Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość oliwia k.

płatki owsiane

Polecane posty

Gość oliwia k.

czy płatki owsiane trzeba koniecznie gotować przed zjedzieniem? bo słyszalam ze nie powinno sie jesc surowych.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja wiem tyleże
w musli je się surowe...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość verr
ja tez jem surowe bo inne sa nie dobre:D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja nie gotuje
ale zawsze wkladam do mikroweli na minute ,bo wtedy cynamon sie lepeij rozpuszcza

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość oliwia k.
jak Ty to jesz z tym cynamonem?? :) jakis przepisik?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość normalnie z mlekiem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość normalnie z mlekiem
platki owsiane,do mikro na 1-2 minutki,wyciagam,cynamon+ troszeczke cukru do zmiekczenia smaku ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość oliwia k.
aha a znacie jakies fajne przepisy na cos z owsianymi?? wiem ze sie robi jakies ciastka chyba

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lekarstwo na zaparcia
od miesiaca chyba codziennie rano do filizanki wsypuje 3 lyzki platkow owsianych i dwie otrebow pszennych i zalewam to wrzatkiem jak napecznieje dolewam troszke mleka i tak codziennie na sniadanko nie mam juz wogole problemow z zaparciami a cierpialam na nie wiele lat polecam platki pod kazdym rodzajem sama z checia poznam jakies ciekawe przepisy z nimi w roli glownej

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość DDDD
Słyszałam ze płatki owsiane zalane na 12 godzinek sa bardzo dobre na cere ( tradzik ) któras wypróbowała?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Zalewasz wrzątkiem, czekasz aż spęcznieją, musi powstać taka gęsta papka. Ja dodatkowo mielę je w młynku, bo wtedy przynajmniej nie spadają z twarzy, jak się już nałoży. I papka musi być ciepła, ale nie gorąca. Trzymasz to sobie na twarzy ile chcesz, nie podrażnia ani nic. Tylko jak zupełnie wyschnie, to trochę ciężko zmyć:D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość DDDD
Ale ja mówiłam o płatkach do jedzenia nie chodziło mi o maseczke tylko ze podobno płatki owsiane zalane chłodna woda na 12 h maja własciwosci lecznicze tradzik!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość wiem że można
zrobić b. dobre ciastka,ale nie pamiętam przepisu:O

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
No pośrednie pewnie mają działanie, jak się je zjada regularnie. Zawierają dużo błonnika, oczyszczają organizm. Możesz spróbować i to i to:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
- 2 szklanki płatków owsianych górskich, - 1,5 szklanki cukru, - 2 łyżki kakao, - 4 łyżki masła, - 5 łyżek wody, - 1 aromat waniliowy, migdałowy lub rumowy albo jedna mała torebka cukru waniliowego. Jak przyrządzić? Wszystkie składniki umieścić w garnku i zagotować stale mieszając. Dobrze wymieszaną, plastyczną masę układać łyżką na pergaminie formując płaskie ciasteczka. Pozostawić do zastygnięcia (niekoniecznie w lodówce). Potrzebne przybory: Garnek, łyżka (mogą być dwie, bo często masa przykleja się do nich), pergamin, talerze lub półmiski na ciastka. Uwagi: Jeśli w garnku masa jest zbyt sucha można dodać więcej masła. Pergamin można posmarować masłem. Wtedy ciasteczka na pewno się nie przykleją. Nie stawiać garnka na dużym ogniu! Czas przygotowania: Robienie tych ciasteczek nie polega wzasadzie na gotowaniu, lecz na wytworzeniu się plastycznej masy. Gdy osiągniemy ten rezultat, zdejmujemy garnek z ognia.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Składniki: - 1 szklanka płatków owsianych - 1 szklanka otrębów pszennych - 1 szklanka mąki - cała kostka margaryny (250 dag) - pół szklanki mleka (ok 125 ml - pół szklanki cukru (nieobowiązkowo dla dbających o linię :)) - dodatki: rodzynki, orzechy, wiorki kokosowe, - migdały w płatkach, po prostu co kto lubi Jak przyrządzić? 1. Margarynę rozpuścić razem z mlekiem, niegotować. 2. Płatki, otręby i makę wymieszać. 3. Dodać do ciepłego mleka z margaryną, 2 min potrzymać na mały ogniu ciągle dość energicznie mieszając aby się nie przypaliło. Jeżeli dodajemy cukier choć to nie jest konieczne, należy go wspypać przed dodaniem mąki, płatków i otrębów aby dobrze się rozpuścił. 4. Po zestawieniu z ognia dodać rodzynki, orzeszki etc. 5. Formować małe ciasteczka i piec ok 20 min. w temp. 170 st. C. Potrzebne przybory: Piekarnik, papier do pieczenia (wtedy nie przywierają) Jak podawać? z ciepłym mlekiem albo kakao Uwagi: Jest to mała modyfikacja podobnego przepisu na zdrowe ciasteczka owsiane. Raz przygotowałem je według podanego przepisu i wyszły z nich gumowate bezsmakowe ciacha. Ogólnie nikomu nie smakowały dlatego postanowiłem trochę zmodyfikować przepis. Ciasteczka wychodzą bardzo kruchutkie, ale najlepiej smakują następnego dnia z ciepłym mlekiem albo kakao. Czas przygotowania:

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Składniki: płatki owsiane - 3-4 szklanki, wiórki kokosowe - 2 szklanki, orzechy włoskie posiekane - 1 szklanka, rodzynki - ile kto lubi, kostka margaryny, pół szklanki mleka, 3/4 szklanki cukru, pół szklanki mąki, 1 jajko, 2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, cukier wanilinowy Jak przyrządzić? Płatki owsiane, wiórki i orzechy prażyć kilka minut na patelni. Nastepnie wyłożyć je na stolnicę i ugnieść wałkiem kilka razy w celu rozdrobnienia składników. Margarynę rozpuścić, zestawić z ognia, dodać mleko, cukier i cukier wanilinowy. Następnie dodać rozdrobnione orzechy, płatki i wiórki, cynamon, proszek do pieczenia, mąkę. Na końcu dodać jajko. Wszystko wymieszać do uzyskania lepkiej konsystencji nadającej się do formowania kulek. Jeżeli masa będzie za rzadka, można dodać więcej płatków owsianych (nie muszą być prażone) lub wiórków kokosowych. Jeżeli wyjdzie za gęsta masa, to możemy dolać trochę mleka. Z gotowej masy formujemy kulki, które spłaszczamy i kładziemy na brytfankę wyłożoną folią aluminiową i posmarowaną olejem. Ciasteczka pieczemy w temp. ok. 180 stopni przez około 30 minut. Należy co jakiś czas sprawdzać, czy są już dobre. Smacznego :) Jak podawać? Pycha z zimnym mlekiem lub Ricore na gorąco ;) Uwagi: Po upieczeniu można je polać rozpuszczoną czekoladą... mniam ;) Po przestygnięciu zalecam schowanie ciasteczek do szczelnych plastikowych pojemników - dłużej zachowują świeżość.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Składniki: 0,5 szklanki mąki, 0,5 szklanki cukru (można mniej, zależy, jak słodkie mają być:), 0,5 kostki masła (jakieś 12 dag), 2 szklanki płatków owsianych, łyżeczka cukru waniliowego i/lub parę kropli waniliowego zapachu do ciasta (chyba że ktoś nie lubi wanilii lub sądzi, że nie pasuje ona do ciasteczek owsiano-kokosowych:), 1 jajko, 1,5 łyżki śmietany (można trochę mniej), wiórki kokosowe (jedno opakowanie powinno wystarczyć) Jak przyrządzić? Roztopić masło i poczekać chwilkę, aż ostygnie. Mąkę, cukier, jajko, śmietanę, płatki owsiane, cukier waniliowy/zapach do ciasta oraz masło zagnieść razem. Do wyrobionej masy dodać wiórki kokosowe i ponownie zagnieść. Z gotowego ciasta robić kuleczki, a następnie je \"spłaszczyć\" w wiórkach kokosowych (można też od razu robić płaskie ciasteczka). Rozgrzać piekarnik do ok. 180-200 stopni, a ciasteczka poukładać na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia. Piec, aż brzegi ciasteczek się zarumienią :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
wszystkie przepisy zkopiowalam z o2 tam jest ich sporo zadnego nie wyprobowalam bo jestem na diecie ale napewno wkrotce bede eksperymentowac

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
wszystkie przepisy zkopiowalam z o2 tam jest ich sporo zadnego nie wyprobowalam bo jestem na diecie ale napewno wkrotce bede eksperymentowac

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość oliwia k.
dzieki Aurela!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Hej Jakbym miała polecic pyszne płatki owsiane, otreby itp to polecam sklep internetowy upieczchleb. tanio i szybko wysyłaja polecam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja surowe płatki miksuje z mlekiem i bananem i wychodzi fajny koktajl ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×