Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość niedoswiadczona wcale

pierwszy raz

Polecane posty

jak sie zabezpieczyc przy pierwszym razie? co bedzie najlepsze?

chyba sie troche zdolowalam jejku przeciez ja wogle niemam pojecia o seksie nie wiem nawet jak sie zabezpieczyc i takie tam :( skad ja mam sie tego wszystkiego dowiedziec?

Gość anii
ile masz lat? gumka+ plus seks w dzień niepłodny tuż przed okresem, to wystarczy

Gość przeciez od sexu
nie zachodzi się w ciążę ...

ale ja mam nieregularne okresy raz co 3 tygodnie raz co 5 innym razem co 4 zreszta ja nawet nie iwem kiedy sa te dni plodne a kiedy nie bo w moim przypadku to i tak na nic

Gość anii
tak na prawdę gumka powinna wystarczyć, jak bedzie dobrze załozona

Gość a ile ty masz lat

20

Gość krakowianka20
sluchaj idz do ginekologa i niech ci przepisze tabletki to najpewniejszy sposob, no i miesiaczki cie sie ureguluja wkoncu

ale ja nie chce brac tabletek jeszcze zreszta ja tak naprawde nic o nich nie wiem :O

Gość krakowianka20
ja zazywam tabsy polecam yasmin naprawde , schudlam na nich cera jka marzenie dziecka nie ma (nie uzywam gumek i kocham sie zawsze do konca:) tableski sa the best!)

Gość arrvena
proponuje wizyte u ginekologa, on na pewno doradzi ci najlepiej i przygptuje cie do tego

Gość krakowianka20
niedoswiadczona pisz na gg 3286671

Ja sądzę, ze odpowiednia jest gumka+ globulki. Ale jeśli panicznie boisz się ciązy, to idź do ginekologa po tabletki, pamietaj, ze masz wziąść tabletke pierwszego dnia miesiączki, to beziesz odrazu od pierwszej tabletki bezpieczna i nie trzeba żadnych dodatkowych zabezpieczeń,a facet moze kończyć w środku. Osobiście polecam tabletki. Pozdrawiam i życzę udanego pierwszego razu🌼

kazdy pisze mi co innego a co ja mam wybrac skoro ja nie mam o tym zielonego pojecia :(

Gość krakowianka20
niedoswiuadczona podalam ci nr gg wejdz napisz pogadamy jestem na niewidocznym 3286671 wytlumacze ci co i jak (studiiuje biologie i hehe tez juz dklugo sie bawie wiec wiem co i jak:))

odradzam wizyte u ginekologa, jesli juz to musialabys pójsc do sprawdzonego, milego czlowieka ktory nie potraktuje cie przedmiotowo - a takich to w naszym kraju niewiele. najlepiej gdybys porozmawiala o tym z kims bliskim...ale rozumiem ze moze to byc temat wstydliwy, postaram sie przedstawic ci sytuacje jak to wyglada z cyklem. Po pierwsze naucz sie obserwowac swoj organizm. Zacznij sobie szczegolowo notowac kiedy dostajesz miesiaczke, ile dni trwa cykl, oprocz tego obserwuj sluz. Pierszy dzien okresu to pierwszy dzien cyklu, zaraz po okresie jest okres nieplodny do mniej wiecej 9 dnia cyklu, okres plodny u kobiety zwykle trwa kolo tygodnia, wtedy nalezy uwazac, zaczyna sie on od 9 do 16 dnia cyklu, nastepnie znowu zaczyna sie okres nieplodny. W czasie dni nieplodnych masz sluz gesty, bialy nierosciagliwy albo sucho ,nastomiast w okresie plodnym pojawia sie sluz rzadki, przezroczysty i rosciagliwy, przypomina bialko kurzego jajka. Kazda kobieta ma inna dlugosc cykli i dlatego kazda z nas musi sie nauczyc odczytywac swoj organizm, bo w ksiazkach podaje sie przykladowy cylk 28 dniowy a rzadko ktora kobieta ma taki idealnie regularny cykl. Pieszesz ze masz nieregularne okresy, dlatego musisz siebie obserowac, notowac sobie jaki masz sluz w jaki dzien. Jajeczkowanie zwykle wystepuje w polowie cyklu, wtedy ma sie tez podwyzszona temparature ciala. A teraz o zabezpieczeniu. Po pierwsze to prowadz sobie kalendarzyk zebys wsiedziala w ktorym dniu cyklu jestes i czy masz dni plodne czy nie, jesli nie chcesz zajsc w ciaze to zawsze stosujcie prezerwatywe niezaleznie w ktorym dniu cyklu jestes, nie polecam ci globulek plemnikobojczych ani zadnych pianek, one czesto prowadza do podraznien a i czesto zawodzą. Najskuteczniejsze beda tabletki antykoncepcyjne, jesli chcesz miec niemalze 100% pewnosc ze nie chcesz miec dziecka to udaj sie do ginekologa i popros o wypisanie recepty. Ale tabletki zaleca sie kobietom ktore czesto wspolzyja i prawdopodobienstwo ciazy jest wysokie. Jesli pomyslisz o tabletkach to najpierw poszukaj sobie informacji na ich temat, w internecie jest tego mnostwo. Tabletki maja swoje plusy i minusy...wybor nalezy do ciebie. Absolutnie nie pozwol na stosunek przerywany ( czyli taki ze kochacie sie bez zabezpieczenia ale on nie konczy w tobie) na to moga sobie pozwolic kobiety ktore znaja swoj organizm albo lubia ryzykować. Jesli masz jakies pytania:) to wal:)

ale o co chodzi z tym sluzem? u mnie tam zadnego zluzu nie ma :O

kazda kobieta ma sluz:) poprostu nie zwracasz na to uwagi dlatego tak ci sie wydaje. Nie wierze ze masz idealnie sucho zawsze w majtkach, jedne kobiety maja go dosc duzo inne malo moze nalezysz do tych drugich...wtedy nalezy wprowadzic palec do pochwy i zobaczyc co zostaje na palcu.

swego czasu miewalam cos takiego ale hmm wlasciwie to sama nie wiem czy to byl ten sluz o ktorym piszesz czy tylko uplawy :O ale ostatnio to nic tam mi tam nie leci

Gość *************************
mam wrażenie, że ten temat to prowokacja :/

zadna prowokacja juz nic nie mozna sie zapytac bo zaraz prowokacja

Gość krakowianka20
ja ci che pomoc a ty sie na gg nie odezwiesz akle jak wolisz sluchac co ci ludzie namieszaja to prosze szkoda

Gość anii
wiesz trochę trudno uwierzyć, że Ty masz 20 lat i nic nie wiesz o antykoncepcji, o cyklu.

ja jestem w stanie zrozumieć dziewczyne bo sama kiedys w ogole nie wiedziałam o co biega w tych dniach płodnych itd. ale w momencie kiedy zaczęłam na powaznie byc z chłopakiem to staralam sie narobic zaległości, i jak najwiecej dowiedziec sie o antykoncepsji, dlatego szukałam, czytałam i pytalam starsze kolezanki, ale jak to w zyciu bywa najlepiej czlowiek uczy się przez doświadczenie. Poza tym takie niedoświadczone nie kompletnie zielone dziewczyny pochodzą z rodzin gdzie matka w ogole nie rozmawia o tych sprawach z córką, uważam że każda odpowiedzialna i świadoma matka ma obowiązek rozmowy z dzieckiem na taki temat, powinna wszystko wytłumaczyć. A tutaj niestety...20 lat i ona nie wie że kobieta ma śluz....

Gość anii
nie no 15 latka, to może do końca nie wiedzieć szczegółów o antykoncepcji, ale żeby 20 letnia dziewczyna w wieku w którym się studiuje nie wiedziała nic o antykoncepcji, trudno uwierzyć, ale możliwe, że takie przyapadki istnieją.

no ze mna matka nie rozmawiala ani o tym ani o innych z tym zwiazanych sprawach i wlasnie teraz gdy mam chlopaka proboje nadrobic zaleglosci i dlatego spytalam a pytanie nie brzmialo tylko jak sie zabezpieczyc ale tez i skad ja mam sie tego wszytskiego dowiedziec

a i jeszcze cos? a co studiowanie ma do tego :O

wiem ze to smutne co pisze ale mnie tez to zasmucilo

wlasciwe to nie wazne skoro to az taki problem nie musicie nic pisac ani tez tracic czasu na pisanie ze mi nie wierzycie tym osobom co tak wczesniej sie wpisaly dziekuje z kazdym kolejnym razem przekonuje sie tylko ze to forum to strata czasu tym razem bylo wlasciwie tak samo jezeli wam przeszkadza ten topic to go usuncie i bedzie po problemie