Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lorena111

Jak to jest z tym alkoholem?

Polecane posty

Gość lorena111

pytanie do was- czy jesli karmię piersia moge wieczorem po ostatnim karmieniu wypić piwo smakowe i potem karmić rano(czyli po okolo 10 godzinach)? Macie jakieś doswiadczenia?

Gość a nie możesz sie obejść
bez tego piwa?

Gość aaaaaaaaaaaa
Spożyty alkohol etylowy szybko przechodzi do mleka osiągając stężenia odpowiadające stężeniom w surowicy krwi zarówno w mleku początkowym, jak i w mleku końcowym (77). Proces eliminacji z mleka również przebiega równolegle z eliminacją alkoholu z surowicy krwi, przy czym samo karmienie nie zmienia tego procesu. Znając stężenie alkoholu w surowicy matki oraz wielkość spożytego mleka przez dziecko o określonej masie ciała można obliczyć wielkość spożytego przez dziecko alkoholu i prawdopodobne stężenie alkoholu w jego surowicy (77), zwykle około 20-krotnie mniejsze niż w surowicy matki. W takiej sytuacji, pomimo 5-krotnie słabszej aktywności dehydrogenazy alkoholowej u niemowlęcia, wywołanie u niemowlęcia niepożądanych objawów jest nieprawdopodobne poza krańcowymi przypadkami karmienia przez ciężko pijaną matkę (8, 138), tym bardziej, że toksyczny metabolit etanolu - aldehyd octowy - ponoć nie przechodzi do mleka (65). Mała ilość alkoholu w mleku, t.zn. odpowiadająca społecznie przyjętej dawce alkoholu otrzymanej przez karmiącą matkę, może natomiast działać uspokajająco na niemowlę (75). W przypadku przewlekłej alkoholowej intoksykacji niemowlęcia poprzez karmienie piersią sugerowano prawdopodobny niekorzystny wpływ alkoholu na rozwój psychomotoryczny dziecka (80, 81). W krajach o tradycji picia napojów z małą zawartością alkoholu (piwo, wino) alkohol zawsze uważano i nadal uważa się za dobry środek sprzyjający karmieniu piersią (75). Działanie alkoholu zależy od dawki: w małych dawkach alkohol sprzyja przebiegowi oksytocynowego odruchu wyrzucania mleka, przy dużych dawkach natomiast może dojść do zahamowania tego odruchu (17). Ten korzystny wpływ jest prawdopodobnie wywierany poprzez rozluźnienie emocjonalne wskutek bezpośredniego działania alkoholu na ośrodkowy układ nerwowy oraz dzięki przyjemnej atmosferze samego picia smacznego napoju alkoholowego. Badania krótkoterminowe wpływu spożytego przez matki piwa alkoholowego wykazały jednak zmniejszone spożycie mleka przez karmione niemowlęta w porównaniu z wpływem spożytego piwa bezalkoholowego, co autorzy wiążą ze zmianą własności smakowych mleka (86).

Gość aaaaaaaaaaaa
Kobieta karmiąca nie powinna pić alkoholu, który hamuje laktację i działa szkodliwie na dziecko. Dopuszcza się okazjonalne spożycie niewielkiej jego ilości, ale przez 2 godziny po jego wypiciu nie należy karmić piersią (alkohol ulega koncentracji w pokarmie).

Gość buahahahaaaa
ojejku najwyzej bedziesz miala weselsze dziecko...

Gość lorena111
pytam poważnie a ty sobie jaja robisz ignorantko!

Gość buahahahaaaa
tylko bez wyzwisk!!! wiesz co znaczy termin "ignorantka"? to naucz sie go stosowac w odpowiednim kontekscie...

Gość lolonek
ja karmie, ale zdarza mi sie czasami wypic szklaneczke piwka lub lampke wina. Wczoraj na przykład wypiłam sobie piwko niskoalkoholowe ( 1%). Potem karmiłam dopiero po 4 godzinach, bo wypiłam jak mały zasnał wieczorem a karmiłam o 1 w nocy