Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość załamana szczupła

masa ciała a trudności z zajściem w ciążę..

Polecane posty

Gość załamana szczupła

mój mąż chce mieć dziecko.. ja nie bardzo, ale zgodziłam się pod presją otoczenia.. nie używamy zabezpieczeń od 4 miesięcy. i nic. w tym czasie, chyba z nerwów, schudłam.. mąż martwi się, że nie mamy jeszcze efektów naszych starań i chce wybrać się na badanie jakości nasienia czy coś takiego.. ale ja się zastanawiam, czy to nie jest kwestia albo moich nerwów albo tego, że przy wzroście 162cm ważę 42 kilo? ważyłam 48, ale schudłam z nerwów chyba.. wiem, że już "pora" żebyśmy mieli dziecko.. mam 28 lat, On 30.. a ja czuję, że "coś nie tak"..

Gość wyfttr
a w ogole miesiaczkujesz jeszcze przy takiej wadze??? ;) proponuje to wlasnie tobie wybrac sie do lekarza, a nie twojemu mezowi.

po pierwsze - skoro podjeliście decyzje o dziecku ( w Twoim przypadku po presją - ale nie mi to komentować) to przede wszystkim powinnaś udać sie do ginekologa i porobic sobie badania. Zwłaszcza przy Twojej wadze, najpierw powinnaś pogadac z lekarzem czy wszystko jest u Ciebie oki, porobic badania a potem dopiero powinnaś starać sie o dziecko. Po drugie - Twój maż ma racje że chce wykonać badanie na płodność, ponieważ sporo facetów o niepowodzenie w staraniach o dziecko obwinia kobiety a bardzo czesto zdarza się tak że poprostu faceci strzelają slepakami:) Po trzecie - Twoje nastawienie psychiczne też ma duże znaczenie, jeśli jesteś zdenerwowana i tak naprawde nie pragniesz tego z całych sił to do ciąży mozę nie dojśc do chwili kiedy zyjesz w stresie i wszystkim bardzo sie przejmujesz. Psychika to bardzo ważna sprawa nie lekceważ tego, udaj sie na rozmowe do ginekoologa, przebadaj się i przede wszystkim uspokoj...a następnie zacznij działać:)

Przede wszystkim zbadaj tarczycę czasami taka waga wystepuje przyu nadczynności tarczycy i wtedy mogą być problemy z utrzymaniem ciąży