Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Polecane posty

chcę zatrudnic opiekunke do rocznego chłopca,prawdopodobnie bedzie to osoba z ogłoszenia bo wśród rodziny i znajomych nie znalazłam chetnych do opieki.Mam pytanie,jak sprawdzić czy dana osoba dobrze zajmie sie dzieckiem,czy mam przepytywać w jaki sposób chce organizować czas z dzieckiem,czy wie jak go kapac,karmic,czy taka opiekunka powinna juz takie rzeczy wiedzieć,wiadomo ze kazde dziecko jest inne i ile zapłacic za godzine opieki,jaka jest stawka w Warszawie,czy dac na poczatek mniej a jak sie sprawdzi to więcej płacić????.prosze o wskazówki

dałam dzisiaj ogłoszenie i juz zgłosiło się do mnie kilka pań,jedna 24 letnia(majaca 3 letnia córke),pani koło 40 i pani koło 50,nie wiem w jakim przedziale wiekowym powinnam szukać,mam dosyć żywe dziecko więc chyba powinnam zatrudnic osobe młoda ,juz sama nie wiem

Uważam, że powinnaś zapytać o wszystko co dla Ciebie jest istotne, ale też musisz być przygotowana na pytania ze strony kandydatki na nianię. Najlepiej (moim zdaniem) jest spędzić z nianią i dzieckiem kilka dni, aby dziecko do niej przywykło, a ona mogła zorientować się w nawykach i zwyczajach panujących u ciebie w domu. Kiedy zatrudniałam nianię, to przychodziła do nas przez dwa tygodnie zanim zostawiłam ją samą. Początkowo obserwowała mnie opiekującą sie dzieckiem, a potem stopniowo sama przejmowała tę opiekę. Po kilku dniach wychodziłam z domu na coraz dłuższe chwile. Oj, długo można o tym mówić, a trudno napisać. Co do pieniędzy, to należy się chyba umówić od razu. Pamiętaj też o takich sprawach jaki dni nieobecności, wakacje itp. 🖐️

Co do wieku - ja szukałam osób z doświadczeniem, ale jeszcze młodych. czyli po 45 roku życia. :)

Polecam najnowszy numer MAMO TO JA tam był świetny artykuł o tym jak wybrac najlepsza nianie,co warto się jej spytac itd

Gość ja sie wypowiem jako opiekunka
powiem tak.... jak szlam do dziecka pierwszy raz nie mialam doswiadczenia... tzn siedzialam z dziecmi mojej cioci czy mi mlodszyb bratem ale etraz juz po 2 latach z dzieckiem jako opiekunka wiem co sie dzieje i wiem o co rodzice powinni pytac nowa opiekunke przedewszytskim musisz sie dowiedziec czy ta osoba ktora masie zajmowac twoim dzieckiem lubi dzieci czy potrafi sie nimi zajmowac i musisz zauwarzyc czy twoje dziecko ja polubi... sa osoby ktore szukaja pracy ytylko po to rzrby zarobi nie bierz takiej dziewczyny wyboerz ta ktora lubi towarzystwo malych bachorkoof.... po drugie zadaj jej kilka pytan ktore sa dla ciebie najwarzniejsze np czy wie co robic kiedy dziecko zemdleje bacz kiedy sie zakrztusi... takie rzeczy ktore sa dla ciebie najwarzniejsze ... mysle ze juz jak z nia zaczniesz rozmawiac to wszytsko samo ci przyjdzie do glowy.... pamietam jak ja poszlam na moje pierwsze spotkanie z rodzicami mojego malego szkraba.... mialam 18 lat pytali mnie o wszytsko co dla nich warzne a ja biedna nie wiedzialam co robic .... i powiedzialam i prawde powiedziala to ze nigdy nie opiekowalam sie tak naprawde dzieckiem ze siedzialam z rodzenstwem wiem to i owo i bardzo kocham takie male szkraby mogla bym z anie oddac zycie ale wszystkiego mozna sie nauczyc.. pozatymmaluch bardzo mnie polubil( mial wtedy 7 miesiecy) podobno jako u jedynej nie plakal na rekach..... no ale nie to mialam pisac najwarzniejsze zeby to byla osoba ktora baaardzo lubi dzieci dziecko to poczuje odrazu ja polubi acha a jesli chodzi o wiem to mysle zeby wybrala taka mlodsza mysle ze 50 lat to kobieta troche juz nie nasilach zeby latac za rocznym szkrabem a sama pisalam ze ma duzo energii.... powodzenia w poszukiwaniach