Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość marchewkaaa

beta-karoten w marchwi a koloryt skóry jaka marchew ? surowa czy gotowana

Polecane posty

Gość marchewkaaa

Moje pytanie brzmi: gdzie znajduje się więcej beta karotenu: w zwykłej- surowej marchwi czy w gotowanej-np.marchwiance ?? Pytam, bo jestem strasznie blada, chciałabym troszkę zżółknąć, bo podobno po tej witaminie łatwiej się opalić i opalenizna jest w ogóle ładniejsza. Ja robiłam sobie marchwiankę (przecier z marchwi, takie coś jak sok Kubuś) i chyba nic mi nie dało... Jeszcze jedno pytanie: lepsza bedzie młoda czy starsza marchew (żeby wpłynąc na skórę oczywiście) ??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość cocaKarolla
jezeli będziesz wcinać marchew, pić duzo marchwiowych soków to efekt bedzie ale......... nie wiem, czy się spodoba. Po1 --- pożółkniesz, a nie zbrązowiejesz 2 zacznie się od rąk i wcale nie bedzie równomiernir 3 w koncu możesz przesadzić z wit. C, ktora w nadmiernych ilościach szkodzi Kup lepiej samoopalacz lub idz na solarium.Albo zosta blada.To też jest cool, bo naturalnie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość marchewkaaa
mam samoopalacz i sie opalam na sloncu. chodzi o to, ze juz opalilam sie troche, ale nadal mam taki blady odcien moja kolezanka zzolkla chyba po Kubusiach ale nie bez przesady, tez sie opalila i mi sie podoba jej opalenizna

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość marchewkaaa
i jak.. ? zna ktoś odpowiedzi na moje pytania.. ??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Kiniaczek
Lepiej jeść surową marchew lub zażywać beta karoten. Każdy inaczej reaguje, moja siostra je wszystko co czerwone i jest blada, ja leciutko brązowa. Na efekty trzeba dosć dlugo czekać, nawet kilka miesięcy i nie zawsze efekty są takie jak byśmy chcialy. Karoteny odkladają sie w tkance tluszczowej, w skrajnych przytpadkach może dojść do zażólcednia bialek oczu. Beta karoten jest prekursorem wit. A, a organizm sam przetważa prekursor na witaminę (potrzebny jest jakiś tuszcz), ale tylko tyle ile potrzebuje. Do hiperwitaminozy A może dojś tylko wówczas, gdy jest ona podawana bez kontroli lekarza,gdyż jest ona toksyczna w zbyt duzych dawkach. Nie będę pisala o objawach hiperwitaminozy A bo to nudne. W każdym razie nie można przedawkować witamin pochodzących z pożywienia, wiec nie bój się, że pijąc soki marchewkowe czy jedząc marchew coś przedawkujesz. Witamina C jest rozpuszczalna w wodzie, więc jest wydalana razem z moczem, szkodzi tylko tą sztuczną, gdyż w organizmie lączy się z wapniem. Nie rozumiem co z tą wit. C? Może chodzilo o E która jest dodawana do Beta karotenu? Też jest toksyczna w zbyt dużych ilościach - jak wszystko zresztą.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kubusie to bezsens :o Polecam soki marchwiowe jednodniowe :):) + beta karoten w tabletkach - super sprawa :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość marchewkaaa
ja sobie zrobiłam dziś coś wstylu Kubuś: marchew gotowana, zmiksowana z wodą, w ktorej byla gotowana, 3 banany, sok z 4 pomaranczy, z 1 cytryny, do smaku troszke cukru. Zapomnialam dodac samego soku z marchwi i jest troche za bardzo geste. Mimo to nie rozcienczam bo smak bedzie gorszy. Wydaje mi sie ze wiecej beta karotenu jest w starszej marchwi, teraz robilam z mlodej i wyszlo mniej pomaranczowe niz ze starej. Kiniaczek! bardzo dziekuje za twoja wypowiedz. czyli wedlug ciebie wiecej beta karotenu jest w surowej marchwi??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość marchewkaaa
aha, i zapomnilam dopisac ze pyszny ten moj Kubus. Mozna sie uzaleznic.. dzis wypilam jakies 3 czy 4 szklanki i za chwile sobie jescze naleje, mniam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Kiniaczek
Sądzę, że więcej beta-kaotenu znajduje się w marchwi surowej (ok. 12,15 mg), za to 1 średnia brzoskwinia aż 28,00 mg. Najlepszymi źródlami beta-karotenu są ciemnozielone, żólte i pomarańczowe owoce i warzywa, szpinak, liście kapusty, brokuly, marchew, żólte owoce, takie jak morele czy brzoskwinie. Im ciemniejszy jest kolor rośliny, tym więcej w niej beta-karotenu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Kiniaczek
Sprostowanie. Sięgnęlam do literatury fachowej. Gotowana marchew dostarcza dw do pięciu razy więcej karotenu niż surowa. Jednak bez przesady; rozgotowane marchewki tracą większość cennego beta-karotenu. :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość marchewkaaa
oo.. dzięki Kiniaczek! ja gotuje marchew (pokrojona w plasterki) tak gdzieś około 20 minut

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość A-Betka
Niestety nie wiem czy więcej jest karotenu w gotowanej czy w surowej. Wazniejsze jest to, aby warzywa były w miarę świeże i nienaładowane środkami owadobojczymi itd.:( Polecam też pomidory, nawet ketchup, bo dodatkowo dostarcza także inne witaminy i pierwiastki. Ja zażywam B-karoten w kapsułkach, bo jestem bardzo bledziutka z natury. I powiem Ci, ze wzytsko zależy od firmy, która produkuje dane tabletki. Po niektórych nie było praktycznie żadnego efektu, a po niektórych faktycznie lekkie zażółcenie skóry, która potem na słońcu pięknie sie opalała. I nie zauważyłam u siebie jakiś nierówności w opaleniznie. Wit c nie szkodzi bo jej nadmiar jest całkowicie wydalany z moczem...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość marchewkaaa
A-Betka, jakie kapsułki polecasz i jaka jest ich cena?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość A WIEC...
CO POLECACIE?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość trygryss
a ja sie chciałam zapytac ile takiej np śiweżej marchwii mam jeść...??? i po jakim czasi beda pierwsze efekty...? bo boje sie że u mnie to ona nic nie da;(:(:(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość hmmmmmmmmmmmmmm
swiezej?? .. chyba DUZO

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość G_O_S_H
Weźcie jeszcze pod uwagę indeks glikemiczny gotowanej i surowej marchwi. Gotowana tuczy 4 razy bardziej.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
surowa to zdrowa gotowanie zabija witaminy traci przynajmniej z 30% witamin najlepiej robione samemu soki kupne sa na chemi

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość hanna4
Karoten to inaczej witamina A,ale nie tylko ma zbawienny wpływ na kolor naszej skory.Ona bardzo dobrze wpływa na nasze widzenie o zmeirzchu. I dlatego jest w suplementach na zmeczone oczy jak np.w SuperOptic.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość UWAGA DO COCA KAROLLA
dziewczyno poczytaj najpierw fachowe książki na temat witamin i minerałów bo piszesz takie głupoty że oczy bolą. Jeszcze nigdy nie słyszałam by wit. c( kwas askorbowy/askorbinowy itp) w większych ilościach była szkodliwa. Mało ludzi wie o tym że 20-min stres powoduje utratę nawet do 300mg wit C. Uważa się że dzienne zapotrzeb. na wit C to od 75-100mg. Gdyby ludzie trzymali się tej zasady dawno by już nie żyli. Biorąc pod uwagę, że większość z nas ma zniszczoną błonę śluzową jelit, spożywa słodycze, pija kawę, herbatę i do tego duże ilości alk. dzienne zapotrzebowanie tejże wit. powinno się pomnożyć co najmniej razy 5!!!. Witamina C jest rozpuszczalna w wodzie, więc nawet jeżeli ją przedawkujesz aczkolwiek musiałabyś przekraczać ponad 1g/h przez co najmniej kilka dni to wydalisz ją z moczem. Jeżeli chodzi o witaminkę C to polecam jeść jedną kiwi dziennie( to totalna bomba witaminowa), witamina ta nie tylko wpływa na tkankę łączną, produkcję kolagenu,wzmacnianie odporności ale również na piękne błyszczące oczy. A co do wit. A to jedna średnia marchew( oczywiście ugotowana z odrobiną oleju roślinnego wówczas stężenie beta karotenu we krwi wzrasta 5-krotnie) zawiera 9 500 J.m ( jednostek międzynarodowych) czyli dwukrotne pokrycie dziennego zapotrzebowania na retinol przez kobiety(ok 4 000 J.m). Aczkolwiek nasze soki żołądkowe nie zawsze są w stanie ''wyłuskać'' calutki karoten ściśle tkwiący we włóknach rośliny i często tylko część z nich przedostaję się do komórek. Dlatego więc jedzmy jak najwięcej witamin w postaci warzyw i owoców a nie żadnych tabletek( bo z nich też przyswaja się jakieś 40%) bo to najtańszy eliksir młodości. Jednakże tylko pełna gama przeciwutleniaczy może trzymać w szachu wolne rodniki.Wśród nich są: wit. A,C,E oraz pierwiastek śladowy selen

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Domisia767676
Oooo może tu mi ktoś doradzi . Ja mam odwrotny problem - chciałabym być bledsza . Co jeść ? Co robić ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×