Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nie_wiem

kto wie? umowa na czas okreslony...

Polecane posty

Gość nie_wiem

Mam pytanie, jak to jest z wygaśnięciem umowy na czas określony. Pracodawca nie będzie mógł mnie zwolnić, jeżeli skończy mi się pełny 3 miesiąc ciąży, czy wystrczy że będę np. w 2 tygodniu trzeciego miesiąca przed upływem wygaśnięcia terminu umowy. czyli: Mam umowę do końca sierpnia, zaszłam w ciążę w połowie czerwca - czyli pod koniec sierpnia byłabym w połowie 3 miesiąca. Jak to jest? Proszę o odpowiedź.

Gość przy umowie na czas okreslony
to raczej nie dziala :P specjalnie wpadlas?? :O

Gość wywala cie

Gość nie_wiem
na czas określony. Czyli trzeba skończyć 3 miesiąc ?

Gość tak trzeba
skonczyc 3 miesiac

Z mocy art. 177 par. 3 K.p., umowa o pracę zawarta na czas określony na czas określony, która miałaby się rozwiązać po upływie trzeciego miesiąca ciąży, ulega automatycznemu przedłużeniu do dnia porodu. Pracownica jest chroniona od początku ciąży. Konieczne jest dostarczenie pracodawcy zaświadczenia lekarskiego stwierdzającego ten stan.(art. 185 par. 1 K.p.).

Gość doejvngjdkd
co za bzdury!! prawo chroni kobiete w ciazy juz od pierwszych dni ciazy a nie jak kiedys od 3 miesiaca:)

Gość doejvngjdkd
ja mialam taka sytuacje w pracy umowa na czas okreslony do wrzesnia zaszlam w ciaze w sierpniu dalam zaswiadczenei od lekarza umowa zostala przedluzona do dnia porodu pozniej urlop macierzynski a potem wychowawczy ktory konczy mi sie za rok,:P

To była dobra wola pracodawcy. Z dniem wskazanym na umowie o pracę umowa ta ulega rozwiązaniu. Pracownica nie ma prawa do urlopu macierzyńskiego, ponieważ urlop przysługuje tylko pracownikom. Zachowuje prawo jedynie do zasiłku macierzyńskiego. Art. 184 K.p. dotyczy zasiłku macierzyńskiego. Jego treść jest następująca: „ Za czas urlopu macierzyńskiego przysługuje zasiłek macierzyński na zasadach i warunkach określonych odrębnymi przepisami”. Te przepisy o których jest mowa w tym artykule są zawarte w Ustawie z dnia 25. 06. 1999r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (publikacja : Dz.U. nr 60, poz. 636 oraz z 2005 r nr. 10, poz. 71). Zgodnie z art. 29 ust. 5 tego aktu prawnego – „Zasiłek macierzyński przysługuje przez okres ustalony przepisami Kodeksu pracy jako okres urlopu macierzyńskiego lub okres urlopu na warunkach urlopu macierzyńskiego/../”.

Gość monikagra
Prawdą na pewno jest to że kobieta jest chroniona od momentu poczęcia jeślima się umowę na okres próbny przekraczający jeden miesiąc bo tyle to też z kodeksu wyczytałam .Fajnie, ale nie wszystko teraz jestem np. w ciąży w 6 tyg. Umowa na okres próbny kończy mi się 27.11.2007 to czy w takim przypadku przedłużą mi umowę do porodu czy nie ? A co ze świadfczeniami? Dostałabym pieniądze za macierzyński?