Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ja mala

uczulenie na nikiel

Polecane posty

Gość ja mala

Witam ! Chcialabym sie dowiedziec czy ktos z forum ma tez to cholerne uczulenie ? I jak sobie z nim radzi ?

Gość ja mala
w góre ! :)

Gość aluńka
Miałam uczulenie na nikiel przez prawie 2 lata. Teraz mi przeszło, mam nadzieję że na całkiem :)) Może to zasługa róźnych witamin, które łykam garściami. Dolegliwość bardzo uciążliwa. Początkowo skóra staje się czerwona i swędzi. Następnie robią się jeszcze bardziej swędzące bąbelki a potem z tego tworzy się trudna do zagojenia rana. Dostawałam szału na punkcie tego uczulenia. Nie mogłam nosić niektórych ubrań ze względu na guziki, suwaki, napy paski itp. Nie było mowy o sztucznej biżuterii, nawet nie mogłam nosić zegarka (dobrej firmy) Kiedyś jak jeszcze nie miałam tego uczulenia słyszałam ze jest jakiś preparat, którym smaruje się niklowe rzeczy i wtedy nie uczula. Nie zainteresowałam się tym bardziej, a szkoda. Jak już dostałam to uczulenie to nigdzie nie mogłam się dowiedzieć co to za specyfik. Zapytałam w aptece czy jest coś na to. Pani odpowiedziała, że najlepiej unikać kontaktu z niklem. Aby móc zakładać jeansy od spodu na wszystkie guziki, klamerki i ćwieki ponaszywałam materiał. :)))

Gość ja mala
Tez tak zrobilam z ubraniami, ale to nie koniec mojej tragedii, uczula mnie wszystko sztucce, monety - zwykych pieniedzy nie mioge trzymac w rekach hcyba ze papierokwe :/ nie moge jesc pozywniea z puszek groszek kukurydza...

do poprzedniczki ---> ja się to objawia jeśli zjesz coś z puszki ??? ja też jestem uczulona :( zegarków niestety z metalową sprzączką nie mogę nosić , bransoletek , spodni , pasków :( ech.. kiedyś moja koleżanka stosowała jakoś maść z przepsu lekarza , ale nie spytałam jej jaka to jest , ale wiem , że skuteczna w walce z tym uczuleniem... może ktoś wie czego należy unikać jeśli się jest uczulonym na nikiel ??? czego w pozywieniu unikać ???

Gość ja mala
objawia sie to tak ze mam suchość w gardle cos jakby zgaga jednak nie do konca, podaje ci liste zalecającą unikanie śledzi, szparagów, fasoli, grzybów, cebuli, kukurydzy, szpinaku, pomidorów, grochu, sałaty, marchwi, gruszek, rabarbaru, kakao, czekolady i piwa, jako produktów spożywczych zawierających szczególnie dużo tego metalu. Wszelkich produktów z puszek...

Gość ja mala
w góre

Gość ZEGARKI OD SPODU MOZNA
PODKLEIC TASMA BEZBARWNA