Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ika25

kiedy okres po anoreksji

Polecane posty

Gość ika25

dziewczyny kiedy pojawił sie Wam pierwszy okres po anoreksji, jaką wagę należy osiągnąć żeby on znów wrócił.ja obecnie 42kg/161cm-przybyło mi już 3kg. i od czego zacząć: najpierw przytyć i iść do lekarza, czy najpierw lekarz i hormony a przybieranie na wadze w trakcie? Jak to było u WAS? długo czekałyście i co z możliwością urodzenia dziecka po tej paskudnej chorobie?

Gość denikaaa
ika25, juz cie gdzies widzialam tu na forum... trzymam kciuki za powrot do zdrowia! a odnosnie tego, o co pytasz.. wiesz, nie tylko waga ciala jest tu istotna... w twoim przypadku, jak moge sie domyslac, ta graniczna waga na poczatku moze byc ok 48-50kg. musi to byc taka waga, przy ktorej organizm poczuje sie bezpieczny i bedzie mogl popuscic "oszczedzanie" jakie zalozyl na min uklad rozrodczy. tzn musi byc taka sytuacja, ze twoje cialo bedzie mialo jakis zapas witamin-mikroelemnt, energetyczny, itd... nawet jesli osiagniesz wieksza wage ciala, nie licz na to, ze od razu przyjdzie miesiaczka... daj czas swojemu organizmowi. poza tym, jest jeszcze jedna bardzo wazna sprawa w tej kwestii. tluszcze. a tych pewnie, bedac chora, unikalas... "kobiecosc" niezwykle potrzebuje sporej ilosci "dobrych" tluszczow. poczytaj sobie gdzies o tym. niezwykle cenny jest olej lniany, wiesiolkowy... jesli masz sprawdzonego dobrego ginekologa - pojdz do niego i powiedz mu o przebytej chorobie i zaniku miesiaczki. jednak nie daj sobie wcisnac sztucznych hormonow na wywolanie okresu! dobry lekarz nigdy przepisze ci w takiej sytuacji chemii!!! jak dlugo nie miesiaczkujesz? jesli nie doszlo do zaniku narzadow, jakis uszkodzen - wciaz jest plodna. koniecznie zrob usg i inne badania. pozdrawiam, zycze powodzonka i skrobnij, jak idzie ;)

Gość ika25
ostatni okres miał być 30 maja i się nie doczekałam. Na początku łudziłam się że spóźnia się przez odstawienie tabletek anty...ale to już tak długo że to jednak przez odcudzanie i anoreksję (ubyło mnie o całe 20kg)

Gość denikaaa
rozumiem ze tego maja? to spoko - mysle, ze o swoja plodnosc nie masz sie co martwic. sa anorektyczki/bulimiczki, ktore nie miesiaczkuja latami... spokojnie. dbaj o siebie. przywroc prawidlowa wage ciala. zyj bez nerwow. mysle, ze wkrotce wszytsko sie ureguluje :) ale do ginekologa i tak warto pojsc. chocby na usg i cytologie. bo hormonow i tak, dopoki nie dostaniesz okresu, nie ma co robic. daj znac, jak idzie, jakie podjelas decyzje

Gość denikaaa
;)