Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Svelte

Co jecie zamiast chleba?

Polecane posty

Gość Svelte

W większości wskazówek nt. zdrowego odżywiania pojawia się informacja, że trzeba ograniczyć albo wyeliminować jedzenie chleba. Tylko czym go zastąpić??? Ja sobie nie wyobrażam jedzenia codziennie na śniadanie płatków (po których i tak 2 godziny poźniej robię się głodna) albo samych owoców (po których będę głodna jeszcze szybciej). 1-2 razy w tygodniu mogę zjeść jakiś serek wymieszany z warzywami (rzodkiewki itp.), ale codziennie?... Macie jakieś dobre (i smaczne :) pomysły?

ja tam byłam bardziej głodna po chlebie niz po płatkach... nie zastępuje nczym chleba..jem ser i szynke bez niego ozcedzam na masle

Gość ania_a_er
ja dokładnie tak jak milunia, po za tym można odwyknąć od popularnej formy kanapki. od kiedy na dobrze rzuciłam chleb mój brzuch jest bardziej płaski

Gość Svelte
Dziewczyny, jak to robicie?! Ja musiałabym chyba zjeść 10 plasterków wędliny i sera, żeby naprawdę się najeść na śniadanie... Na mnie chleb działa jak idealny zapychacz. Jedna kanapeczka rano załatwia mi kwestię jedzenia aż do lunchu... Tyle, że podobno od chleba się tyje...

jem płatki..te które podobno nie zapychaja..a ja po nich nie mam ochoty na jedzenie, aż do obiadu..i na słodyce też nie...są dobre i uzalezniaja troche natomist po chlebie caly czas bylam głodna

Gość ale bzdura
normalna kromka chleba ma 60-70kcal gora! Jedna czy dwie, zwlaszcza na sniadanie, na pewno nie utucza, na kolacje lepiej z chleba zrezygnowac. Przejdz sie do sklepu ze zdrowa zywnoscia i zapytaj o chleb na zakwasie, bez drozdzy, takie sa najlepsze i wg mnie najsmaczniejsze.

szczerze, to nic, ani bułek, ani wasy. Po prostu nic. W ciągu dnia może jakieś płatki fitness z jogurtem, wieczorem po pracy sałatka ze serka grani, ogóra i pomidora. Da się wyżyć

45g. płatków fitness to 166 kalorii 2 kromki pieczywa Wasa 46 kalorii 1 kromka chleba razowego ok 40 g 89 kalorii

Gość ja jem wase
najbardziej lubie orginal lub sport a tak to w ogole staram sie nie jesc chleba i tyle jajecznice jem bez chlebka szyneczke tez biore sobie do nich jakeis warzywka typu pomidorek lub ogoreczek i tyel ziemniakow tez nie jadam ani ryzu

Gość yayka
a ja bardzo rzadko jem chleb z prostego powodu - nie lubie go. Po prostu mi nie smakuje. Oczywiscie czasem z jakimis dobrymi dodatkami zjem ale zamiast niego wole bulki:)

trzeba zastąpić pieczywo ciemnym :D razowe z dużą ilością różnych pestek czy co tam jest ;)

Gość gość
tu nie chodzi o kalorie tylko o to że po WSZYSTKICH produktach ziarnistych wzrasta poziom insuliny we krwi, nawet po takim rzekomo zdrowym chlebie pełnoziarnistym co prowadzi do zwolnienia metabolizmu człowieka i otyłości.

Gość gość
jajecznica, jogurt naturalny z musli , ja kupuje musi bez cukru a suszonymi owocami albo robie wlasne i pakuje do szklanego sloja , mozna jesc owsianke , czasami robie sobie salatke na szybko . jem chleb baaaardzo sporadycznie i tylko pelnoziarnisty cieniutki gorzki kiedys kupilam z braku laku i mozliwosci kanapke z bialej bulki w kawiarni :o o losie jak mi zaczelo kiszki skrecac brzuch wydymalo , to bylo straszne zwijalam sie przez godzine z bolu w pracy

Gość gość
z czego robsz ta owsianke? aaa chleb gorzzki to jaki?

Gość lenaróż
ja jem w zamian za pieczywo i to i tak sporadycznie wafle ryżowe :) jestem dopiero na początku mojej drogi do lepszej sylwetki i staram sie jak mogę nie patrzeć na pieczywo. ale te pierwsze zrzucone 6kg motywują do dalszej pracy, ćwiczę i biorę tabsy iqgreen z zielona kawą i jak widzę efekty w lustrze to to jest najbardziej motywująca rzecz na świecie!!

Gość gość
Chleb chlebowi nierowny. Jesli jesz chleb kiepskiej jakosci, to szybko jestes glodna i tyjesz. Jesli zas twoj chleb jest wysokiej jakosic, jest pelnoziarnisty to syci na wiele godzin. Po takim chlebie nie utyjesz. W Polsce nie ma w sklepach chleba dobrej jakosci (o bulkach w ogole nie wspominam). Trzeba piec samodzielnie. To sie oplaca!

Gość gość
tortilla wraps! ;) pełne ziarno oczywiscie

"W większości wskazówek nt. zdrowego odżywiania pojawia się informacja, że trzeba ograniczyć albo wyeliminować jedzenie chleba" to jest duże uproszczenie, pełnoziarniste (takie naprawdę) pieczywo z umiarem jest ok

Gość gość
z czego robsz ta owsianke? aaa chleb gorzzki to jaki? x nie mieszkam w Polsce wiec duzo moze nie doradze , chlebek kupuje w sklepie ze zdrowa zywnoscia " life " ten chlebek jest bardzo cieniutki wyglada jak sprasowane ziarna i pestki dlatego taki gorzkawy smak ale jest bardzo dobry do tostera bo fajnie chrupki sie robi kupuje tez platki owsiane i do tego kupuje np pestki dyni suszone owoce zurawina albo goji mozna tez kupic suszone truskawki jablka babany , mieszam to wszystko i mam taka owsianke z owocami i pestkami roznymi wedlog smaku

Gość gość
hej dziewczyny Poczytałam Was właśnie. Ja akurat jem chleb prawie codziennie - myślę że zjadam w sumie bochenek na tydzień, ale taki raczej nieduży bochenek,dość zwarty taki, jest to chleb który piekę sama" mąka żytnia biała, razowa pszenna i często też graham, lub z mielonym siemieniem lnianym ,czyli zdrowy :) Myslę, że jako osoba która biega średio 100-130 km miesięcznie, nie moglabym obyć się bez węglowodanów :) dlatego jem chleb, brązowy ryż, makarony z kaszy gryczanej. ale nie o tym mowa ;) ale tu Wam daję linka, co możecie sobie czasem zrobić zamiast chleba. to jest pyszne!!! i sycące i zdrowe :) http://www.greenkitchenstories.com/vegetable-flatbreads/

Gość gość
o albo zróbcie sobie takie cienkie naleśniki - wrapy z mąki ciecierzycowej. poszukajcie przepsiów, są rozmaite, często wegańskie, ale ja robię z jajkiem. ok 1,5-2 szklanki mąki ciecierzycowej, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej lub pszennej, jajko jedno lub dwa, mleko (krowie lub roślinne, ja lubię z migdalowym nieslodzonym), nieco soli, lyzeczka cukru, pół łyżeczki sody, łyżka oleju, i troche wody też na wyczucie). ciasto koniecznie musi chłodzić isę minimum godiznę w lodówce -wtedy mąka ciecierzycowa mięknie i nabiera wodę i mleko. smażyć cieniutkie naleśniki, są dobre i na słodko i na wytrawnie, a jak ostygną to do lodówki na max 2 doby i można je jeść z warzywami, ja lubię np z sałata, pomidorem, rzodkiewką, fetą ... (nie jem mięsa). maka ciecierzycowa jest bardzo zdrowa. aha możecie użyć pół na pół ciecierzycowej z maką gryczaną.

Gość gość
brzmi smacznie , sprobuje na 100%

Gość gość
Chleb bezglutenowy-można jeść spokojnie;)

Gość agata993
Ja jem chleb na śniadanie tylko razowy jakoś zmieniłam biały na razowy do diety a bardziej do regularnych posiłków ;) Do swojej diety dołączyłam African Mango http://szczupla-kobieta.pl i jestem z niego bardzo zadowolona bo nie przypuszczałam,że można schudnąć aż tak bez jakiegoś większego wysiłku;) A jednak można i ja przekonałam się o tym sama;) 2 miesiące 16kg mniej;)

Gość gość
jecie sobie dużo tego błonnika, otrąb i razowców pełnoziarnistych a nie boicie się o swoje jelita? Za parę latek...gastroskopia, kolonoskopia,zespół jelita drażliwego itp...Ja tak tylko z autopsji. Wpływowa byłam i "nowoczesna"