Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ellee

aparat ortodontyczny a ciąża....

Polecane posty

Gość ellee

Czy aparat moze zle wpływac na ciąże?

Gość alanek
moze zle wplywac na zajscie w ciaze..... good luck

Gość trinity trinity
hmm, ja mysle, ze moze..ale bardziej na ciezarna, niz na plod.. ze wzgledu na to, ze jesli nosi sie aparat staly, wiadomo, ze nie da sie zabkow dokladnie wyszorowac, wiec i ludzie po sciagnieciu aparatow czesto od razu lecza dziury.. ponadto, plod wyciaga ze tak powiem duzo skladnikow mineralnych z ciala kobiety, dlatego zaleca sie,z eby na poczatku ciazu wybrala sie do dentysty i jak najszybciej naprawila wszuystkie zabki

Gość trinity trinity
poprawcie mnie, jesli sie mysle. ale jestem prawie na 100% pewna, ze nie chodzi o to iz prochnica zle wplywa na plod, tylko sdziecko potrzebuje duzo mineralow, dlatego podczas ciazy szybciej psuja sie zeby - jesli byly juz troche nadpsute

Gość ellee
moze wypowiedza sie kobietki w takiej sytuacji?

Gość -aparatka2-
witam ja mam aparat ale w ciazy jeszce nie jestem :P nei wydaje mi sie aby aparat przeszkadzal w takim oktesie ... a co do prochnicy to nie zgadzam sie .. wystarczy myc zabki i czasami pobawic sie w nich nicia dentystyczna alboo wykalaczka :P ... porozmawiaj z ortodonta on na pewni ci pmoze :)

Gość tusia1135
jestem w drugim miesiacu ciązy nosze aparat 1,5 roku i ortodontka zaleciła mi tylko szczególne dbanie o zęby bo wiadomo w czasie ciąży zęby stają sie słabsze...nie widze zadnych przeciwskazan co do noszenia aparatu w czasie ciąży.

aparat zalozylam przed ciaza (na jesien) w ciaze zaszlam w tym roku w marcu, na jesien mija rok noszenia i jest ok tylko podobno mi sie przeciagnie z wiosny2010 zdejmowanie bo bede karmic piersia chyba ze niebede to zdejmuje w terminie- mam zeby do rwania a bez znieczulenia sie nie dam i to tylko ta przeszkoda pozdrawiam

Gość Tarabula
Ja jako ortodonta nie polecam leczenia ortodontycznego w ciąży. Aparatu w trakcie ciąży nie wolno (!) zakładać, gdyż wiąże się to z wykonaniem wcześniej odpowiedniego zdjęcia rtg, a to promieniowanie jest bardzo szkodliwe dla płodu. Wielu pacjentów podczas leczenia ortodontycznego nie może poradzić sobie z bólem i przyjmuje leki przeciwbólowe, co nie powinno mieć miejsca w trakcie ciąży. Jeśli ktoś szuka dobrego ortodonty we Wrocławiu, to zapraszam do mojego gabinetu: http://www.tarabula.com/ortodonta-wroclaw-olesnica/ PS Leczenie ortodontyczne w trakcie ciąży można kontynuować (jeśli przed ciążą założyliśmy aparat), jednak wymaga to dużego samozaparcia ze strony pacjentki. Ja doradzam wstrzymanie się z wizytami u ortodonty aż do czasu rozwiązania :)

Gość gość
Ja chciałam założyć aparat, ale zaszłam w ciążę i nie zdecydowałam się z uwagi na to, co pisze pan wyżej - zdjęcia rtg, leki przeciwbólowe, które na początku leczenia mogą być pomocne. Córkę urodziłam pół roku temu i teraz zaczynam leczenie ortodontyczne w Rock Your Smile u dr Elżbiety Borzymowskiej-Sawickiej (ul. Ostrobramska). Cieszę się, że w końcu uda mi się spełnić swoje marzenie o pięknym uśmiechu :)