Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość popatrzcie.........

Znalazłam taką opinię na stronie kobiety.pl a co wy o tym...

Polecane posty

Gość popatrzcie.........

myślicie?? Czy hormonalna antykoncepcja jednofazowa w pełni zabezpiecza przed zajściem w ciążę? Czy jest skuteczna już od pierwszej tabletki, czy podczas stosowania pierwszego opakowania należy dodatkowo się zabezpieczyć? Żadna hormonalna metoda antykoncepcji nie jest w 100% skuteczna - zawsze istnieje prawdopodobieństwo zajścia w ciążę. Ryzyko takie ocenia tzw. wskaźnik Pearla, który określa liczbę ciąż mimo stosowania danej metody antykoncepcji w przeliczeniu na 100 kobiet stosujących daną metodę przez okres 12 miesięcy. Dla doustnej dwuskładnikowej tabletki antykoncepcyjnej, niezależnie od jej fazowości, wynosi on od 0,1 do 8,0 (im wyższy wskaźnik, tym mniej skuteczna metoda). Skuteczność DTA po pierwszej dawce jest zazwyczaj niewystarczająca do osiągnięcia satysfakcjonującego efektu antykoncepcyjnego, gdyż w surowicy krwi nie zostało jeszcze osiągnięte wystarczające stężenie hormonów hamujących owulację. Przy pierwszym opakowaniu należałoby więc stosować dodatkowe metody antykoncepcji.

Gość no i bądz
tu mądry człowieku.............. :)

Gość noob
no i oczywiscie, ze to prawda ... wskaźnik pearla jest znanym juz od dawna, ale nie napisali ze te "odstepstwo" to wtedy, kiedy bierzesz sobie tabletki kiedy Ci sie o nich przypomni :O

Gość no i bądz
a mi chodzi oto ze ulotka informuje ze tabletki działają od 1 wziętej w 1 dzień okresu. Na forum niektóre mówią ze trzeba czekać tydzień inne ze cały 1 listek a jeszcze inne ze to co pieprzą te panny to bzdety no to właśnie mi chodzi :)

Gość noob
to trzeba było zacytowac tylko ten fragment :) a z nim sie nie zgodze bo dzialaja od pierwszej wzietej.

Gość no i bądz
A nasi lekarze albo każdy ma inne zdanie na ten temat albo nie chce im się nas o tym informować: (Skuteczność DTA po pierwszej dawce jest zazwyczaj niewystarczająca do osiągnięcia satysfakcjonującego efektu antykoncepcyjnego, gdyż w surowicy krwi nie zostało jeszcze osiągnięte wystarczające stężenie hormonów hamujących owulację. Przy pierwszym opakowaniu należałoby więc stosować dodatkowe metody antykoncepcji). Moja powiedziała ze tabsy działają od razu. Ale jak sie troche poszpera i poczyta to naprawde można się pomotać ilu ludzi tyle wersji :(

Gość 567
działają od 1 wziętej bo się je bierze z 1 dniem miesiączki a wiadomo że wtedy nie ma szans na owulacje nic nowego!

Nie rozumiem tu czegos... uwazacie, ze tabletki sa skuteczne juz po wzieciu pierwszej??:/ czyli wg Was przepraszam, juz np pol godziny, czy godzine po wzieciu pierwszej tabletki antykoncepcyjnej jestescie zabezpieczone, czy jak???

Gość no i bądz
to skąd w takim razie się biorą takie informacje, przecież nikt sobie ich nie wymyśla raczej

Gość no i bądz
jesli chodzi o skuteczność po 1 tabletce no to wiadomo po tym jak się wchłonie czyli jakieś 3, 4 godz.

Gość do duza mi
czyli wg Was przepraszam, juz np pol godziny, czy godzine po wzieciu pierwszej tabletki antykoncepcyjnej jestescie zabezpieczone, czy jak???" tak dokładnie tak, w ten dzien/noc kiedy wzielas 1 tab. mozesz sie spokojnie kochac

Gość no i bądz
właśnie oto mi chodzi, ze ja nie ufam, zastanawiałam się na odczekaniu tygodnia zanim pójdziemy na całość, ale ten artykół iwiele innych wypowiedzi...

Gość moja gin
twierdzi ze zabezpieczaja tabsy od 7 dnia od wziecia pierwszej tabletki

Gość postronna obserwatorka
pigułki zabezpieczją od pierwszej zażytej o ile kolejne będzie się przyjmowało regularnie.

co to ma za znaczenie, czy nastepne sie bedzie przyjmowalo regularnie?? jesli wezmiesz pierwsza tabletke, po godzinie od jej zazycia uprawiasz seks, to tak jakbys byla niezabezpieczna! I jesli dojdzie do zaplodnienia, to kolejne tabletki w niczym juz nie pomoga.

otóż ma to znaczenie.

Gość nalezy ze 4 godziny
odczekac od pierwszejj wzietej, tak samo jak w przypadku kiedy w ciagu 4 h od przyjacie jakiejkolwiek wymiotujesz badz dostaniesz biegunki (wtedy nalezy dodatkowo sie zabezpieczyc).

duza mi - a może zapytaj się swojego lekarza, to Ci na pewno z radością wytłumaczy. pzdr

mam tyle lat, ze nie musze pytac lekarza. biore tabletki od lat i wiem, ze nie daja stuprocentowej skutecznosci zaraz po zazyciu pierwszej.

Gość czyli wkońcu od kiedy
pom pierwszym listku??????????????????????????

Gość jak wy robiłyście

Gość upupup
bzdury gadasz duza mi duza z ciebie dziewczynka i siejesz tutaj nieprawdziwe klamliwe informacje na temat hormonow ja jestem tego przykladem wzielam pierwsza pile yasmin w pierwszym dniu okresu i kochalanm sie z chlopakiem bo oboje lubimy na indianca:) i jakos w ciazy nie jestem wiec skoncz pisac te zalosne bzdury bo mi sie normalnie naturalnie niedobrze robi jak takie idiotki czytam tabletki zabezpieczaja od pierwszej( oczywiscie pomijam fakt wystapienia biegunki lub wymiotow)

popieram poprzedniczke w 100%:) od pierwszej pigulki jestes zabezpieczona ja tez jestem tego przykladem:) a na idianca tez lubie:)biore mercilion

Gość no to po
jaką cholere takie artykuły?