Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

to ja Toja

ASTMA ASTMA ASTMA czy to jest??

Polecane posty

Już od dłuższego czasu mam takie dziwne uczucie cięzkości w płucach praktycznie cały czas, a nasila się ono kiedy np: wstane zbyt szybko, lub wychodzę po kilku schodach i momentalnie to uczucie sie nasila, przyspiesza mi się oddech, ale jest on płytki, noi zaczyna mi walić serce. Czasem mam rano lub wieczorem/w nocy takie napady meczocego kaszlu suchego. Na początku czerwca byłam chora, miałam zapalenie krtani i oskrzeli, wtedy lekarka pytała się mnie czy nie mam astmy - powiedziałam że nie. W czasie tej choroby brałam miedzy innymi Cortare. Ale przed tą chorobą miałam też takie objawy. Nie jestem na nic uczolona, w każdym razie nigdy nie byłam. Gdzie się robi badania na astme?? Potrzeba skierowanie?? I na czym one polegają?? Nie mam nadwagi, nerwicy, ani chyba problemów z sercem.

Gość Undertaker R.I.P filozof
najpewniej słaba kondycja

jasne i przez to mam duszności i kaszel, ale dziwne jest to ze jesli smigam godzine na rewerze to nic mi ni ejest.

Gość Undertaker R.I.P filozof
to już nie wiem, rower to inna sprawa..wiem, bo też jeżdzę..i też się nie męczę jazdą

Gość no więc
zaraz Ci pewnie znowu topik skasują bo nie ten dział 🖐️

w googlach juz szukałam. Ale chciałam sie popytac, moze sa tu osoby z astma, i pamietaja jak im sie zaczynało. Nie wszystkie objawy moga byc jednoznaczne i takie jak opisali gdzies.. A jak ci sie nie podoba, to przeciez nie musisz tutaj zagladac.

caly twoj post pokazuje to ze ci sie nie podoba to ze zalozylam taki temat, bo sobie w necie moglam poszukac i nie rżnij głupa.

-->to ja Toja Skoro wiesz lepiej... jednak myslę że kontakt z lekarzem byłby bardziej owocny. Dobra spiżdzam. 🖐️

Gość to może być
astma. idź do lekarza i poproś o skierowanie do poradni chorób płuc a tam wyślą Cie na spirometrię i zrobią test wysiłkowy.

Myrevin do lekarza sie tez wybiore, bo tak zamierzalam, ale chyba moge sobie podyskutowac na ten temat, z ludźmi ktorz przez to przechodza lub przechodzili.

Ja mam astmę. TZn. dawno ni mialam zadnych dolegliwości,ale pamietam jak strasznie utrudniała mi życie. gdy bylam dzieckiem mialam zapalenie oskrzeli. Niestety,nie zostalo ono wyleczone do konca i stad narodzila siemoja astma. Najgorzej bylo w trakcie choroby.Mialam ataki dusznosci, w ogole nie moglam oddychac. Musialam uzywac inhalatorow. Dusznosci to podstawowy objaw astmy, ale musisz pamietac, ze nie musza one wcale dotyczyc tej choroby. U mnie dusznosci wzmagaly przy wysilku (nawet przy jeździe rowerem), ale przede wszystkim w trakcie choroby,przeziebienia. Twoje objawy moga byc spowodowane nie astma,ale upalami,ktore statnio nas nawiedzily. Musisz wybrac sie do przychodzi,bo ot tak nikt ci nie powie,co ci jest. Zrobia ci spirometrie (bedziesz musiala dmuchnac w takie urzadzonko i dzieki temu zobaza jaka masz pojemnosc pluc - tzn. czy masz astme,czy nie). ja mialam dodatkowo robione roznego rodzaju inhalacje,by zmniejszyc objawy.

Podobno cięzko zdiagnozować astmę na podstawie badań, czasami wystarczy dobry wywiad. Ja mam stwierdzoną astmę oskrzelowa, miałam robionych kilka badań z krwi (morfologia z rozmazem, IgE całkowite), spirometrię komputerową i rtg płuc. Moja choroba jest wynikiem alergii ale na razie daje objawy (duszności)tylko przy infekcjach.

Idź do lekarza, ale przede wszystkim NATYCHMIAST RZUĆ PALENIE. Nie trać czasu na szukanie najlepszej metody, po prostu nie zapalaj najbliższego papierosa i następnych też. Powodzenia :-)

ni ejest to spowodowane upałami bo miałam to już wcześniej, a nie tylko podczas upałów, Papierosów nie pale, nigdy nie paliłam.

Dobrze, że nie palisz : -) Moim zdaniem Twoje objawy nie przypominają astmy, którą znam bardzo dobrze. Nie da się postawić diagnozy na odległość. Tylko lekarz - specjalista może tu coś poradzić.