Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość maly klopocik

wyjaśnijcie mi pojęcia, co ??

Polecane posty

Gość maly klopocik

co to jest: cytologia, nadżerka, morfologia, i jak policzyc ile trwa cykl menstruacyjny czy cos takiego?? p.s. wszystkim, ktorzy beda sie smiac z tego, ze jestem gowniara i nie wiem takich rzeczy mowie otwarcie: huj wam w wasze grube dupska a tym, ktorzy pomoga - ślicznie dziekuje i sorry za ww slowa ;)

Gość kaokaoksa
cytologia ż I, DCMs. ~gii, blm nauka o budowie i czynnościach komórek roślinnych i zwierzęcych z gr. morfologia ż I, DCMs. ~gii, blm 1. nauka o postaci, ukształtowaniu i budowie organizmów zwierzęcych i roślinnych Morfologia zwierząt. Morfologia roślin. 2. geol. ukształtowanie powierzchni Ziemi, formy powierzchni Ziemi; rzeźba terenu 3. jęz. dział gramatyki obejmujący fleksję i słowotwórstwo; nauka o budowie i odmianie wyrazów; budowa, odmiana wyrazów 4. pot. skład, budowa krwi Mieć dobrą morfologię. z gr. nadżerka ż III, CMs. ~rce; lm D. ~rek med. niezbyt głęboki ubytek naskórka lub błony śluzowej powstały wskutek urazu mechanicznego lub procesu chorobowego [Słownik Języka Polskiego PWN] Cykl menstruacyjny liczymy od pierwszego dnia miesiączki do ostatniego dnia kolejnej.

Gość maly klopocik
eeeee dzieki ale bardziej chodzilo mi o takie wytlumaczenie zebym zrozumiala, czyli popularnie "dla wieśniaka" ;)

Gość cytologia
wymaz z szyjki macicy, proste badanie, a tak wiele wykrywa nadzerka, pozornie nieszkodliwa zmiana chorobowa na szyjce macicy, taka niby-rank ranka, ale tak sie tylko błednie mówi morfologia-podstawowe badanie diagnostyczne krwi cykl liczy sie od 1 dnia okresu do ostatniego przed okresem, czyli ok.26-32 dni

Gość maly klopocik
eee to juz nie wiem czy cykl liczyc od pierwszego dnia do ostatniego przed, czy do ostatniego dnia kolejnej miesiaczki... a jak sie nazywa badanie piersi??

Gość od 1 dnia miesiączki
do ostatniego przed miesiaczka. Następna miesiaczka, nowy cykl

Gość czyli np. dostajesz
miesiączkę powiedzmy 02.08- to jest pierwszy dzień cyklu. powiedzmy że następną dostajesz 02.09. Czyli cykl liczysz od -2.08 do dnia 01.09- w tym wypadku będzie to 31 dni.