Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

hormonik

Duphaston

Polecane posty

czy ktoś stosował Duphaston na uregulowanie okresu i przy niskim progesteronie?? proszę o opinie

ja zaczęłam,jestem po pierwszym cyklu.Biorę go na wydłuzenie cyklu a nie uregulowanie.Na razie efekt jest maluteńki ale mam go brac jeszcze przez dwa cykle-zobaczymy!

a jak z tyciem?? bo słyszałam dużo opini że po nim się tyje. ja narazie też w jednym cyklu brałam i wcale mi nie pomógł, teraz w nowym cyklu będę brała drugi raz. mam nadzieje że pomoże bo cykle mam od 60 do 90 dni :(

no ,ja to juz się bałam,że ciągle będę miała okres ,bo coraz krótsze cykle były.Teraz dociągnęłam do 27 dni -normalnie było 30-32 dni.Przed Duphastonem było już 23-24 dni-masakra.Na razie nic o tyciu nie wiem ale to chyba nie te hormony.W końcu ten lek uzupełnia niedobory .A z resztą po tych trzech zalecanych cyklach zdejmuję starą spiralę i lekarka założy mi taką,która będzie uwalniać te hormony.Droga jest ale ten lek też nie jest tani

ja bralam ale to bylo jak mialam 12 lat...mialam problemy jako maly dzieciak i od tamtego czasu strasznie przytylam...malo tego potem strasznie ciezko sie to zrzuca i ogolnie od tamtego czasu mam koszmarne problemy z waga....zawsze bylam chudzielcem a teraz co.....az strasz sie przyznac ile wtdy dobilam:(

Gość jak to kapusniak
ja biore,po nim sie nie tyje,wlasnie dlatego lekarz mi go przepisal

kazdy organizm reaguje inaczej,nie mozna uogolniac,jestem z natury niejadkiem,nie ma takiej opcji ze jadlam wiecej

to mnie trochę uspoiłyście. mam siedzący tryb życia i niestety pod koniec brania Minuletu zaczeło mi przybywać tu i uwdzie - choć wcale więcej nie jadłam. czułam sie taka napuchnięta - szczególnie nogi. anty odstawiłam pół roku temu i dopiero miałam 2 okresy od tamtej pory i dlatego muszę łykać ten duphaston, ale nie widze wielkiej różnicy.

Gość Majka22
----Hormonik----- Napisz jakie badania zrobilas ze przepisal Ci ten hormon? Ja mam co 23dni okres i zero ochoty na seks, zaczynam sie bac ze cos z moimi hormonami szwankuje. Jaki poziom mialas progesteronu? Czuje ze zaczyna sie problem...

miałam robione badania hormonów z krwi: tarczycy TSH i FT4 ale wyszły w normie, potem prolaktyna i progesteron. prolaktyna wyszła w normie a progesteron dużo za niski. wyszło 0,29 ng/ml przy normie 1,7-27,0 teraz wysłał mnie na badanie cytohormonalne - tylko że to spory wydatek no i czekam na okres (dziś 38dzień) i tak mnmiej więcej z tydzień po mam iść do gin na usg

Gość dziewczyny a ja mam takie pyt.
troche glupie, ale jak wymawia sie ta nazwe- duphaston??

a co do ochoty na sex to mam dużo większą niż jak łykałam tabsy anty. ale wkurzające są te odstępy między okresami bo po 28 dniu cyklu człowiek nie zna dnia ani godziny kiedy @ raczy sie pojawić

Gość Majka22
🌻Hormonik dziekuje! Sama juz nie wiem , ale zrobie badania Hormonalne. Sle Ci pozytywna energie zebys jak najszybciej byla zdrowa🌻

dziękuje bardzo Majka 22. chciałabym żeby już sie wszystko unormowało bo chcę zacząć starania o dzidziusia a przy tak niskim progesteronie się boje. niby lekaż mówi żeby już się zacząć starać ale ja dopiero na początku październkia biore ślub i co jak się okaże że na początku ciąży będę musiała leżeć?? :(

Gość nikt mi nie odpowie
jak sie wymawia nazwe Duphaston???

nigdy się nie zastanawiałam nad wymową. a że lekarz mi go na recepte wypisuje to po co mi to.

Gość Majka22
---Hormonik --- Oj widze ze mamy dokladnie takie same plany z bobasem , ale moja ochota na sex tak sie obnizyla ze szkoda mowic , mezowi tez nie jest latwo , a ja cla czuje sie jakas rozbita , spiaca i wciaz poddenerwowana...

--Majka22-- ja też ostatnio jestem koszmarnie śpiąca, i nijak się nie moge skoncentrować. w pracy to czasami ściemniam że cokolwiek robie, a jak przychodze do domu to zaraz po obiadku ide do wyrka i kimonko. spałabym cały czas. a co do ochoty na sex to na tabletkach mój narzeczony już mi zaczął dogadywać że się oziębła robie a teraz to się odemnie odpędzić nie może ;) no chyba że rano to nijak mnie dobudzić nie może a bobaska już bym bardzo chciała mieć. raz że się instynkty macierzyńskie obudziły a dwa że już 28 lat mi stukneło ;/

Gość Majka22
---Hormonik--- Szczerze to bym wolala zeby wyszlo cos ze mi brak , bo wtedy ma sie nadzieje ze sie czlowiek wyleczy , a jak nie wiadomo co dolega , to katastrofa.Ja tez zblizam sie 30stki i czas na mala perelke , ach chialabym miec najpierw dziewczynke , to takie ciche marzenie...

też bym chciała najpierw dziewczynke, ale co będzie to będzie - byleby zdrowe było i byle by się je udało zmajstrować :) bo mnie to strasznie martwi ten mój niski progesteron :(

Gość Majka22
-Hormonik- To prawda ze najwazniejsze by bylo zdrowe. Ja jak zrobie badanie to dam znac co mi wyszlo , ale takze czekam na twoj dalszy ciag leczenia. Teraz musze uciekac ale jeszcze wroce...👋🌻

--Majka22-- to jak się wybierasz na badania hormonalne to może poradź się jakie lepiej zrobić. mi wszyscy mówią że jak nie wiadomo które jak działają i jak ma się to w całym cyklu, to żeby zrobić badanie cytohormonalne. taniej wychodzi i łatwiej trafić we włąściwy moment. ja włąśnie czekam na okres i ide na takie badanie. to się robi 4 razy w cyklu i wychodzi jakieś 100zł. z krwi byłoby dużo drożej. pomyśl nad tym. jak coś będę wiedziała więcej to się odezwe.

Gość aga78
cześć dziewczyny ja duphaston biorę już .... cholercia... no strasznie długo, nie wiem czy to już tok prawie nie będzie

--aga78-- a na co go bierzesz?? bo w ulotce jest opisane tyle rodzajów przyczyn?? i jak Ci służy

Gość aga78
miało być ROK wcześniej brałam minulet jako anty..., no i na uregulowanie okresu miałam strasznie długie przerwy.... był nawet taki moment ze przez 3 m-ce nie miałam @ od początku tamtego roku odstawiłam minulet i wzięłam się za sprawdzanie mojego stanu zdrowia-żeby przygotować się na maleństwo :-) po badaniach hormonalnych okazało się że podobnie jak u hormonika miałam w porządku prolaktynę ale poniżej normy progesteron. Dowiedziałam się od gin., że przy niskim poziomie tego hormonu można mieć problemy z zajściem w ciążę i jeśli się jednak uda to później z donoszeniem jej. Przeraziłam się trochę (wspomnę jeszcze że przez kilka ostatnich lat dorobiłam się nie złej nadwagi) i zabrałam się za leczenie. Duphaston wyregulował mi cykl i nie zauważyłam by wpływał na tycie - nie wydaje mi się że za to można winić w 100% hormony, chociaż napewno również na to mają wpływ. Przed duphastonem wzięłam 2 opakowania jakiegoś innego leku - nazwa chyba na 0. Przytyłam chyba 5 kg jak nie więcej i poprosiłam o zmianę leku - gin. zaproponowała właśnie duphaston. Nie mam żadnych skutów ubocznych. Wezmę jeszcze 2 op. i robię badania. Może na jesień zaczniemy ..... myśleć o maleństwie :-D

--aga78-- nawet nie wiesz jak się cieszę że napisałaś. ja też brałam Minulet i tez po nim zaczełam tyć. jak się normalnie ruszłałam to było o.k., ale jak zaczełam prace - w biurze, i większość czasu siedze przed kompem to sie mi przytyło. a robiłąś badanie cytohormonalne?? a co do dzidzi to mi lekarz radzi żeby już próbować zachodzić w ciąże ale ja się boje bo dopiero 7 października mam ślub - i co jak na nim nie będę bo z powodu ciąży będę leżeć?? :(

Gość no to jeszcze ja
ja też brałam:) Bo miałam za niski progesteron, za wysoką prolaktynę (i to duuuuuuużo- stres) oraz za wyskoi poziom hormonów męskich. WIęc najpierw brałam Androcur- po tym to się dopiero tyje!:o wraz z Diane 35. Jakoś tak 4 miesiące, codzinennie. Potem przez jakiś rok samą Diane 35. Potem włóaśnie ponad rok brałam Duphaston od 14 dnie cyklu do 28. I miała okres. Potem trochę odstawiłam i znowu nie miałam okresu za 3-4 miesiące:o No więc pobrałam jeszcze Duphaston za 4 miesiące i potem, aż do teraz jest ok:) Mam normalny okres co jakieś 35 dni. Dla mnie to dość normalne, ja mam takie długie okresy, czasami nawet miewałam 45 dni. Ale regularnie dość, tzn. w p-rzedziale 35-45 dni zawsze dostawałam okresu. No a teraz nie wiem jak będzie. Na razie jest dobrze. Jak widać brałam te lekarstwa dłuuuugo. Kilka lat. I to nie tylko Duphaston. A po lekach typu Androcur i Diane tyje się porządnie. A ja nie utyłam wcale. Przez te kilka lat może utyłam ze 4 kg. Ale po prostu zrobiłam sobie dietę miesięczną, schudłam 7 kg i wyglądam ok:) Ważę 52 kg a mam 168 cm wzrostu. WIęc uważam, że branie leków to żadna wymówka. Także jeżeli tylko będziecie chciały byc szczupłe, to na pewno się wam uda;)

Gość aga78
hormonik - robiłam badania krwi na hormony (wyniki już podałam ) i usg "dowcipne" :-D usg tez potwierdziło, że wszystko jeśli chodzi o układ rozrodczy jest OK, natomiast lekarka nie widziała owulacji, a wtedy już powinno sie cos pojawiać (nie pamiętam która to była faza)

Gość aga78
hormonik ja chcę dzidziusia bardzo, ale też chciałam trochę schudnąć, więc nie idzie to w parze. dlatego poczekam jeszcze do jesieni i będziemy próbować :-)