Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 marchewkaaa

beta-karoten w marchwi a koloryt sk贸ry jaka marchew ? surowa czy gotowana

Polecane posty

Go艣膰 marchewkaaa

Moje pytanie brzmi: gdzie znajduje si臋 wi臋cej beta karotenu: w zwyk艂ej- surowej marchwi czy w gotowanej-np.marchwiance ?? Pytam, bo jestem strasznie blada, chcia艂abym troszk臋 z偶贸艂kn膮膰, bo podobno po tej witaminie 艂atwiej si臋 opali膰 i opalenizna jest w og贸le 艂adniejsza. Ja robi艂am sobie marchwiank臋 (przecier z marchwi, takie co艣 jak sok Kubu艣) i chyba nic mi nie da艂o... Jeszcze jedno pytanie: lepsza bedzie m艂oda czy starsza marchew (偶eby wp艂yn膮c na sk贸r臋 oczywi艣cie) ??

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 cocaKarolla
jezeli b臋dziesz wcina膰 marchew, pi膰 duzo marchwiowych sok贸w to efekt bedzie ale......... nie wiem, czy si臋 spodoba. Po1 --- po偶贸艂kniesz, a nie zbr膮zowiejesz 2 zacznie si臋 od r膮k i wcale nie bedzie r贸wnomiernir 3 w koncu mo偶esz przesadzi膰 z wit. C, ktora w nadmiernych ilo艣ciach szkodzi Kup lepiej samoopalacz lub idz na solarium.Albo zosta blada.To te偶 jest cool, bo naturalnie

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 marchewkaaa
mam samoopalacz i sie opalam na sloncu. chodzi o to, ze juz opalilam sie troche, ale nadal mam taki blady odcien moja kolezanka zzolkla chyba po Kubusiach ale nie bez przesady, tez sie opalila i mi sie podoba jej opalenizna

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 marchewkaaa
i jak.. ? zna kto艣 odpowiedzi na moje pytania.. ??

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 Kiniaczek
Lepiej je艣膰 surow膮 marchew lub za偶ywa膰 beta karoten. Ka偶dy inaczej reaguje, moja siostra je wszystko co czerwone i jest blada, ja leciutko br膮zowa. Na efekty trzeba dos膰 dlugo czeka膰, nawet kilka miesi臋cy i nie zawsze efekty s膮 takie jak by艣my chcialy. Karoteny odkladaj膮 sie w tkance tluszczowej, w skrajnych przytpadkach mo偶e doj艣膰 do za偶贸lcednia bialek oczu. Beta karoten jest prekursorem wit. A, a organizm sam przetwa偶a prekursor na witamin臋 (potrzebny jest jaki艣 tuszcz), ale tylko tyle ile potrzebuje. Do hiperwitaminozy A mo偶e doj艣 tylko w贸wczas, gdy jest ona podawana bez kontroli lekarza,gdy偶 jest ona toksyczna w zbyt duzych dawkach. Nie b臋d臋 pisala o objawach hiperwitaminozy A bo to nudne. W ka偶dym razie nie mo偶na przedawkowa膰 witamin pochodz膮cych z po偶ywienia, wiec nie b贸j si臋, 偶e pij膮c soki marchewkowe czy jedz膮c marchew co艣 przedawkujesz. Witamina C jest rozpuszczalna w wodzie, wi臋c jest wydalana razem z moczem, szkodzi tylko t膮 sztuczn膮, gdy偶 w organizmie l膮czy si臋 z wapniem. Nie rozumiem co z t膮 wit. C? Mo偶e chodzilo o E kt贸ra jest dodawana do Beta karotenu? Te偶 jest toksyczna w zbyt du偶ych ilo艣ciach - jak wszystko zreszt膮.

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
kubusie to bezsens :o Polecam soki marchwiowe jednodniowe :):) + beta karoten w tabletkach - super sprawa :D

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 marchewkaaa
ja sobie zrobi艂am dzi艣 co艣 wstylu Kubu艣: marchew gotowana, zmiksowana z wod膮, w ktorej byla gotowana, 3 banany, sok z 4 pomaranczy, z 1 cytryny, do smaku troszke cukru. Zapomnialam dodac samego soku z marchwi i jest troche za bardzo geste. Mimo to nie rozcienczam bo smak bedzie gorszy. Wydaje mi sie ze wiecej beta karotenu jest w starszej marchwi, teraz robilam z mlodej i wyszlo mniej pomaranczowe niz ze starej. Kiniaczek! bardzo dziekuje za twoja wypowiedz. czyli wedlug ciebie wiecej beta karotenu jest w surowej marchwi??

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 marchewkaaa
aha, i zapomnilam dopisac ze pyszny ten moj Kubus. Mozna sie uzaleznic.. dzis wypilam jakies 3 czy 4 szklanki i za chwile sobie jescze naleje, mniam

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 Kiniaczek
S膮dz臋, 偶e wi臋cej beta-kaotenu znajduje si臋 w marchwi surowej (ok. 12,15 mg), za to 1 艣rednia brzoskwinia a偶 28,00 mg. Najlepszymi 藕r贸dlami beta-karotenu s膮 ciemnozielone, 偶贸lte i pomara艅czowe owoce i warzywa, szpinak, li艣cie kapusty, brokuly, marchew, 偶贸lte owoce, takie jak morele czy brzoskwinie. Im ciemniejszy jest kolor ro艣liny, tym wi臋cej w niej beta-karotenu.

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 Kiniaczek
Sprostowanie. Si臋gn臋lam do literatury fachowej. Gotowana marchew dostarcza dw do pi臋ciu razy wi臋cej karotenu ni偶 surowa. Jednak bez przesady; rozgotowane marchewki trac膮 wi臋kszo艣膰 cennego beta-karotenu. :)

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 marchewkaaa
oo.. dzi臋ki Kiniaczek! ja gotuje marchew (pokrojona w plasterki) tak gdzie艣 oko艂o 20 minut

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 A-Betka
Niestety nie wiem czy wi臋cej jest karotenu w gotowanej czy w surowej. Wazniejsze jest to, aby warzywa by艂y w miar臋 艣wie偶e i niena艂adowane 艣rodkami owadobojczymi itd.:( Polecam te偶 pomidory, nawet ketchup, bo dodatkowo dostarcza tak偶e inne witaminy i pierwiastki. Ja za偶ywam B-karoten w kapsu艂kach, bo jestem bardzo bledziutka z natury. I powiem Ci, ze wzytsko zale偶y od firmy, kt贸ra produkuje dane tabletki. Po niekt贸rych nie by艂o praktycznie 偶adnego efektu, a po niekt贸rych faktycznie lekkie za偶贸艂cenie sk贸ry, kt贸ra potem na s艂o艅cu pi臋knie sie opala艂a. I nie zauwa偶y艂am u siebie jaki艣 nier贸wno艣ci w opaleniznie. Wit c nie szkodzi bo jej nadmiar jest ca艂kowicie wydalany z moczem...

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 marchewkaaa
A-Betka, jakie kapsu艂ki polecasz i jaka jest ich cena?

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 A WIEC...
CO POLECACIE?

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 trygryss
a ja sie chcia艂am zapytac ile takiej np 艣iwe偶ej marchwii mam je艣膰...??? i po jakim czasi beda pierwsze efekty...? bo boje sie 偶e u mnie to ona nic nie da;(:(:(

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 hmmmmmmmmmmmmmm
swiezej?? .. chyba DUZO

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 G_O_S_H
We藕cie jeszcze pod uwag臋 indeks glikemiczny gotowanej i surowej marchwi. Gotowana tuczy 4 razy bardziej.

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
surowa to zdrowa gotowanie zabija witaminy traci przynajmniej z 30% witamin najlepiej robione samemu soki kupne sa na chemi

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 hanna4
Karoten to inaczej witamina A,ale nie tylko ma zbawienny wp艂yw na kolor naszej skory.Ona bardzo dobrze wp艂ywa na nasze widzenie o zmeirzchu. I dlatego jest w suplementach na zmeczone oczy jak np.w SuperOptic.

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 UWAGA DO COCA KAROLLA
dziewczyno poczytaj najpierw fachowe ksi膮偶ki na temat witamin i minera艂贸w bo piszesz takie g艂upoty 偶e oczy bol膮. Jeszcze nigdy nie s艂ysza艂am by wit. c( kwas askorbowy/askorbinowy itp) w wi臋kszych ilo艣ciach by艂a szkodliwa. Ma艂o ludzi wie o tym 偶e 20-min stres powoduje utrat臋 nawet do 300mg wit C. Uwa偶a si臋 偶e dzienne zapotrzeb. na wit C to od 75-100mg. Gdyby ludzie trzymali si臋 tej zasady dawno by ju偶 nie 偶yli. Bior膮c pod uwag臋, 偶e wi臋kszo艣膰 z nas ma zniszczon膮 b艂on臋 艣luzow膮 jelit, spo偶ywa s艂odycze, pija kaw臋, herbat臋 i do tego du偶e ilo艣ci alk. dzienne zapotrzebowanie tej偶e wit. powinno si臋 pomno偶y膰 co najmniej razy 5!!!. Witamina C jest rozpuszczalna w wodzie, wi臋c nawet je偶eli j膮 przedawkujesz aczkolwiek musia艂aby艣 przekracza膰 ponad 1g/h przez co najmniej kilka dni to wydalisz j膮 z moczem. Je偶eli chodzi o witamink臋 C to polecam je艣膰 jedn膮 kiwi dziennie( to totalna bomba witaminowa), witamina ta nie tylko wp艂ywa na tkank臋 艂膮czn膮, produkcj臋 kolagenu,wzmacnianie odporno艣ci ale r贸wnie偶 na pi臋kne b艂yszcz膮ce oczy. A co do wit. A to jedna 艣rednia marchew( oczywi艣cie ugotowana z odrobin膮 oleju ro艣linnego w贸wczas st臋偶enie beta karotenu we krwi wzrasta 5-krotnie) zawiera 9 500 J.m ( jednostek mi臋dzynarodowych) czyli dwukrotne pokrycie dziennego zapotrzebowania na retinol przez kobiety(ok 4 000 J.m). Aczkolwiek nasze soki 偶o艂膮dkowe nie zawsze s膮 w stanie ''wy艂uska膰'' calutki karoten 艣ci艣le tkwi膮cy we w艂贸knach ro艣liny i cz臋sto tylko cz臋艣膰 z nich przedostaj臋 si臋 do kom贸rek. Dlatego wi臋c jedzmy jak najwi臋cej witamin w postaci warzyw i owoc贸w a nie 偶adnych tabletek( bo z nich te偶 przyswaja si臋 jakie艣 40%) bo to najta艅szy eliksir m艂odo艣ci. Jednak偶e tylko pe艂na gama przeciwutleniaczy mo偶e trzyma膰 w szachu wolne rodniki.W艣r贸d nich s膮: wit. A,C,E oraz pierwiastek 艣ladowy selen

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 Domisia767676
Oooo mo偶e tu mi kto艣 doradzi . Ja mam odwrotny problem - chcia艂abym by膰 bledsza . Co je艣膰 ? Co robi膰 ?

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach

×