Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gałgan

Pralka - pomozcie - jak wyprac koc. nie potrafie korzystac z pralki

Polecane posty

Gość gałgan

a nie mam instrukcji. stoi przede mną pralka Siemens, a ja nie wiem co robic??? please, napiszcie punkt po punkcie

Gość trumtururum
krok pierwszy: wziąć koc do ręki krok drugi: pójść z nim do łazienki (hmmm, to chyba więcj kroków :O) krok trzeci: otworzyć pralkę krok czwarty: włożyć koc do pralki krok piaty: zamknąć pralkę krok szósty: wlać do pojemnika płyn do prania krok siódmy: wlać do pojemnika płyn do płukania krok ósmy: nastawić program piorący krok dziewiąty: sprawdzić na wszelki wypadek czy temp nie za wysoka krok dziesiaty: włączyc pralkę krok jedenasty: iść spokojnie na kawę, papierosa, tudzież ulubiony serial brazylijski ;) ewentualnie jak ma sie przeźroczyste drzwi można sie pogabic jak pranie się kręci (ja lubię sie tak gapić;) ) krok trzynasty: jak skończy prać otworzyc pralkę krok czternasty: wyjąć koc krok piętnasty: powiesić koc (i tu znów jak w łazience to oki a jak na balkon to trzeba tych kroków więcej doliczyć) w przypadku pralki zamykanej u góry krok piąty wskakuje na miejsce kroku ósmego a szósty na piąty, siódmy na szósty, ósmy na siódmy ;) powodzenia 🖐️

Gość gałgan
oj dzieki, zaraz wydrukuje. koc jest sredniej wielkosci i nie za gruby, pewnie wejdzie do bebna ale teraz na jaką temerature nastawic i jakie obroty?

Gość trumtururum
🖐️ tak na serio, zalezy jaki koc - jakies stare to piorę nawet w proszku a jak jakis nie zniszczony to szkoda max 30 stopni zobacz czy masz jakiś program do tkanin delikatnych, jeśli nie to jakiś zwykły program powinien wystarczyć, do koców nie używam programów z praniem wstępnym tylko od razu zasadnicze, ale można i tak i tak. koniecznie płyn nie proszek plus płyn do płukania wirówka na max 400 obrotów (przy 800 będzie pognieciony) jak ma dłuższe włosie to po wyjęciu z pralki jak jest jeszcze mokry radzę go przeczesać jakąś szczotką do ubrania :)

Gość gałgan
piore juz. wszystko poki co wyglada ok. kreci sie w srodku i jest mokry :D

Gość trumtururum
hmm, ja tam nie wiem, ja się nie znam... kiedyś do frani trzeba było wode wlewać a automaty z tego co pan w sklepie mówił to te wode same ciągną, jak się podłączy je do odpowiedniego zaworu z wodą (byle nie pomylić rur i nie podłączyć tej co pobiera do odpływu:O ) kłamał?? :O

Gość trumtururum
no proszę ;) jeszcze kilka prań i sama rad będziesz udzielać :D

Gość Twoja pralka to mądra jest
- sama wodę pobiera, no no !! :)

Gość trumtururum
no nie!!!! jakieś fatum :O moja właśnie się zepsuła :O :O :O wstawiłam pranie i woda spod niej cieknie :O trza zakasać rekawy i luknąć cosik tam się stało :O

ja ostatnio wyprałam koc w pralce i wyskoczył mi z tyłu bęben:o zobacz w instrukcji w necie do ilu kg mozna wkładać rzeczy najlepiej nastaw programator na 4 i na 30 stopni powodzenia🖐️

a we frani w czasie studiów moi koledzy robili drinki :D wlewali do niej alkohol, owoce i soki i potem nalewali z węża :classic_cool::D

Gość trumtururum
z frani mój kolega zrobił sobie hydromasaż :D złamał nogę w kostce i po ściągnieciu gipsu trochę go bolała - lekarz mu tak podpowiedział: serwatkę tam wlewał włączał i masowało :D chyba mi uszczelka jakaś poszła a dzis sklepy zamknięte:O

Gość gałgan
kocyk wyprany odwirowany i pachnący :D dzieki za wsparcie! trumtururum ty zlota rączka jestes - pralki naprawiasz :)

Gość trumtururum
bez przesady :D za jakies elektroniczne rzeczy w niej się w życiu nie zabiorę bo sie boję popsuć, ale uszczelka to w sumie nic strasznego. Aczkolwiek kiedys udało mi się naprawić pralkę (stary enerdowski automat - stwierdziłam że moge spróbowac najwyżej pójdzie na śmietnik) - rozkręciłam ją, pogrzebałam i okazało się że tylko jakiś kabelek sie oderwał, zalutowałm i posłużyła jeszcze z pół roku :) dobrze, że kocyk się nie skurczył ;)

Gość pomóżcie młodej męzatce
a ja mam Bosch i nie wiem co w czym prac. Z tego co doczytałam jest Syntetczne- 30-40-60/ Wiem z ew 30 to wtedy trzeba dac opcję dodatkową- Odpłamianie.No ale jak dam na 40 stopni to nie stani sie nic z tymi syntetycznymi ubraniami? I co do nich zaliczac? leginsy/spodnie rozciagane?bluzeczki, pończoszki, koronkowe sringi? delikatne- doczytłam ze firanki czyli zasłony tez moga być. Tu jest tylko 30 stopni i tez chyba mzna bez prania wstepnego. Mozna tu w sumie tez jakies koronkowe bluzki czy raczej nie? mix- tam mozna prac w 30 st tylko i bielizne typu majtki skarpety podkoszulki..... wełna - 30 st i to zimna woda. czy moge dac tam e\wesłniane swetry ?ale czy w zimnej wodzie coś upierze się? a zwykłe swetereczki jasne w czym prac? lepiej w DELIKATNE tam co firanki?czy w syntetycznych? no i Bawełna- tez ma 30-40-60- 90.Tu chyba na 60 stop mozna wyprac ręczniki i pościel i dzinsy w 30 stop. czy tak ? prosze posegregujcie mi ubrania tu. Nie wiem gdzie bym miała prac rajstopki dziecka i sukieneczki jej.....pewnie na delikatne najlepiej czy na mix? a koszule męza?

z pewnością gdzieś na pokrętle jest znaczek rączki. Rączka, lub miska w której są "fale" oznaczają pranie ręczne. Myślę, że jest to odpowiedni dla Ciebie program, żeby wyprać w nim koc. Nie zapomnij dodać płynu do płukania. Poza tym, pamiętaj o ustawieniu odpowiedniej temperatury. Będzie git!

Ja praktycznie zawsze używałam dwóch programów- 60 stopni na białe rzeczy, 40 stopni na pozostałe, dzieliłam pranie na białe/czarne z czerwonym/resztę kolorowych. Kiedyś raz użyłam programu "fitnes" do prania butów i dresika po treningu, kilka razy program pranie ręczne- też bardzo dobry, rzeczy bardzo delikatne wyszły czyste i nie zniszczone. Wełny prać w programie do wełny raczej nie polecam- zimna woda i niska temperatura. Wrzuciłam wszystko wełniane i wszystko było niedokładnie odwirowane (aż ciekło z ubrań), brudne i z resztkami proszku. Wełniane, grube swetry wrzucam z kolorowymi, delikatne rzeczy na "pranie ręczne".

Pomóżcie młodej mężatce- jeśli dziecko malutkie, to lepiej wszystkie ciuszki wrzucać razem i dawać delikatny proszek. Jeśli duże, posegreguj sobie tak jak pisałam wyżej, zawsze trzeba uważać żeby nie przesadzić z proszkiem- może uczulać, nie tylko dzieci, nadmiar proszku może zostać nie wypłukany, pranie wcale nie będzie bardziej czyste, na trudne plamy lepiej dać odplamiacz. Koszule męża lepiej z kolorowymi rzeczami wrzucić (lepiej nie z dżinsami) albo z białymi, ale nie na 60 stopni- w zależności od koloru. Całkiem białe na 60 stopni z białymi rzeczami można spokojnie. Takie powiedzmy białe w krateczkę- lepiej na 40 i proszek do kolorowych. Raz miałam diabelsko mocny proszek do białego który mi za bardzo kolorowe rzeczy doczyścił- teraz wszystko piorę w proszku do kolorowych.

Gość Mirabelkowa
Z kocem trzeba uważać. dobrze jak w pralce jest jakiś specjalny program, bo potem może się filtr zapchać i będzie nieciekawie. Ja w swojej candy mam tak program do delikatnego prania z użyciem małej ilości wody, to wlaśnie jest ważne przy praniu koca

Gość Undo Redo Open
Co wy piszecie za bzdury, że swetry wrzucać do pralki w 30 stopniach, albo w zimnej czyli stopni zero. Przecież woda w kranie ma chyba z 8 stopni więc i tak jest już ciepła. Ja nigdy wełnianych swetrów nie wrzucam do pralki, męczę się ręcznie odkąd kilka razy swetry mi się skurczyły i sfilcowały, bo niestety, mimo, że nastawiłam prtalkę na zero stopni to i tak woda była za gorąca!!!!

Właśnie żeby uniknąć takich rzeczy warto wybrać pralkę z czytelnym programatorem :) Teraz LG robi pralki z takimi trybami jak Ubranka niemowlęce czy Pranie ręczne (właśnie do wełny) :) Pamiętam jeszcze te czasy, że tryby były tylko ponumerowane i bez instrukcji ani rusz :) Teraz sprzęty są dużo prostsze w obsłudze :)

Gość Mayonezikk
Ja mam pralkę candy o dużej pojemności, chyba 8 kg i bez problemu koc piorę, tylko odpowiedni program trzeba ustawić

Gość Walerina
Jeżeli chodzi o koc to najlepiej żeby pralka była spora, to znaczy miala spory wsad, bo np candy robi pralki które mają 40 cm głębokości ale dalej mają np 8 kg wsadu, jak masz dużą pralkę to z kocem dasz sobie radę

Gość Katrin22
Po pierwsze praniem z chłodnej/zimnej wodzie nazywa się pranie w 30 st. Nie wiem, czy jakakolwiek pralka schładza wodę do 0 st haha. Po drugie, wełnę można prać spokojnie na trybie wełna. Pierze się ona w 30 st., na bardzo niskich obrotach. Właśnie stąd wyciągasz swetry mocno mokre, bo inaczej wirowanie by je zniszczyło i mogłabyś je od razu wyrzucić do kosza. Wełnę suszy się ręcznie, najlepiej zawijając w ręcznik i wyciskając, a potem rozkładając poziomo. I pierze się nie w proszku, tylko w płynie, polecam specjalny do wełny, jak macie więcej sweterków. Jak wyciągnęłaś swetry w proszku, to może nasypałaś go za dużo albo wrzuciłaś za dużo swetrów? Po trzecie, pranie w 30 st jest wskazane do wszystkich ubrań delikatnych + tych do odświeżenia (po prostu, noszonych, spoconych, zakurzonych). I wszystko idealnie się pierze. Oszczędzacie materiał i kolor ubrań(temperatura je niszczy), prąd i czas prania (zazwyczaj są to krótsze tryby). Na 40 st wrzucam tylko jasne koszule (żeby doprać kołnierzyki), skarpetki, ew. starsze sprane a brudne jeansy (bo nowe farbują i wybleają), eczniki i pościel. Nie używam 60 st. Nie zauważyłam, żeby dopierała lepiej niż 40. Jak mam coś poplamionego, to namaczam je w miednicy i traktuję odplamiaczami (najlepiej dobrymi włoskimi czy niemieckimi). Co do segregacji prania, nie patrzę na syntetyki czy bawełnę. Wybieram jedynie wełnę na tryb wełny i ew. jedwab na jak najdelikatniejszy, np. pranie ręczne albo specjalny do odzieży do fitnesu (albo piorę ręcznie, super robi im ocet, bo lekko nabłyszcza, ale niestety ten zapach...). Resztę segreguję na 5 kategorii: czarne i ciemne, czerwone i różowe, kolorowe średnie, białe i jasne 30 st oraz białe i jasne 40 st. Oczywiście nie robię 5 prań, tylko jak mi się zbierze np. góra czarnych ubrań.

A ja dzielę na białe/jasne i czarne/kolorowe :) Piorę w 40 stopniach zazwyczaj, czasem w 60. I używam tylko płynów do prania, nie proszków, po proszku mi zawsze zostawały na ciuchach ślady :o Ręczniki i ścierki w 90 :)