Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość hejkowata

od kiedy dzieciaki siedza?

Polecane posty

Gość hejkowata

Czytam czasami z przerazeniem, ze niektore matki sadzaja swoje dzieci, chociaz one jeszcze tego nie potrafia. Teraz juz sama nie wiem, jak to jest. Wolno sadzac dziecko, skoro ono samo jeszcze tego nie potrafi?Niemowlak powinien przeciez najpierw raczkowac i potem odkryc, ze moze siedziec. Jakie jest wasze zdanie na ten temat?

ja swoja siostrzenice sadzalm jak miala 4 miesiace:) w poduchy ja i siedzila choc babcia sie wydzirala ze sama powinna zaczac siadac

Gość 00000000000000000
hejkowata, cos Ci sie pomylilo, dzieci potrafia siedziecie samodzielnie przed raczkowaniem

Gość hejkowata
nie pomylilo mie sie nic. Tak mowia lekarze i ortopedzy. Dziecko najpierw powinno raczkowac a potem siedziec, chociaz ogolnie jest przyjete, ze dziecko sadza sie, jak skonczy szesc miesiecy. Ostatnio czytalam ksiazke, w ktorej pani doktor opisuje, ze dzieci siedza dopiero jak maja dziewiec miesiecy. To znaczy - same siadaja! Bez pomocy rodzicow. Zbyt wczesne sadzanie obciaza mocno kregoslup.

Ja moejgo małego nie opatulałam poduchami gdyż uznałam że być może nie do końca jest to zdowe a co najważniejsze chciałam by sam krok po kroku wchodził w umiejetności gdyż atakie sadzanie ,,na przymus\" jak dla mnie nie jest zadnym dobrym rozwiązaniem. W księgach wyczytałam że te umięjętnośc dziecko oanuje w 7-10 miesiącu.Mój synek sam,bez chwiania się opanował siedzenie w 9 miesiacu

A moja coreczka siedziala sama w 5 mies, tzn. bez podparcia, a siadala sama bez pomocy pod koniec 6 mies., natomiast raczkowac zaczela w 9 mies.pierwszy raz slysze ze dziecko powinno najpierw raczkowac a potem sziedziec.Troche to dla mnie smieszne bo oczytalam sie duzo literatury na ten temat i nigdzie nie spotkalm takiego stwierdzenia.A moja druga corcia ma 3,5 mies. i juz sama dzwiga sie do siadania i jak ja wezme na kolana i opre o siebie to ona sie ciagnie do przodu i sama siedzi bez podparcia , ja ją cofam spowrotem bo przeciez jest jeszcze za mala na siedzenie a ona spowrotem ciagnie sie do przodu. Pediatra powiedziala ze jeszcze , odkad bada dzieci nie widziala takiego przypadku ,zeby dziecko bylo takie silne.

moj miloszek najpierw raczkowal, nawet stawal przy meblach i chodzil przy nich,a siedziec nie potrafil. ale nauczyl sie sam,jak skonczyl 8 m-cy,a moze i 9. nie ponaglalismy go,na wszystko jest czas i miejsce.

Gość kowka
a moje dziecko ma 4 miesiace i nie chce lezec od okolo 2 miesiecy normalnie ja sadzam na kolanach oparta o mnie i w krzeselku do jedzenia ja sadzam oparta i tak siedzi zadowolona a teraz to juz glowke do przodu ciagnie aby siadac ale leci do przodu, to co dzieci maja lerzec tylko nierozumiem nie wolno ich sadzac bo nie umia moja nie umie sama siedzi ale woli siedziec oparta niz lezec

Gość Mylicie siedzenie i siadanie
to pierwsze jest wczesniej ( na ogół przed raczkowaniem) a drugie później.

moja córka ma 7,5 miesiąca i sama pewnie jeszcze nie siedzi (tym bardziej nie siada!!).Od 4 miesiaca unosila wysoko głowkę jak siedziała w foteliku samochodowym,ktory przypinałam do wózka,albo podciagala się o ten gadget do którego wpina się pasy,ale do tej pory sama nie siada. Slyszalam,ze nie mozna zmuszac dzieci do siadania,bo sprzyja to unoszeniu żeber.Pewnie fachowo tego nie wyjasnie,ale chodzi o te połączenia między żebrami,które u małego dziecka są jeszcze ruchome i sadzanie dziecka na sile (np. w poduchach) moze spowodowac nieodwracalne uniesienie żeber.

Gość no to
teraz wypowiem sie ja na ten temat. Otoz natura faktycznie przewidziala, ze dziecko najpierw odkrywa, jak moze sie poruszac - raczkowac a dopiero potem zaczyna siadac. Sadzanie nawet na kolanach rodzicow jest bardzo niedobre dla pleckow. Matki jednak sadza, ze ich dziecko nie chce lezec, wiec je sadzaja. Jesli dziecko unosi glowke, to bardzo dobrze, bo wtedy cwiczy miesnie brzucha, co sprzyja obrotowi na brzuszek. Jesli matka sadza zbyt wczesnie dziecko, to ono nie ma wielkiej potzreby lezenia czy raczkowania, bo przeciez mama je sama posadzi. Sadzac dziecka NIE WOLNO, dopoki samo sie nie nauczy. Oczywiscie nie jest to takie straszne, jesli dziecko sie chwile pótrztyma na kolanach. To jest prawda, ze najpierw jest raczkowanie a potem siadanie. dziecku nalezy zapewnic rozrywke, kiedy lezy. Pewien madry terapeuta, ktory leczyl pokrzywione dzieci powiedzial - niemowlak ma lezec!

Gość dziecko najpierw
nie tyle zaczyna raczkowac co siedziec na czworaka, bujac sie do przodu i do tyłu i dopiero z tej pozycji zaczyna płynnie przechodzić do siadu - tak to powinno wyglądac. Bynajmniej zdaniem ortopedy. Moja corka nabyła tych umiejętności majac 8 miesiecy.

no to >> ..wlasnie o to chodzi ..:) Ogolnie .. głupota rodzicow jest porażająca.. !!! Porozmawiajcie z lekarzami ortopedami ...przejedzcie sie do pierwszego lepszego szpitala na oddzial ortopedii ..zobaczcie maluszki lezace na wyciagach ..porozmawiajcie z Matkami ktore chodza na rehabilitacje kregoslupa .. To wlasnie zwykle \"obkladanie poduchami \"..\"sadzanie na sile \"..prowadzi do deformacji kregoslupa ..do lordozy ..ktora potem latami trzeba leczyc ..Wady wychodza najczesciej w wieku szkolnym wady kregoslupa w wiekszosci to WINA ..rodzicow ..!!! ..lekarzom \"scyzoryk sie sam otwiera w kieszeni\"..kiedy slysza co mamusie robia ze swoimi najkochanszymi na swiecie ..dziecmi .. ..glupota ludzka nie zna granic .. 🖐️Pozdrawiam

Gość moje dzieciaki
Pierwsze dziecko: siadało samodzielnie w 8 miesiącu, zaczęło raczkować w 9 miesiacu, chodziło w 13 miesiacu. Drugie dziecko: zaczęło raczkować w 5 miesiącu a w 6 miesiącu samodzielnie siadało; w 7 miesiacu samodzielnie wstawało , a jak miało 8,5 miesiaca - chodziło.

Gość maminkaa
mój synek ma pół roku. nigdy go nie zmuszałam do siedzenia, nie uczyłam na siłę bo uważam że zdrowie mojego dziecka jest ważniejsze niż przechwalanie się przed innymi mamami że moje dziecko ma dopiero xx m-cy a już tyle potrafi. jak narazie to potrafi tylko podnosić główkę i siedzieć podtrzymywane pod pachy.może to i mało jak na pół roku ale niech rozwija sie swoim własnym rytmem. NIC NA SIŁĘ!

Gość hty
moja córa ma 13 m-cy i już chodzi. właśnie że trzeba cwiczyć dziecko to szybciej będzie samodzielne

Gość do hty
ćwiczyc? sadzanie w poduchach nazywasz cwiczeniem? nieźle

Fakt - jest różnica między \"siadaniem\" a \"siedzeniem\" Tę pierwszą umiejętność zwykle nabywa się później. Moja córka siedziała (w foteliku samochodowym - kołysce) jako półroczny bobas. Niecierpiała leżeć i już od 3-go miesiąca podnosiła wysoko główkę i górną częśc tułowia, żeby się porozglądać. Oczywiście - do prawdziwego siadania temu daleko - najpierw dziecko musi umieć przewrócić się na brzuch, przejść na czworaki i z takiej pozycji usiąść. Tak brzmi teoria, ale moje dziecko o tym nie wiedziało. I jak już umiała podnieść główkę i klatkę piersiową wystarczająco wysoko, żeby się czegoś chwycić - zrobiła to i od tamtej pory leżenie było karą. Siadanie samodzielne opanowała w 10-tym miesiącu razem z raczkowaniem, a pierwsze samodzielne kroki postawiła w wieku 12,5 miesiąca. Pozdrawiam!

O, Grudniowa Mamo - a propos chodzików :O Córeczka moich znajomych została wsadzona w chodzik (wychowuje ją babcia, według \"starej\" szkoły) Doturlała się do schodów i z nich zleciała, razem z tym chodzikiem, brrrr!!!!! A jeszcze w temacie siadanie, żeby była jasnośc- też uważam, że obkładanie poduchami, żeby dziecko siedziało na siłę jest dużym błędem. Jednakże każde dziecko ma indywidualne tempo rozwoju... Jak już umie to niech sobie siedzi, byle nie za długo - ktoś wyżej pisał o \"podwijaniu się \" żeber - to fakt!!! Zwłaszcza, że jak inaczej dać maluchowi zupkę czy tarte jabłuszko - na leżąco???

Gość salaman
ja nie wiem kiedy siedzialm ale sama bez niczyjej pomocy zaczelam chodzis w wieku 9 miesiecy

:D Moja Mama twierdzi, że ja chodziłam sama w wieku 8 miesięcy, w dodatku juz w tym wieku nie uzywałam pieluch ;) Ach, te zakochane matki 🌻

Moja coreczka w wieku 6 m-cy sama siadala i siedziala i to potrafila 2-3 godziny na spacerze tak przesiedziec bo mialam akurat wtedy oparcie od wozka zepsute i bylo tylko na plasko tak wiec na spacerku sama sie podnosila i siedziala tak sobie mimo ze ja ja kladlam co jakis czas zeby sie nie przemeczala to ona dalej to samo zaczela raczkowac jak miala 8 m-cy a chodzic jak 11. Pmaietam ze corka mojej kolezanki miala chyba z 11 m-cy jak zaczela samodzielnie siadac a i sama siedziec tez dlugo nie potrafila.

Gość katarinaaa
...

A moja Zuzia nie chce podnosić główki jak leży na brzuszku 21 skończy trzy miesiące. W poniedziałek chce sie dostać z ną do neurologa. Martwie sie:(

Gość hej grzywa
Ale ona jeszcze nie ma trzech miesiecy! Nie masz w ogole sie czym martwic! Moje zaczela to robic dopiero po czwartym miesiacu. Jeszcze nie siada i nie siedzi samodzielnie. Potrafi sie obrocic na brzuszek i na tym konczy sie jej mobilnosc :-) ale ja w ogole sie tym nie martwie i czekam, az zacznie w koncu podnosic pupe, na co na razie najwidoczniej nie ma ochoty. Jesli chodzi o chodziki, to naprawde sa one niebezpieczne - nie tylko szkodliwe dla rozwoju np. bioderek i kregoslupa. dzieciaki rozpedzaja sie w nich i czesto dochodzi do wypadkow. W jakims panstwie sprzedaz chodzikow jest zabroniona - nie pamietam tylko, w ktorym.

Gość od dawien dawna
!

Dziecko można zacząć sadzać od szóstego miesiąca. Ja kupiłam specjalną poduszkę. Chroniła malucha przed upadkiem. Jest rewelacyjna. Produkt dostępny jest na CoZaCena – www.cozacena.pl w niskiej cenie. Jeżeli chcesz dokonać zakupu to skorzystaj z porównywarki cenowej CoZaCena, sprawdzisz ceny produktów w jednym miejscu.