Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Ala zero

REumatyzn-jak lekarz jest w stanie go stwierdzic?

Polecane posty

Gość NA podstawie badań krwi
morf, OB, czynnika lateksowy, badanie Walerego-Rosa itd. W przypadku reumatoidalnego zapalenia stawów - na podst. rentgenu dłoni i stóp. Poza tym przy reumatyzmie występuje masa objawów, jeśli masz 7 na 10 to masz reumatyzm :(. Ale życzę Ci zdrówka!

Gość jak to leczyc kurcze blade
co to jest czynnik lateksowy? badanie Walerego - Rosa? jal to leczyc??

Gość koij887
mozesz wymienic te objawy towarzyszace reumatyzmowi? prosze!

Ten lateks i czynnik Walerego-Rose to są badania krwi. Ja mogę mówić tu tylko o RZS - bo to mam i się znam - leczy się niesteroidowymi lekami przeciwzapalnymi, jak nie pomogą to sterydami. Ja brałam rok i już odstawiłam, ale biorę cytostatyk w pigułkach raz na tydzień. Ogromne znaczenie w leczeniu ma rehabilitacja - w moim przypadku kriokomora, ruch. Od roku nie mam objawów choroby, mam wzorcowe badania, kompletnie nic nie boli i nie puchnie, ale RZSu nie da się wyleczyć - można uśpić na tydzień, rok, 10 lat - być może już nigdy się nie odezwie, a może jutro. Chorób reumatycznych jest ok. 200 (!!!), więc może nie masz RZSu - najcięższej odmiany czyli goścca.

Proszę objawy - ale mówię tu cały czas o reumatoidalnym zapaleniu stawów - gośćcu: długotrwałe stany podgorączkowe ból stawu najpierw jednego po kilku tygodniach drugiego - symetrycznego obrzęki, opuchlizna zaczerwienienie stawu guzki reumatoidalne - pod skórą w okolicy stawu jakby kulki w pewnym momencie ból stawu nie do wytrzymania poranne zesztywnienie wysokie oB - ja w momencie "rzutu" stawowego miałam OB 60

Gość koij887
a jakie objawy glowne sa przy takich schorzeniach? czy bol w stawach to jeden z glownych? a jesli go nie ma?

Aha - rzs zaczyna się od drobnych stawów dłoni, stóp, nadgarstków, stawów żuchwy, dlatego robi się rentgen dłoni i stóp. Większe stawy kolana, łokcie, biodra są atakowane później, często nigdy. Ja mam tylko żuchwę i nadgarstki, ale teraz jest ok :):):)

Gość ból stawu
być może również obrzęk, wysoka temperatura...

no ja mialam większość objawów. BArdzo szybko zorientowałam się co mi jest, bo akurat w Twoim Stylu był artykuł o rzsie :D Pognałam do lekarza NTYCHMIAST i może dzięki temu nie jeżdże na wózku. W przypadku tej choroby nie można jej zignorować, bo możesz skończyć na wózku po kilku latach. Wcześnie uchwycona daje się uśpić - bo tak jak napisałam, jest to choroba przewlekła.

Gość koij887
a jak nie ma bolu?? bo u mnie cos sie dzieje ze stawami (gl nadgarstki, kolana, ramiona, kregi szyjne..), bardzo strasznie chrupia, przewlekle juz od kilku lat, czasem mniej czasem bardziej. nie ma przy tym bolu i puchniecia

Nie wiem, ale na pewno stawami zajmuje się reumatolog. pójdź do jakiegoś dobrego, poleconego, może nawet prywatnie. Z jakiego jesteś miasta? To mogę Ci doradzić.

Gość koij887
jestem z Wroclawia

kurczę, ja z W-wy. To popytaj znajomych, w przychodniach, bo najważniejsze to nie trafić na konowała. Ale pocieszę Cię, że rzsu to Ty raczej nie masz :D:D:D Pozdrawiam!

Gość koij887
dzieki Ci serdeczne! tez mi sie wydaje ze to nie rzs. najgorsze, ze wydaje mi sie tak juz od dwoch lat i od dwoch lat nie moge znalezc przyczyny tych objawow..... masz jakis pomysl moze? ...

Gość nikula
Dziewczyny a ja mam cos dziwnego, niezbyt czesto, ale zazwyczaj w zimie rano kiedy myłam sie czesto łapały mnie ostre bóle palców u reki, czy to tez z tym zwiazane? Ból ostry, krótki, ale silny bo nawet szczoteczke do zebów trudno było mi utrzymac. Jak jest cieplej to nie mam az tak, przynajmniej nie zwrociłam uwagi. Aha jeszcze jedno, moze głupie, ale jak boli mnie noga na zmiane pogody to tez jest niebezpieczne?

Gość hijack
Powiem tak... wszystko co tu napisano to prawda w 50%...ja też choruję długo i napewno racja w tym, że zawsze RZS chwyta jeden staw a potem nastepny symetrycznie. Zazwyczaj stopy lub Dłonie chociaż wiem, że u niektórych były to nawet biodra. To bardzo zmienna choroba i czesto gdy chce się stwierdzić jej przyczynę mówi sie że jest idopatyczna-czyli bez przyczyny! Najczęściej to geny... po babci, mamie czy innych krewnych. Nastepnie jeżeli odczyn Walerego-Rosa okaże się dodadni to nie znaczy że masz RZS... A jeśli ujemny to wcale nie znaczy, że go nie masz. Guzki pojawiają się juz w bardzo zaawansowanej postaci choroby i nie widać ich od razu. OB nie musi być wcale ogromne by rozpoznać chorobę. Może wynosić 3/15 czyli podstawowa norma kobiet. Ważne jest pójście do reumatologa i domaganie się badań specjalistycznych- usg miejsc z podejrzeniem RZS, ALAT, ASPAT, no i badan podstawowych. Aha...i RZS to choroba na cale zycie, ale raczej jeśli ją zaleczysz to nie pojawi się po tygodni- raczej gdzieś po miesiącu, kiedy organizm przyzwyczai sie do leków. Nie ląduje się tak bardzi szybko na wózku ale jednak trzeba to leczyc. moim zdaniem nir ogranicza to zycia- ja przynajmniej zyje pelnia a od 7 lat codziennie rano budzi mnie bol ktory znika po 2 -3 godzinach. wszystko da sie przezyc- Dziewczyny to nie rak!!!! No i warto wspomniec ze od niedawna refundowane jest leczenie biologiczne ktore jest intensywne a nie tak ingerujace w organizm. Pozdrawiam!!

Gość gość
od ponad 20 lat naukowcy badali malza perna caniculus -gasi stan zapalny stawów- reumatyzm ,zwyrodnienia ,wskazany dla sportowców ,osób z nadwagą od 2009 w POlsce dostępny lyprinol-ole z małza perna caniculus -cena zbyt wysoka 120żł w badaniach była przebadana inna postać małza -mączka perna caniculus -podawana z tranem -wyciszała stan zapalny ,tylko małż zielony ma kwasy p/zapalne powstrzymujące reumatyzm i w 100% bezpieczny bo naturalny w Polsce dostępne wersje green lipped mussel lub grunlipmuschel -cena 150 kapsułek po500mg -czyli cena dostępna dla nas -do kupienia na '' eperna.pl'' poczytać-jest tam też dieta ..........