Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

figa2005

Znowu o skrzywieniu kręgosłupa

Polecane posty

Jakiś czas temu postanowiłam uporać się z moją wadą postawy.(Wcześniej jako dziecko chodziłam na ćwiczenia korekcyjne,ale przerwałam) W tym celu udałam się do lekarza pierwszego kontaktu.Powiedziałam mojej pani doktor o moich obawach i poprosiłam o skierowanie do ortopedy.Ona wstępnie mnie zbadała i stwierzdiła ,że nie mam krzywego kręgosłupa tylko odstające łopatki ,ale ostatecznie postanowiła dac mi skierowanie do specjalistki rehabilitacji medycznej ( a prosiłam o skierowanie do ortopedy).Udałam się do tej poradni , miałam badania które polegały na rozebraniu się ,przjejsciu się po lini prostej, oraz schyleniu się.Nie miałam zadnego prześwietlenia czy RTG co mnie bardzo zdziwiło. Lekarka stwierdziła ,ze jestem cała krzywa mam klifoze i skolioze ( nie wiem ile stopni) i zaleciła mi ćwiczenia , których miałąm się nauczyć a tym ośrodku oraz pływanie na basenie.A za rok mam przyjść na wizyte kontrolną.Wiem ,ze lekarz wydał tą diagnoze ale jednak mam małe obway czy to mi pomoze , nie wiem czy powinnam udac się do ortopedy.Chcę to wyleczyć ,ale eteż zdaje sobie sprawe ,ze niedługo moze być za późno.Co powinnam zrobić?? Mam 18 lat

Gość blue15
hmmm... tacy i lekarze w tym kraju:o myśle, że powinnaś iść do ortopedy i mieć prześwietlenie, bo taka to diagnoza.... Ale na pewno oprócz ćwiczeń niezbedny będzie basen, pozdrawiam i zyczę zdrówka:)

Gość kika 357
o boże i kolejny raz widać jakich lekarzy mam w polsce. aby na odwal wszystko robio stwierdzo fakt o którym wiemy i do widzenia. powinni zrobić ci prześwietlenie oczywiście od ortopedy takie zalecenie sie doatsje a potem lekarz powniniez zmierzyć ile stopni masz dokładnie oni to mierzo przy pomocy linijek i kontomierza zwykłego na tym zdjeciu odrecznie to robio. powinnas mieć zrobione takie prześwoeteleni koniecznie żebyś miała kontrole nad tym bo może sie pogarszać dzieki temu bedziesz wiedziała czy bedo tez poprawy takie zdjecie możne arobiś pare razy do roku je miałam robine nawet 2 razy w roku. musze tez powiedzieć ze u mnie wogóle lekarze nie zwracali uwagi na mojo skolioze przez nich ona mi sie pogłebiła gdybym sama nie poszła do lekarza to nie wiem ... przecież sa bilanse badanie w szkołach a oni wogole nic nie powiedzeli miałam napisane w papierach w szole ze mam skolioze a oni nic nie powiedzieli ani mi ani moim rodzicom wiem ze gdymyb wtedty to wiedziała to bym sie wzieła za to i by mi sie tak nie pogorszyła a tak poszłam do lekarza gsy moja skolioza była już mocno widoczna i nie było juz wiekszych szans na poprawe walczyłam tylko aby sie noe pogarszało a tak wogóle to ile masz latek ? to jest tes ważne?

Mam 18 lat , wiem ,że niewiele w tym wieku zrobie , ale jednak chce coś zrobić.Jak do tej pory wykonuje ćwiczenia rościągające( te ,które poznałam w przychodni) i chodze na basen -pływam żabką.Ale chciała bym wiedzieć ilu stopniową mam skolioze chyba będe musiała udać się prywatnie do ortopedy ,tylko nie za bardzo mam na to kase ....no ale cóż zdrowie jestnajważniejeze tym bardsziej ,że czasami mam bóle kręgosłupa, Znacie jakiś dobrych ortopedów z Głogowa(dolnyśląśk)??

Gość kika 087
w tym wieku juz raczej duzo zrobić nie można ale to tez indiwidualana sprawa zależy od organizmu. jeśli juz nie rośniesz to małe sznse na poprawe. ale zawsze można walczyc bo jednak 18 lat to jeszcze nie tak dużo kości są jeszcze dość elastyczne więć można próbować :) ogólnie mowio ze jak sie przestało rosnąć to juz nie bedzie poprawy ale bywajo przypadki ze ludziom sie troche poprawai po ćwiczeniach nawet w tak póżnym wieku jak na skolioze. radze zebyś poprostu udała sie do innego ortopedy a najlepiej w wiekszym mieście. a najlepiej zebys znalazła jakoś przychodnie szpital gdzie jest dział oddzielny od ortopedi gdzie zajmujo sie wadami postawy. bo ci zwykli ortopedzi to za bardzo pojecia nie majo o cwiczeniachi wogóle ... życze powodzenia :)