Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ja i moja endometrioza

MAM ENDOMETRIOZE , KTOS JESZCZE ?

Polecane posty

podobno moga byc duże problemy z zajsciem w ciąze :( p.s moje endometrium ma 8 mm ale nawet nie wiem co to oznacza :(

aha czyli jestem sama :(

Gość nie wiesz
to dlaczego nie pytasz lekarza ? ognisko endometriozy to ognisko błony śluozwej wyściełąjącej macicę która wydostała się do jamy brzusznej i może się zachowywać tak samo jak ta błona, czyli pęcznieć i krwawić. Poszukać czy nie ma już takiego tematu, zamiast od razu zakładać nowy i oczekiwać tłumów.

pytałam lekarza i mi wytłumaczył ale takimi fachowymi terminami ze i tak nic nie zrozumiałam :P czytałam tez, że są różne poziomy tej choroby i nie każdy trzeba leczyć więc podejrzewam, że ja mam taki najmniej groźny poszukam zaraz, poszukam ale myślałam, że ktoś się wypowie :(

poszukałam i nic ciekawego nie znalazłam :( wyczytałam tylko, że dziewczyny biorą Duphaston albo jakies zastrzyki a mój gin nic mi nie zalecił !!!! :( może dlatego, że biorę tabletki anty ?? bo czytałam też że można to leczyć hormonalnie a w tabletkach mam hormony miałam baaardzo bolesne i obfite miesiączki, które ustąpiły odkąd zażywam tabletki, czy możliwe więc że ta moja nieszczęsna endometrioza jest w ten sposób leczona ??? p.s obiecuję, że przy nast wizycie wypytam gina o wszystko ale zawsze lepiej porozmawiać z kimś kto ma takie samo schorzenie :)

Gość koniara
Cześć dziewczyny! Niestety też mam endometriozę i to IV wg AFS. Jestem już po 3 operacjach. Pierwszą przeszłam w lipcu 2005r. Usunęli mi jajnik z powodu torbieli czekoladowej 9 cm. W kwietniu 2006r. miałam kolejną operację. Chcieli usunąć mi jajowody ale ich w konsekwencji nie usuneli tylko stwierdzili, że mam endometriozę III. W miedzyczasie staraliśmy się z mężem zrobić in vitro. Udało się pobrać 4 oocyty jednak nie doszło do transferu z powodu wycieku z jajowodów, w których pojawiły się wodniaki. Skierowali mnie na kolejną operację. Właśnie jestem tydzień po niej. Usunęli mi oba jajowody. Dodatkowo dowiedziałam się, że najpradwopodobniej pod wpływem stymulacji hormonalnej do in vitro endometrioza usytuowała się w takim miejscu, że profesor, który mnie operował nie mógł jej usunąć. Jestem po pierwszym zastrzyku Dipherellinum SR 3.75. Czuję się trochę poddenerwowana. Mam nadzieję, że po 4 zastrzykach będę mogła spóbować zajść w ciążę. Pozdrawiam

Gość Aalisha
Ja też mam endo. Jestem po operacji usunięcia torbiela endometrialnego w jajnika lewego. Miał 3,5 cm. Przy okazji udrożnili mi jajowody. Mam chyba najlagodniejsza postać tej choroby. Lekarz przepisał mi Regulon (dzisiaj zaczełam brać)... Co najgorsze jest nas coraz więcej. Nie wiadomo od czego sie ona robi, na razie nie ma skutecznego leku... Istnieje na swiecie kilka stowarzyszeń endo. Kobiety się wspierają i pomagają sobie. U nas też miało jedno powstać i nie wiem czy powstało. Prosze o kontakt wszystkie chore - może razem coś zdziałamy.

Alisha ----> czyli rozumiem, że lekarz przepisał Ci tabletki anty m.in z powodu tej endometriozy ?? bo mnie właśnie zdziwiło, że mój nic z tym nie robi :( tylko że ja tez biorę tabletki anty a czytałam że nimi też się leczy to paskudztwo hmm muszę go wypytać o wszystko podczas nast wizyty ja nie mam żadnych torbieli na jajnikach, co więcej mój gin po USG dopochwowym powiedział, że moje jajniki sa piekne i zdrowe :) aha a jaką macie tą endometriozę bo ja mam 8 mm i nie wiem czy to dużo czy mało i co to w ogóle oznacza :( a miałyście jakieś objawy ?? bo ja miałam tylko bardzo bolesne miesiączki i nic poza tym, ale te bolesne miesiączki ustąpiły po tabletkach p.s dzięki za jakiś odzew :)

up :(

nie miałam laparoskopii żadnej a stwierdził to tylko i wyłącznie na podstawie USG dopochwowego i tyle :(

Ja tez to podejrzewam,mam bardzo obfite okresy i nie moge zajsc w ciaze-to moje jedyne objawy,zadnych boli itp. Bralam dlugo tabl.antyk.i po odlozeniu w ciagu pol roku zrobila mi sie torbiel...Lecze ja narazie tabletkami.:( Dziewczyny jakie sa te objawy endometriozy?? Czasem mam mdlosci niewiadomego pochodzenia...Lekarz mi mowi,ze te okresy to u mnie nabyte tak,bo mam tak zawsze,tylko jak lykalam tabsy bylo ok a potem znowu koszmar...

ja mialam tylko bolesne miesiaczki a poza tym nic kompletnie mi sie nie dzialo i gdyby nie USG dopochwowe to nawet bym nie wiedziala ze to mam :( takze jak podejrzewasz ze masz endometrioze to na poczatek wybierz sie wlasnie na takie badanie

Gość gin z tonikiem
A ZE MNĄ OSTATNIO NIKT NIE CHCIAŁ ROZMAWIAĆ, SZKODA MOJE MIESIĄCZKO BYŁY BARDZO BOLESNE I SKĄPE. MAM KOCIOŁ Z TYCH WASZYCH METED LECZENIA !!! MÓJ LEKARZ MÓWI ŻE WŁAŚNIE HORMONY SĄ POŻYWKĄ DLA ENDOMETRIOZY, DLATEGO MAM ODCZEKAĆ PÓŁ ROKU OD OPERACJI, ŻEBY NIE WRÓCIĆ NA STÓŁ

Gość Aalisha
Ja biore Regulon wlasnie po to zeby to coś znowu się nie umiejscowiło i znowu zeby nie było ciecia... To jet normalnie masakra. coraz wiecej kobiet na to choruje, coraz wiecej jest kobiet na oddzialach ginekologicznych a niestety nie ma skutecznego leku. Tą chorobe rownie dobrze mozna porównać do raka, bo tak samo jak rak ma przeżuty. Mialo powstać Stowarzyszenie Kobiet Chorych na Endo przez Panią Lucyne Jaworska. W tamtym roku program w Uwadze na TVN właśnie o jej chorobie. Dziś odpisała mi na maila: "Stowarzyszenie niestety nie powstało ponieważ kobiety chore na endo mają zbyt mało siły by działać społecznie .Ja w pełni je rozumiem ,mam ciężką postać endo i sama nie dałabym rady uczciwie tego poprowadzić .Zbieram jednak cały czas informację ,bo może kiedyś uda się znowu poruszyć wszystkie kobiety.Teraz staram się o leczenie i operację w Belgii tylko blokują mnie polskie oszołomy ale jeśli uda mi się poprawić mój stan zdrowia to nie spocznę i stworzę to stowarzyszenie. Zachęcam do zapisywania się do światowego Stowarzyszenia Endometriozy w Milwaukee Endometriosis Association www.EndometriosisAssn.org może jak zapisze się dużo polek to pomogą stworzyć filię stanów w polsce. Z poważaniem Lucyna Jaworska" Boje sie to będzie coraz gorzej. że my kobiety nie damy sobie rady z tą chorobą. Bo praktycznie nic o niej nie wiadomo skąd się bierze, jak ją skutecznie leczyć. I tak jest nie tylko w Polsce... Więc proponuję na razie stworzyc Internetową społeczność kobiet chorych na endo... Moj mail to elisha-22@tlen.pl lub numer komórki 513583493... Pozdrawiam

Gość milka1
ja nie brałam tabletek,ale przeszłam dwie operację,fakt z piewrszą dzidzią było trudno-mam ją w wyniku zabiegu a druga ku zaskoczeniu wszystkich była wpadką,wcześniej nie groziło mi zabezpieczenie a teraz muszę o tym pamiętać- inaczej zwiększe statystyki rodzin wielodzietnych,także trzymaj się i głowa do góry,wszystko jest możliwe:)i najważniejsze zapomniałam,po obu ciążach endometrioza zniknęła!!!!!!!

no ja wiem, że ciąża nie jest w naszym przypadku wykluczona na 100 % ale podobno będzie nam ciężej w nią zajść :( a jak to jest w końcu z tymi hormonami ?? przyczyniają się do rozwoju endo czy ją hamują ??

Gość milka1
na temat hormonów nic ci nie powiem-tak jak wcześniej pisałam nie byłam leczona farmakologicznie na endo,brałam różne leki na zajście w ciążę i przez przypadek przy usg dopochwowym okazało się ,że mam endo i to takie ,że poszłam na stół,po 2 operacjach mimo ,że nie było nawrotu i tak nie mogłam zajść-musiałam skorzystać z innych metod( musisz brać pod uwagę nawet zapł.in vitro!)pozdro :)

Gość milka1
mogę ci jeszcze doradzić(sama z tego skorzystałam)wejdź na googla i poszukaj endometriozy,jest b. dużo artykułów,coś się dowiesz:)

Gość ja i moja ednometrioza
milka ---> czytałam na googlach ale prawde mówiąc nic z tego nie rozumiem :P raz piszą, że tabletki anty pomagają , raz pisza , że jeszcze pogarszają sprawę a mój gin przepisał mi na nie recepte więc on chyba uważa że mam brać :( moja endo też wyszła całkiem przypadkiem podczas USG dopochwowego ale czytałam też , że są różne stopnie rozwoju tego badziewia i że I stopnia nie trzeba leczyć wcale a co masz napisane na wyniku tego USG ?? bo ja mam napisane coś takiego: "Endometrium o grubości 8 mm, jednorodne echogenicznie (izoechogeniczne), regularne no i jeszcze we wnioskach : prawidłowa budowa ultrasonograficzna. Endometriosis pelvis minoris. no i kurde nie wiem co to znaczy a wtedy byłam tak zdenerwowana, że nawet nie poprosiłam mojego gina o jakieś wyjaśnienia ;) zrobię to podczas nast wizyty ale dopiero za 3 msce się wybieram poza tym czemu mi napisali, że mam prawidłową budowę ultrasonograficzną jak mam endo czyli cos jest nie tak :(

Gość milka1
moim zdaniem endometrium a endometrioza to dwie różne rzeczy,endometrium tym jest wyścielana macica i to powinna mieć każda kobieta - kwestia czy masz odpowiednią grubość i to faktycznie leczy się anty..a endometrioza to komórki endometrium poza macicą spotykane w obrębie jamy brzusznej i nie tylko(ostatnio czytałam ,ze kobieta miała nawet w płucach) i takie guzki tzw.czekoladowe się leczy lub wycina;jak masz okres to te organy zaatakowane też krwawią i robią się te guzki, ja np. miałam je na obu jajnikach i to one były operowane,jest to tzw. wada układu immunologicznego- to tak trochę na chłopski rozum,mam nadzieję ,że nie czyta tego jakiś lekarz(ups...)wytłumaczyłam ci jak najlepiej potrafiłam,pozdro:)

Gość milka1
przed chwilą wyczytałam ,że endometrium nie powinno przekraczać 8 mm vzyli u ciebie wszystko ok,jesteś w górnej granicy ,ale jesteś,nie stresuj się wszystko ok a tabletki pomogą,jak masz wątpliwości do diagnozy zawsze możesz ją potwierdzić u innego lekarza,głowa do góry:)

Mileczko ---> dziękuję bardzo za wytłumaczenie ;) właśnie tak na chłopski rozum mi było trzeba bo z tych googli to nic nie rozumiałam :P i nie znalazłam tez żadnych danych o tej grubości ale zastanawia mnie jedno : czemu mój gin powiedział że mam endometrioze jak jednak chyba nie mam :| kurcze wypytam się go dokładnie nast razem albo ewentualnie poradzę sie innego , choc z drugiej strony ten moj obecny ma baaardzo dobrą opinię ;) Mileczko jeszcze raz dziękuję za wyjaśnienie ;)

Gość izka85
Odkopuje stary temat !!! Otoz takze u mnie stwierdzono endometrioze.Miedzy czasie mialam jeszcze polipa i dostalam tabletki anty, ktore stosowalam przez kilka miesiecy.Pozniej przestalam...zmiana na jajniku sie zmniejszyla-poip zniknal.Po roku jest tak samo jak bylo i nagle znowu pojawil sie polip gdzie pare miesiecy temu bylam i ani sladu...W ogole lekarz nie jest pewny czy to napewno polip.Mialam wowczas dziwna miesiaczkie... dwa dni plamienia i potem dwa dni krwawienia po czym byl koniec.Powiedzial,ze moze polip jest tego przyczyna.Dal mi skierowanie do szpitala na wyciecie tego pseudo polipa i usuniecia zmiany na jajniku.Czytalam,ze lyzeczkowanie nie powinno sie robic kobietom ktore jeszcze nie rodzily.Boje sie,ze moga uszkodzic macice i juz w ogole nie zajde w ciaze :( Kieruje sie teraz do innego lekarza i zobacze jaka on wyda opinie.W ogole bylam u niego w 6 dniu cyklu i endo mialam 8 mm.Nie wiem czy to duzo czy malo ale spytal czy napewno mialam okres.Na to ja mu,ze chyba to byla miesiaczka bo jak dla mnie to dziwna.Dodam,ze od kilku miesiecy staramy sie z narzeczonym o dzidzie.Mam nadzieje,ze stary,wygrzebany temat znowu zablysnie ;)

Gość gość
Ja mam endo ... :-(

Gość gość
Ja mam endo 2 stopnia i jestem właśnie w 9 miesiącu ciąży. Po drodze troche przeżyć ale się udało. Wam też się uda

Gość gość
JA JUZ NIE CHCE BYC W CIAZY, MAM 2 DZIECI I WYSTARCZY :-) Teraz biore lek Visanne na moja torbiel czekoladowa, troche sie zmniejszyla, ale lekarz kazal jeszcze brac tabletki i poczekac.

Gość izka85
Fajnie,ze jeszcze jakis odzew jest :) Chociaz wiem,ze nie jestem z tym sama.Za 3 tyg ide do innego lekarza to bede pewna na 100 % czy napewno mam endometrioze no i polipa... To jednak jest szansa zajscia w ciaze z tym czyms?Moze i mnie sie uda,jak nie teraz to moze za miesiac...rok..