Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Nina Ryczy

Tabletki antykoncepcyjne - tak czy nie?

Polecane posty

Gość Nina Ryczy

Chcę jutro pójść do ginekologa po tabletki ztykoncepcyjne.Czy waszym zdaniem mogę to zrobić bez obaw?

Gość ale o co się obawiasz
om zdrowie czy religia Cie blokuje? Bo jeśli o zdrowie to dobty lekarz dobierze odpowiednie i powinno być ok. Ja biorę od kilku lat, co roku przeprowadzam badania i nie narzekam. Jesli względy moralne - to już sama musisz zadecydowac

Gość Nina Ryczy
Tylko i wyłącznie zdrowie.Chodzi mi o te wszyskie problemy związane z tyciem, opalaniem itd.czy jest jakieś ryzyko powstawania chorób na skutek brania tabl. antykoncepc.?

tabletki anty mają długą listę skutków ubocznych. jeśłi chodzi o tycie to zlaęży od oraganizmu i skłonności ale niestety celulit jest nieodłączny z terapią hormonlaną. Mogą również wystąpić przberiwnia skórne wskutek opalnia i przebywania na słońcu w ogóle. poza tym cierpi wątroba nie od razu ale z czasem. te i parę innych dolegliwości może cie spotkać choć nie musi ale ryzyko jest :( poszukaj może jednak czegoś zdrowszego

ja bym piguł nie chciała - głównie ze względu na nieregularny seks. i średnio wierzę lekarzom, którzy mówią, że żadnych skutków po długim stosowaniu nie ma... mam znajome, które po np. roku zaczęły mieć problemy ze wzrokiem, albo szybko przytyły i zmiana piguł nie pomogła a nadmiernych kg i tak zrzucić nie mogą, albo problemy ze skórą nie do cofnięcia jak rozstępy... no ale jeśli chcesz, to musisz spróbować, inaczej będziesz żałować :)

o tyciu to juz 100 razy bylo mówione/pisane, że to nie dotyczy współczesnych pigułek a nikt Ci nie przepisze tych sprzed 20 lat od 10 lat biorę pigułki i żadnych plam nie mam, normalnie chodzę po słońcu ale do tego musisz być tip-top zdrowa, jeśli chodzi o układ krzepnięcia, układ krwionośny w ogóle, wątrobę, układ hormonalny jeśli trafisz na porządnego lekarza, to każe zrobić Ci badania (wszystkie robi się z krwi, więc nie ma strachu) i wtedy okaże się, czy możesz bezpiecznie brać piguły a ryzyko - np. zakrzepica (dlatego bada się układ krzepnięcia), zatory, zresztą - możesz na necie poczytać ulotki informacyjne różnych pigułek anty

Gość kolejny temat
klon - ile mozna???????????????????

Ja biore tabletki anty około 10 lat , nic mi nie jest żadnych dziwactw o których piszecie, stała kontrola lekarza, cytologia usg...A wygoda na maxa

dzusta, nie strasz cellulitem, to nie jest regula, ja biore od 4 lat tabsy i ani sladu cellulitu. Moja starsza siostra lyka piguly kilka lat dluzej i tez nic. Oczywiscie ze jakies skutki uboczne sa, u kazdego inne - ja troche przytylam, ale to akurat plus bo wczesniej wygladalam jak deska ;) po jednych tabletkach plakalam z byle powodu, przy innych nie mialam ochoty na seks... Ale generalnie jestem zadowolona, ze je biore - dzieki temu mozna sobie pozwolic na spora dawke spontanicznosci, nie trzeba pamietac o gumkach ani stresowac sie piana od globulek. :) no i okres jak w zegarku to tez zaleta. Takze moim zdaniem dobrze dobrane pigulki maja wiecej plusow niz minusow.