Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość BUuUnia

Białe plamki na opalonej, brązowej skórze. Skąd?

Polecane posty

Gość BUuUnia

Niedawno wróciłam z wakacji, i zauważyłam na brzuchu i plecach białe plamki:/ Brzydko to wyglada na opalonej, brązowej skórze. Czy ktoś wie przez co mogły sie pojawić? Miał ktoś coś podobnego? Zaznaczam, że skóra ani razu mi nie schodziła, nawet miejscowo (od kilku miesięcy biore Solarin Max zapobiegający schodzeniu skóry m.in) Pozdrawiam 🌼

Gość Grzyb......
skory jak nic! Lec z tym do dermatologa.

Gość BUuUnia
pigulki anty nie.. jedynie ostatnio antybiotyki:/

Gość mms
bielactwo:(, raczej na pewno- nietstey baaardzo trudno to wyleczyć- wiem, bo mam :(

Gość BUuUnia
bielactwo?? :/ tylko nie to:(( Zawsze jak sie opalalam mialam jednolity brazowy kolor.. a od kilku dni, pojawiaja sie biale plamki;(

Gość 62545megi726452
moja koleżanka miała tak 4 dni przed smiercia :////

Gość mms
przykro mi- ja leczę się od 1999 r;(, metodą PUVA- naswietlania, masa lekarstw- które wykańczają wątrobe, zióół, masci- w dodatku leczenie jest bardzo kostzowne. Miałam wszędzie prakrycznie te plamy- na olecach, kolaach, stopach, na twarzy:(. W tej chwili zostały mi już tylko na stopch ale i tak są swstrętne ;(

Gość BUuUnia
Mms.. a u Ciebie pojawiają się te plamki na całym ciele czy tylko w kilku miejscach? jeju ale mnie zmartwiłas:(

Gość mms
teraz już na sczzeście się nie pijawiają- zawsze wychodzqc na słonce jestem uzbrojona w kapelusz , okularki i smaruję sie kreemm z wysokimi filtrami np. anthelios XL z filtrem SPF 60 z La roche`a

mms czyli naświetlanie trochę pomaga? ja też mam bielactwo, wprawdzie nie mam tych plam bardzo wielu ale ostatnio pojawiają się nowe. Głównie dłonie i pachwiny mam zaatakowane przez plamy. U mnie jest jeszcze taki problem że jak się skaleczę i miejsce się dłużej goi to nie powraca mi tam barwnik tylko zostaje biały ślad. Czy Ty też tak miałaś?

mi najbardziej zależy na tym aby więcej tych plam się nie pojawiało i nie wiem czy takie naświetlanie pomoże.

Gość ------
Te białe plamki to może być łupież pstry - proponuję przejść się do dermatologa

Gość mms
Margolcia- mi tez już teraz zalezy na tym,żeby zatrzymac rozwój choroby ,żeby nic nowego mi się już nie pojawiło- lekarz mówił,że przyczyna jest stres, ale ja mam na to swoją własna teorię- wydaje mi sie,że to głównie przez nadmiar słońca- i niedobory składników mineralnych w organizmie.Od kilku lat, bardzo inwetsuje wiec w dobre filtry. Osttanio znalazłam nowego dermatologa, który nakazł mi wykonac szereg nbadan, łącznie z hormonami i immunologią- bo twierdzoi,że może to być powiązane np, ze schorzeniami nerek i watroby, o których nawet nie wiem. Hormony niby mam w porzadku. Dam znać jak juz coś sie dowiem

Gość może te biale plamki
masz od antybiotykow:-oW czasie brania niektorych lekó albo tuz po skonczenu brania nie mozna się opalac:-(Moze te plamki sa spowodowane tym ze bralas antybotyki...

Gość grzybica skory
tzw. lupiez pstry.

Gość BUuUnia
Oj obyś miala racje i żeby to były tylko plamki od antybiotyków (hmm bo od zastrzyków penicyliny chyba nie? a może? [miałam 2 zastrzyki.. na wakacjach) Mam nadzieje że to nie jest bielactwo :(((((((

Gość BUuUnia
Po antybiotykach faktycznie opalać sie nie powinno.. ale jak sie jest na wakacjach.. to az żal siedziec w cieniu;/ ale teraz skutki widac:/ Okropne , małe białe plamki:/

Gość mms
małe białe plamki- uważajcie,zeby się nie połązyły i nie stworzyły olbrzymich białych placów- tak sie u mnie zaczeło ;/

mnie też przeraża że mogą się znacznie powiększyć. mms jeśli możesz to napisz mi jak często chodzisz na te naświetlania. Ja też planuję zacząć przeciwdziałać mojemu bielactwu ale wiem że to koszmarnie długi proces.

Gość gość
Wplyw słońca jest strasznie Duzy w tym przypadku, ale te skorne rzeczy typu przebarwienia pozostaja niepokojace. Mogę polaccic Ci ten ośrodek za jakis czas

Przy antybiotykach nie można się opalać, jest to nawet w ulotkach. Właśnie takie są skutki nie czytania ze zrozumieniem... idź z tym do lekarza jak najszybciej, bo plamy mogą się pogorszyć i pojawić też na przykład na twarzy!