Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lubella

8latka z owłosieniem łonowym! cos nie tak...???

Polecane posty

Gość idź najpierw bez dziecka
czasami zdarza sie ,że dziewczynka dojrzewa za wcześnie, to że ma problemy z hormonami to nie musi sie odbijac na owłosieniu na całym ciele... nie rób z tego afery, nie strasz jej, ale na Twoim miejscu poszłabym z nią do lekarza, tak jest specjalizacja ginekolog dziecięcy, ktoś musi przyjmować nawet trzyletnie dzieci przecież... taki lekarz będzie najlepiej wiedział czy to za wcześnie czy nie, nawet nie musi córki badać... ja bym poszła, najpierw sama, potem kierowałabym się wskazówkami lekarza, bo wiem, że są terapie opóźniające dojrzewanie, bo po co 8letniemu dziecku miesiączka? a licz się z tym że nadejdzie niebawem skoro jest owłosienie łonowe i pracują gruczoły w piersiach

Gość lubella
mieszkam w małej miejscowosci, nie widziałam tu nic co by sie zwało ginekologiem dzieciecym.. moze potrzeba jakies skierowanie..? ale faktycznie to rozsadnie brzmi.

to idź najpierw do swojego lekarza ginekologa i zapytak czy zna kogoś kto będzie umiał w tak delikatnej sprawie pogadać z dzieckiem, w każdym razie sprawdź to, to nie musi byc przedwczesne dojrzewanie, znam koleżankę która swoją pierwszą miesiączkę dostała w wieku 9 lat i żyje i ma sie dobrze :)

a mała widzi że się z nią coś dzieje, nie jest do końca pewna co, wstydzi się i może myśli że to coś złego... można by nawet z pomocy psychologa dziecięcego skorzystać, gdyby miała jakieś emocjonalne problemy z tym związane, bo wyjaśnić jej wszystko trzeba tak czy inaczej żeby było łatwqiej jej nadchodzące zmiany zaakceptować, powodzenia

Gość monik07
Mam podobny problem z mają córką. Chciałabym skontaktować się z Tobą LUBELLO, ale nie na forum.

Gość kup jej maszynke do golenia

Gość Witaminka123
To noramlne, moja koleżanka w wieku 8 lat była już rowinieta jak 15-latka, miesiączkowała, miała owłosienie, i piersi dość spore. W szkole naywali ja cycolina :) Teraz ma 21 lat i jest jak najbardziej normalna, piersi jak balony, ale tamtych czasów już nie wspomina z żalem :)

Gość Princopolo
Napewno bym się udała z dzieckiem do lekarza,zbyt dużo hormonów .Moja kuzynka wieku miej wiećej Twojej córki miała piersi z miseczką B!!!!,wieku 9 lat dostała okres.Lekarz stwierdził że to jest spowodowane hormonem który odpowiada za starzenie się organizmu.W chwili obecnej ma 15 lat,przyjmuje dużo leków to jest przykre ale wygląda jak kobieta ok 30-stki!!!!!

Gość spokojnie_B
Owłosienie zaczęło mi się pojawiać gdy miałam właśnie ok. 8 lat. Zaczęłam miesiączkować gdy miałam 11. Piersi również zaczęły mi szybko rosnąć , przez co moi rówieśnicy lubili sobie żartować. Ale dało się przeżyć. Ogólnie jestem zdrowa i nie narzekam. Ale jeśli jednak Pani się niepokoi radzę udać się po poradę do ginekologa. Najpierw radzę iść samej, żeby nie stresować córki. Pozdrawiam. ;)

Gość kajki
Moja córka także skończyła 8 lat w sierpniu i pojawiło się u niej owłosienie łonowe w postaci kilku włosków. Następnie kilka pod paszkami i obrosły jej nóżki i rączki, co skłoniło mnie do póścia z nią do endokrynologa. Wiek kostny ma podwyższony na 10 lat i podwyższony poziom dheas. Czekamy na dalsze wyniki z moczu, wówczas będzie postawiona diagnoza. Wydaje mi się ,że takie sprawy najlepiej jest sprawdzić u lekaża.

Ja dostałam pierwszej miesiączki mniej więcej w wieku 9 lat, także to może być normalne, że Twoja córka ma już owłosienie łonowe... ale lepiej zapytać ginekologa. Poza tym możesz się najpierw sama umówić do gina i porozmawiać o córce. Jeśli okaże się, że to normalne to uspokoisz się a córka nie będzie się musiała stresować wizytą.

Gość Kajki
Ja właśnie wróciłam o endokrynologa z córką. Mam już kartę wypisową od lekarza. Jednakże konkretnej diagnozy nie ma. Jest napisane tak; lekko podwyższone wydzielanie metabolitów wykluczono wrodzony przerost nadnerczy, choroby tarczycy. Jednak ze względu na zaawansowanie wieku kostnego obserwacja w poradni endokrynologicznej. Pani doktor powiedziała, że nie ma zaburzeń hormonalnych ale należy robić co jakiś czas zdjęcie nadgarstka i obserwować wiek kostny, żeby córka nie urosła za mała. Najważniejsze jest także to, żeby schudłak z 3,4 kg. Nie jest to takie proste. Ogólnie córka dużo nie je ,staram się jej ograniczać słodycze, czipsów wcale nie je. Będę starała się ją zapisać na tance, żeby miała trochę ruchu. Takie zaburzenia jest najlepiej sprawdzić. Nie koniecznie muszą to być zaburzenia hormonalne, ale wiem ,żę pojawienie się owłosienia w wieku 8 lat to jest za wcześnie. Radzę pójść z córką do endokrynologa. Pozdrawiam.

Gość gość
Moja córka ma 8 lat i też ma owłosienie łonowe , do Pierwszej Komunii pójdzie z włosami :/

Gość gość
Oj bo z mieszańcami tak czasami jest.