Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

immaginatte25

WEJDZ I WYPOWIEDZ SIE........to nas kobiet dotyczypomysł LPR

Polecane posty

wczoraj w wydarzeniach znów mowiono o \"świetnym pomyśle\" LPR....co do przerywania ciąży i do tej pory były przypadki kiedy mozna było ją usunąć:gwałt, gdy dziecko jest uposledzone i gdy jest zagrozenie zycia matki...ten ostatni wczoraj zotał podwazony tzn ma on byc wyłączony ...i jak zajdziesz w ciąże a \"odpukac \" a zdarzy sie tak ze twoje zycie bedzie zagrozone.....to nie mozesz usunąć ciąży...bo popełnisz przestępstwo i czeka cie kara więzienia.....PARANOJA.... wiec tak sie zastanawiam, ze teraz to strach zachodzic w ciążę...nie wiadomo co sie wydazy a jak cos pódzie nie tak i twoje zycie bedzie zagrozone to musisz walczyc o nie ocierająć sie o śmierc bo ciazy nie mozesz usunąć....

chyba dobrze, że nie jestem ostatnio na bierząco z wiadomościami z kraju i ze świata bo... można się tylko załamać dowiadując się o czymś takim. Paranoja dosłownie...

Gość nie znają się
Jeszcze nie dawno LPR dążył do całkowitego zakazu aborcji, aż teraz się dziwię, że poszli na "ugodę" i chcą zakazać aborcji tylko w przypadku tej 3 sytuacji. Gdyby ciąża zagrażała mojemu życiu i tak bym ją usunęła, zrobiłabyym to co prawda nielegalnie w tzw. podziemiu, ale w końcu nie ma legalnych aborcji w szpitalach i nawet jeśli kobieta ma stosowne zaświadczenie, to i tak musi sobie radzić na własną rękę.

Gość ona na na na
No tak, to lepiej niech kobieta umrze i dziecko nie będzie miało matki. I to Liga POLSKICH RODZIN za tym optuje. To kolejny argument za tym, że nie podoba mi się obecny rząd i rządzący, a już dominujące partie powodują u mnie drgawki. Wstydzę się naszych "reprezentantów" !!! 😠

Troska o płód kosztem życia matki 25-letnia dziewczyna w ciąży zachorowała. Krzyczała z bólu. Lekarze nie zrobili badania, bo mogło spowodować poronienie. W efekcie zmarła i dziewczyna, i dziecko Basia i jej narzeczony Piotr Flis pochodzą z Piły. Ona skończyła prawo, on - ekonomię. Poznali się w pracy, planowali ślub. Gdy Basia zaszła w ciążę, kupili większe mieszkanie. Wtedy zaczęły się problemy. Basię zaczął boleć brzuch. Rozpoznanie pilskich lekarzy: wrzodziejące zapalenie jelita grubego, czyli przewlekła infekcja jelita o nieznanych przyczynach. Dziewczyna trafiła do kliniki gastroenterologii w Poznaniu. - Lekarze cały czas mówili o szansach utrzymania ciąży. O stanie córki niewiele mogłam się dowiedzieć - mówi matka Basi. Ból był nie do wytrzymania, dziewczyna krzyczała, błagała o środek przeciwbólowy. Dostawała ledwie apap - \"ze względu na dobro dziecka\". Po trzech tygodniach wypisano ją do domu. Była tam tylko tydzień, zaczął boleć ją odbyt. Diagnoza - ropień. Usunięto go w Poznaniu i po podleczeniu rany Basię wypisano. Już na drugi dzień ból wrócił, po kobietę przyjechało pogotowie. - W pilskim szpitalu usłyszałam: \"Pani córka za bardzo zajmuje się swoim tyłkiem, a za mało ciążą\" - mówi matka Basi. Wtedy zmieniła lekarzy. Znalazła Basi miejsce w szpitalu im. Pirogowa Akademii Medycznej w Łodzi. Dziewczyną zajął się dr Jarosław Cywiński, proktolog. Znalazł narastający ropień w okolicach odbytu i przetokę, czyli otwór w ciele, którym ropa wydostawała się na zewnątrz. Matka: - Błagałam go: \"Niech pan ratuje moje dziecko, bo jest coraz gorzej. Nikt nie wie, co jej jest. Proszę zrobić badania!\". Lekarz miał zrobić endoskopię (zajrzeć do jelita przez rurkę światłowodową), która niesie ze sobą ryzyko poronienia. W końcu jednak zrezygnował. - Sumienie mi nie pozwala - powiedział. Kilka dni później przyszło pogorszenie. Basia z wysoką gorączką trafiła na stół operacyjny. Dziecko było już martwe. Wycięto ropień, ale zakażenie objęło już cały organizm, rozpoznano posocznicę zwaną też sepsą. Przez trzy tygodnie na OIOM-ie kobieta przeszła szereg operacji. Bez skutku - zmarła 29 września 2004 r. Profesor Grażyna Rydzewska jest krajowym konsultantem ds. gastroenterologii. - W tej sprawie popełniono podstawowy błąd. Gdy pojawił się ropień i przetoka, należało przeprowadzić endoskopię - mówi. - Ona pokazałaby źródło zakażenia, które można by usunąć operacyjnie. Nie wiadomo, czy udałoby się utrzymać ciążę. Ale należało podjąć to ryzyko. Chcieliśmy zapytać doktora Cywińskiego o śmierć Basi. - Nie ma szans, żebym rozmawiał na ten temat. Tę sprawę trzeba zostawić w spokoju - powiedział i odszedł. W sprawie nieumyślnego spowodowania śmierci dziewczyny śledztwo wszczęła łódzka prokuratura. - Gromadzimy dokumenty medyczne. Wkrótce zlecimy kompleksową ekspertyzę pod kątem błędu w sztuce lekarskiej - mówi Krzysztof Kopania, rzecznik Prokuratury Okręgowej w Łodzi. Wanda Nowicka, przewodnicząca Federacji na Rzecz Kobiet i Planowania Rodziny, uważa przypadek Basi za dowód na to, że ustawa o warunkach dopuszczalności przerywania ciąży nie działa. - Teoretycznie pozwala na zrezygnowanie z ciąży, gdy zagraża ona życiu matki. W praktyce jest to jednak niemożliwe - mówi. Podaje przykład ciężarnej kobiety, u której wykryto guz mózgu. Raka nie można było leczyć w trakcie ciąży. Lekarze nie pozwolili jednak na jej przerwanie. Kobieta urodziła dziecko, po czym zmarła. - Takich przypadków mamy coraz więcej - mówi Nowicka. Jej zdaniem lekarze wmówili sobie, że jak coś stanie się chorej kobiecie w ciąży, to oni się z tego wytłumaczą. Zawsze będą mogli powiedzieć: \"Umarła, bo była chora\". A płód musi przetrwać. Nowicka: - Kieruje nimi paniczny, nieracjonalny strach przed odpowiedzialnością i napiętnowaniem w środowisku. - Nie dziwię się, że nikt nie chciał zrobić endoskopii - mówi lekarz pragnący zachować anonimowość. - Każdy z nas boi się posądzenia, że pod pozorem badań celowo sprowokował poronienie, żeby dokonać aborcji na życzenie matki. Nikt nie chce tłumaczyć się w prokuraturze. W całej Polsce ze względów medycznych rocznie ciążę przerywa kilkadziesiąt kobiet. Co mówi prawo Ustawa o planowaniu rodziny, ochronie płodu ludzkiego i warunkach dopuszczalności przerywania ciąży pochodzi z 1993 r. Pozwala kobietom na zrezygnowanie z dziecka w trzech przypadkach: (gdy ciąża jest efektem gwałtu, (zagraża zdrowiu lub życiu matki oraz gdy (badania prenatalne wskazują na ryzyko ciężkiego uszkodzenia płodu. W 1996 r. posłowie SLD wspierani przez reprezentantów innych klubów wprowadzili do ustawy przepis o dopuszczalności przerywania ciąży ze względu na ciężkie warunki życiowe kobiety. Grupa senatorów - głównie Solidarności - zaskarżyła ten przepis do Trybunału Konstytucyjnego. Ten uznał go w 1997 r. - przy trzech głosach odrębnych - za niezgodny z konstytucyjnymi gwarancjami do życia ludzkiego.

przeciez to sie w głowie nie miesci....BOSAK 25lat ledwo co dorasta do piet i mleko mu wisi jeszcze .....on ma o nas decydowac w tak waznej sprawie....uwazam ze faceci wogole nie powinni sie wypowiadac w tak waznych sprawach -------------------------------------------------------------------------------- Liga Polskich Rodzin zamierza dążyć do zaostrzenia ustawy antyaborcyjnej. Jak zapowiedzieli posłowie LPR, projekt nowelizacji ustawy autorstwa Ligi nie będzie dopuszczał możliwości usunięcia ciąży ze względu na zagrożenie życia dziecka, ani będącej efektem gwałtu. \"Uważamy, że usuwanie ciąży w wyniku zagrożenia życia płodu jest niedopuszczalne, również karanie dziecka śmiercią za krzywdę wyrządzoną jego matce jest niewłaściwe\" - powiedział na piątkowej konferencji prasowej w Sejmie poseł LPR Krzysztof Bosak, który będzie pilotował prace nad nowelizacją ustawy. Dodał, że zdaniem Ligi, \"nie można jednej krzywdy wyrównywać inną krzywdą\", jaką byłoby \"odebranie życia dziecku\". Jak zapowiedział Bosak, LPR będzie szukać poparcia dla swojego projektu w innych partiach. Przyznał, że na razie były prowadzone jedynie nieoficjalne rozmowy w tej sprawie, nie wyjawił jednak, z kim. W opinii Bosaka, ustawa o planowaniu rodziny, ochrony płodu ludzkiego i warunkach dopuszczalności przerywania ciąży, czyli tzw. ustawa antyaborcyjna, jest \"w 99 proc. dobrym kompromisem\". \"Chcielibyśmy zmienić wymienione punkty, tak aby miały one związek z nazwą tej ustawy, która mówi o ochronie płodu ludzkiego\" - podkreślił. Według Natalii Markiewicz z Ruchu Obrońców Życia \"Pro Life\", należy \"chronić życie od poczęcia do naturalnej śmierci\", nawet jeśli powstało ono w wyniku gwałtu czy stosunku kazirodczego. Pytana, czy sama urodziłaby dziecko w takiej sytuacji, odpowiedziała, że z całą pewnością tak i wychowałaby je. \"Obecnie w przypadku gwałtu gwałciciel otrzymuje karę od roku do 10 lat więzienia, a dziecko może być zabite w łonie matki, która została zgwałcona. Nie możemy na to pozwolić\" - zaznaczyła Markiewicz. Jej zdaniem, dziecko powinno się urodzić, a \"alternatywą dla zabicia dziecka w łonie jest oddanie go do adopcji\". Poseł LPR Przemysław Andrejuk uważa, że \"obecnie znajdujemy się w dobie relatywizmu moralnego\". \"Życie spychamy gdzieś na drugi plan\" - dodał. Według niego, obecna ustawa ma wiele \"furtek\", które dopuszczają wykonywanie aborcji. Andrejuk zapowiedział, że Liga w dalszych planach ma walkę z podziemiem aborcyjnym. \"Będziemy popierać np. możliwość prowokacji aborcyjnej\" - wyjaśnił. Jego zdaniem, obecne prawo jest \"sparaliżowane, ma mało środków, aby móc inwigilować poczynania podziemia aborcyjnego\". Jak dodał poseł Ligi Piotr Ślusarczyk, LPR zgłosi w tej kadencji szereg ustaw, które \"będą służyły wzmocnieniu rodziny i zabezpieczały jej podstawowe prawa\". Według niego, w Sejmie powrócą m.in. sprawy \"becikowego\", czyli wyprawki dla nowo narodzonych dzieci oraz podatku prorodzinnego.

Gość jednoczesnie LPR chce
kary smierci, Coz, nie bedxziesz mial bogów przed Giertychem.

hej kobiety ...to powiedzcie mi teraz jak tu nie bac sie w tym chorym kraju zajsc w ciaze...przeciez tu chodzi o nasze zycie i zdrowie..... a czy ktoras z was odda zycie za dziecko.....bo tak trzeba zapytac ....to do tego ta ustawa sie sprowadza....\"MATKO MOZESZ W CZASIE CIAZY MOZESZ UMŻEC...ALE DZIECKO BEDZIE ZYŁO...my (tzn LPR)nie pozwlimy aby twoje dziecko zostało usuniete.... dla mnie to absurd...nie do opisania....

Gość no kobity w ciązy nam sie
wystraszyły i pouciekały

Gość dddupaaaaaaa
chory kraj trzeba wyemigrowac:o

Wypowiedzieć się? Ale w kwestii czego? Tgo idiotycznego pomysłu? W dodatku Wierzejski przyznał, że to taki chwyt pod radykalnych wyborców... Szlag mnie trafia jak tę cała grande widzę...

Gość taaaaa...........
Trzeba stąd wyjeżdżać znim 'kochana' liga do spóły z samoobroną granice zamkną... coraz bardziej utwierdzam się w tym przekonaniu... co za chory kraj...

Gość nigdy bym nie urodziła
Wiem, że dziecko jest dzieckiem i nie należy go krzywdzić, ale gdyby ciąża zagrażała mojemu zdrowiu albo życiu nie miałabym żadnych skrupułów. Po co mi dziecko skoro miałabym potem jeździć na wózku, albo być sparaliżowaną, czy niewidomą??

Gość Wkurzona 30 latka
No i rząd kasy mnóstwo wydaje na kampanię " co jeszcze musisz kupić, aby zdecydować się na dziecko " :D:D:D:D. No to po prostu ludzkie pojęcie przechodzi; należałoby odpowiedzieć : sztuczną macicę, aby mnie nie traktowano jako worek na płód w wypadku zagrożenia mojego życia