzeba splacac nie mozna sobie spac spokojnie nie bojac sie ze ktoregos dnia straci sie prace i z tym wszystko inne. Codziennie przebywam z ludzmi ktorzy wlasnie maja te ich pieprzone domy, hipoteki ale sa zestresowani,aroganccy i o byle co gotowi poderznac gardlo. Nie wiem czy tak jest w pl nigdy nie pracowalam nie wiem czy u nas tez ludzie sa gotowi na wszystko xxxw no skąd! wPolsce jest cudownie! nikt nie kupuje nic na kredyt wszyscy zarabiają tyle, że stać ich na kupowanie domów za gotówkę ludzie są mili i uprzejmi a do UK wyjeżdżają tylko zwiadzać

Gość gość
W Polsce jak się komuś lepiej powodzi to ma wrogów a ludzie są strasznie zasłużeni. Pracowalam w firmie wondykacyjnej to wiem

Gość gość
w Polsce wlasnei sie kupuja wiele na kredyt a najwiekszy problem polega na tym ze nie ma z czego tego splacic, bo jak sie straci prace to jest sie w czarnej d***e

Gość gość
W juke ju za to jak się straci pracę, to Cameron przyjdzie i spłaci ci kredyt, tak? Co za idiota.

Gość gość
Myślę ze warto wynieść się z polski bo ludzie schodzą na psy. Jak przeczytał am hejty dotyczące Filipa Hajzera. W momencie kiedy zmarl jego syn to wstyd mi za Teb naród. Nienawustne Tempe wdioku , którym się wydaje ze eolnoscvto pisanie dytdymalow i chamstwo w necie

Gość gość
Mam w dupr UK polmozgu. W krsju w którym mieszksm gdy strace pracecdostsne zasiłek za który tez przeżyje s nie 600 zł jak w polscectempsku. Nie widzisz podstawowej różnicy ,

Gość gość
To sobie tam mieszkaj emigracyjny smieciu. Nikt przeciez za Toba w PL nie tęskni.

Gość gość
Emigracja to jest najgorsze co moze spotkac czlowieka w zyciu. Ten kto wyemigrowal juz nigdy nie bedzie soba.

Gość gość
to emigracja SPOTYKA człowieka? przytrafia mu się jak wypadek czy choroba? a nie przyszło ci do głowy debilu, że ludzie wyjeżdżają z własnej woli i ochoty?

Gość gość
Debile to twoi starzy, fajne z nich chlopaki.

Gość gość
Ja kiedy kiedyś pojechalam na wycieczkę do kraju w którym mieszkam i mi się podobało. Emigracja niexmusi być niczym złym. Gdyby w Polsce było dobrzecludzie by nie wyjeżdżali

Gość gość
No wlasnie gdyby bylo dobrze to by nie wyjezdzali. Wiec dlaczego setki tysiecy rocznie brytoli emigruje z tych wysp szczesliwosci? Ale wy tego nie widzicie tyrajac w fabrykach czy innych korpo za marne grosze po 12h.

Gość gość
Przecież, to emigracyjne pospolstwo nie wie nawet w jakim dokładnie kraju żyję. Pojedzie to bydło na tanią wycieczkę do Egiptu, bądź kupi iphona i myśli, że pana Boga złapali. Żal. Pl

Gość gość
Znowu ten debil co zawsze pijsze zec sobą ? Nie rizumiesz ze enigracjaxto niectylko po to by zarobić i odłożyć ? To jest bez sensu bo i tak będziesz żył w Polsce . ludzie emigrując bo chcą coscprzezyc, nauczyć się albo żyć w pięknym miejscu