Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość iga_12

dentysta w ciąży

Polecane posty

Gość iga_12

jestem w ciąży i muszę zaleczyć 2 zęby! Czy znieczulenie jest grozne dla dziecka,to wczesna ciaża...Poradżcie...

Gość iga_12
ale podobno są jakies znieczulenia specjalne dla kobiet w ciąży? Więć jak,lepiej nei leczyć w ogóle?

moja dentystka mowi ze znieczulenie we wczesnej ciazy odpada i ze ani w pierwszych trzech ani w dwoch ostatnich znieczulenia nie daje. powiedziala ze jesli cos to w drugim trymestrze, daje sie wtedy troche slabszy zastrzyk ale pamietaj dentysta MUSI wiedziec w ktorym miesiacu ciazy jestes i czy nie masz komplikacji. W USA na przyklad dentysci zeby lecza cala ciaze... a zreszta niezapominajmy ze wiele dziewczyn o ciazy dowiaduje sie nawet pod koniec drugiego miesiaca i w miedzy czasie lecza zeby biora lekarstwa (antybiotyki tez) i nic ich dzieciom nie jest nie dajmy sie wiec zwariowac :) pozdrawiam

Gość iga_12
więc przyjedzi mi leczyc bez znieczulenia? Stomatologa boje sie od dziecka...straszny stres.

iga - ja tez sie panicznie boje dentysty ale teraz znalazlam w koncu taka u ktorej wizyta nie konczy sie stresme drzeniem nog i spazmatycznymi drgawkami... moze trzeba isc do innego dentysty? jakiegos serdeczniejszego o ktorym krazy dobra opinia?? u mnie w miescie jest kilku dentystyow ktorzy lecza zeby bezbolesnie metoda laserowa, wiec moze to sporbuj ???

Gość iga_12
jestem z podlasia nie wiem naprawde co robic w takiej sytuacji...ubytek nie jest duzy ale za juz mnie pobolewa...

Iga - skad z podlasia bo ja tez te same rejony :) wiec moze akurat cosik pomoge

Gość trzymamn kciuki
idz do dentysty jak masz dziure to wytrzymasz bez zmieczulenia powiesz dentyscie i bedzie ok nie mysl o bolu tylko o dziecku ze robisz do dla niego:)

latwo powiedziec mysl o dziecku.... wiadomo dziecko najwazniejsze ale bol potrafi dopiec. ja mialam niedawno mala dziurke i wiesz co... 3 zastrzyki mi dentystka dala zeby wiercic... nie wiem czy to strach i psychika robia swoje czy po prostu mam taki maly prog wytrzymalosci bolu zebowego (bo na inne to mega wytrwala jesteM :P)

Gość trzymamn kciuki
ja mialam leczenie kanalowe lekarz namawial na zastrzyk ja mowilam ze dam rade, zastrzyk biore tylko do rwania zeba:)

3mam kciuki - no to dziwny ten lekarz bo przy leczeniu kanalowym nie powinno sie dawac znieczulenia bo wtedy mozna nerw uszkodzic zatykajac kanal, moja sisotra jest pomoca dentystyczna i tez tak uwaza :) znieczulenie sie daje jedynie przed wlozeniem trucizny tej na 2 tygodnie bo pozniej do kanalow nie powinno sie juz tego dawac.

Gość no z tego wszystkiego
no wiecie jakbym miala leczenie kanalowe a dentysta nie dal by mi znieczulenia to bym juz napewno do niego nie poszla... buuuu

Gość ea
kity szmity!! przy kanalowym nie daja znieczulenia bo nerwy sa juz obumarle !! myslec trza !!

przy leczeniu kanalowym czasem boli jak wyrywają nerwa niestety:O ja bylam wlasnie w trakcie leczenia kanalowego , kiedy dowiedzialam sie o ciazy, lekarka powiedziala ze nie da mi znieczulenia..na szczescie nie bolalo, ale bylo bardzo nieprzyjemne:( nie moglam miec tez przeswietlenia wiec leczenie trwalo 2x dluzej(musialam przychodzic kilka razy zeby mieli pewnosc ze jest dokladnie zrobione)

Gość Axaa
A czemu nie możesz bez znieczulenia? J anie jestem w ciąży, a znieczulenia nigdy nie brałam.

Gość misiagas
Ja jestem w 5 mc.I doskonale wiem, że w ciąży nie tylko mjożna leczyć zęby, ale wręcz jest to konieczne, ponieważ nawet najmniejsz dziurka gromadzi drobnoustroje, które mogą doprowadzić do stanu zapalnego i zaszkodzić dziecku!A poza tym to w ciąży wypłukiwany jest wapń i znacznie zwiększa się ryzyko próchnicy,więc nie zazdroszczę tym Paniom, które w trakcie ciąży nie były ani razu na kontroli!

miałam leczenie zęba w znieczuleniu i ani lekarz ginekolog nie miał żadnych przeciwskazań ani też stomatolog. To było bezbolesne znieczulenie komputerowe. Pani stomatolog też była w ciąży i doskonale wiedziała co czyni. Najlepszy czas na wizytę u dentysty to II trymestr. Z tą utratą wapnia to nie tak do końca .... w ciąży ... zęby bardziej narażone są uratę tego składnika podczas karmienia piersią.