Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

tiki*

Torbiel na jajniku.

Polecane posty

Jestem w 7 tygodniu ciazy, lakarz podczas usg wykrył u mnie torbiel na prawym jajniku - 5 na 4 cm. Zapytałam czy to sie jakoś leczy, usuwa, czy cos sie z tym robi , powiedział ze nie. Czy oby napewno? Czy on widział podczas usg ze torbiel jest niegroźny i ze nie trzeba go leczyć? Prosze o info gdyż troche zaczełam sie niepokoić.

Gość rewa
Ojjj nie wiem jak to jest w ciąży... U mnie też podczas rutynowego usg wykryto torbiel na lewym jajniku 3X4 i pierwszym krokiem było sprawdzenie po nastepnym okresie czy nadal jest. Okazało się, że jest. Teraz lekarz zapisał mi na 4 miesiące tabletki (Novynette), które między innymi mają zastosowanie w leczeniu torbieli. Jak one nie pomogą to jestem już zapisana na zabieg, podczas którego torbiel zostanie usunięta (laparoskopia). Obawiam się, że powinnaś wybrac się jeszcze do innego lekarza. Mój powiedział, że nie jest to jakies wielkie zagrożenie ale na przestrzeni dłuższego okresu czasu taka torbiel może uszkodzić całkowicie jajnik. Narazie sie nie denerwuj tylko idż do innego lekarza i opowiedz o swoich obawach. Pozdrawiam

Gość przeszlam to
hej dziewczyny ja jestem po operacji torbieli-cyst ktore milam na prawym jajniku. objawem byly bardzo bolesne miesiaczki a przed operacja mialam goraczke nawet, brak apetytu itp mysleli ze to wyrostek. operacja-narkoza nic nie czulam wyluskali mi torbiele z jajnika i juz jestem 3 mc po operacji i jest dobrze odrazu po operacji zaczelam brac tab anty aby nie tworzyly sie nowe . kontrolujcie sie dziewczyny chodzci co 3mc na usg bo niewielkie torbiele da sie wysuszyc tabletkami natomiast duza to juz jest tylko jedno wyjscie-operacja. pozdrawiam

Mam 22 lata, 5 lat temu miałam dużą torbiel na prawym jajniku. To nieprawda, że to nic takiego i że tego się nie leczy. Nie chce Cię straszyć, ale z tego, co mi powiedziano, torbiel może pęknąć, a wtedy nie jest fajnie :( Ja byłam operowana, bo tabletki nic nie pomogły, ale nie wiem, jak to jest w ciąży. Podejrzewam, że musisz brać leki, może Twoja torbiel nie jest taka duża jak była moja i leki wystarczą. Wiem tez, że torbiel podczas ciąży to częste zjawisko. Ale przecież dobrze, gdy zbada Cię jeszcze inny lekarz. Nie panikuj, tylko idź do innego.

Gość gosta
ja miałam strasne bóle jakby wyrostek temp 39st. Po USG stwierdzili,że to torbiel i brałam antybiotyki po których miał pęknąć. I chyba tak było bo przeszło i po miesiączce na następnym USG juz go nie było. Tylko nie wiem dlaczego mi doprowadzili do pęknięcia a Wy piszecie,że nie może pęknąć.

Gość gosta
czyli co mogłam mieć torbiel ,który pękł ?

Gość .............000000000000
powiem Ci tak ja jestem po operacji torbieli

Gość .............000000000000
i torbiele sie robia co miesiac przy owulacji!!!!!!!!!!!!!i w dniu dostania okresu powinny one pekac!!!i dlatego sa bolesne miesiaczki bardzo!!!!a te torbielki co sa wieksze to bardziej boli jak pekaja...........a moja nie pekla przy zadnej miesiaczce i byla juz ogromna i tez miala goraczke i inne objawwwy i jak na zlosc nie chciala peknac no i operacyjnie ja zdjeli:-)

Oczywiście że może pęknąc i pęka, tak jak napisno wyżej. Moja też nie chciala pęknąć i też z tego powodu miałam operację.

Gość Madziank23
Kochana Nie Martw Sie!!! Miałam torbiel który rozrósł sie do 7 cm w ciązy zaraz na poczatku w 4 tygodniu. Dwóch lekarzy chcialo mi usunac operacyjnie kretyni do 6 tygodnia ciazy. Tamci mi raka wmawiali bo mieli za dobre usg nie umieli sie nim posługiwać! Trzeci powiedział ze jezeli sie torbiel z czasem zmniejsza to pod wpływem hormonów i tak w ciazy sie dzieje ze znika sam. I tak sie stało. Wraz z rozwojem ciązzy torbiel malał az zniknał i do dzis nie ma śladu po nim.A ja tak sie stresowałam, moja mama po nocach nie spała.Bałam sie ze strace dziecko. Potem przeczytałam w gazecie "MamDziecko" ze takie torbiele znikaja same.Wiem ze to powazna sprawa ale u mnie to sie sprawdziło.Uniknęłam błedu lekarskiego i utraty dziecka. Mój mejl magda_one@o2.pl

hej...wczoraj minal tydzien od mojej operacji. mialam torbiela w srodku jajnika. torbiel byl wiekszy 3 razy niz sam jajnik i jak lekarka powiedziala dzieki bogu ze mi nie pekl i ze mialam szczscie...mialam czeste ataki bolu brzucha i zwijalam sie z bolu a potem przechodzilo i byl spokoj. po operacji czulam sie okropnie. dopiero dzis pierwszy dzien jest lepiej. w koncu moge chodzic i sama sie podniesc z lozka. mam 4 ciecia na brzuchu...rozciety jajnik ktorego zszyli mi w srdoku i zalozyli na niego gaze...szwy i gaza w brzuchu ma sie po czasie rozpuscic. mam juz jednego synka zaniedlugo skonczy 2 latka. lekarka powiedziala ze za 2 miesiace moge sie starac o dziewczynke. tu mnie pocieszyla...bo dosc ze mi wycieli ten torbiel i czesc jajnika to przeplukali mi jajowody. gazami napchali caly brzuch okropne uczucie po przebudzeniu caly obojczyk mnie bolal. cala bylam obolala!!!!!!!!!!!!dzis pierwszy dzien sie czuje lepiej... dobrze ze mam to juz za soba, dobrze ze sie tak skonczyl bo lekarka mowila ze jajnik wogole nie funkcjonowal przez ten torbiel. znalezli mi inna cyste na drugim jajniku ale to bylo malutkie...i od razu usuneli... trzymajcie sie cieplo...........pozdrowienia z chicago........bo tu mieszkam.