Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Bogusia...

CZY USUWAĆ MIĘŚNIAKA?

Polecane posty

Gość Bogusia...

Mam 45 lat. Ginekolog stwierdził u mnie mięśniaka. Czy należy go usunąć? Ginekolog absolutnie tego zakazał. A ja mam wątpliwości...

Gość słuchaj się lekarza

Gość a czy mięsniaki
nie zmniejszają się po menopauzie czasem ? chyba gdzieś tak czytałam przecież możesz iść jeszcze do innego lekarza, zobaczyć co powie

Gość taka dziwna
mi powiedział,że jak kobieta ma 30 lat i nie rodziła a ma mięsniaka który rośnie lub który ma ok 8 cm to nalezy zostawić i liczyc na cud ze uda sie zajść w ciążę i urodzić, ale to jak mówie cud. Gneralnie 8 cm juz usuwają wraz z macicą i wtedy nie ma sznas na dziecko. Dlatego najpierw poród a potem niech wytną, no ale mając miesniaka nie udaje sie zajść w ciążę bo dziecko musi mieć miejsce no a mięśniak duzo zabira mijsca.

Gość Jeśli
to jeden mięśniak i jest niewielki to poczekaj do menopauzy. Jest duże prawdopodobieństwo, że zniknie. U mnie mięśniaki wielkości dwóch męskich pięści, po menopauzie zmalały do średnicy 0,8 cm. Ale jeśli się denerwujesz to idź do drugiego ginekologa. Niech i on się wypowie.

Gość to okropne
Lepiej mięśniaka obserwować, jeżeli nie rosnie, to nic nie robić, bo faktycznie w czasie menopauzy może sie zmniejszyć. Inna sprawa, że może być tak umiejscowiony, że będzie powodował bardzo mocne krwawienia podczas miesiączek. Wtedy trzeba się zastanawiać, co z nim zrobić. Ja sama mam mięśniaki już od wielu lat, w tym czasie urodziłam dziecko i dalej sobie są.

Gość Bogusia...
Dziękuję ślicznie za odp. 🌻 podtrzymałyśnie mnie na duchu :)