Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość prawie łysa...

Jakie hormony zbadać gdy wypadają włosy?

Polecane posty

Gość prawie łysa...

Jakie kobiece hormony mam zbadać by dowiedzieć się dlaczego wypadaja mi włosy? Chodzę od lekarza do lekarza i wygląda na to,że wypadanie włosów ma u mnie podłoże hormonalne-tak podejrzewam.Dodam,że od 6 lat biorę tabletki anty i zastanawiam się czy one nie są przyczyną...:( Jakie hormony zbadać,co będzie miarodajne?

Gość Dżibuti
musisz zrobić: płciowe prolaktyna, androgeny itd., tarczycy TSH- jest to konieczne, nadnerczy - DHEA. Dla spokoju możesz zbadać poziom żelaza, cynku, białek itd. czyli morfologia krwi i biochemia. Możesz zrobić badanie włosa, który może wykluczyć tło hormonalne. Więcej do poczytania na topicu o łysieniu: http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=3153843&start=1590

Gość prawie łysa...
dzibuti-dzięki! ale z tych babskich to prolaktyna i co jeszcze?Tarczycy juz badałam-jest w normie.

Gość Dżibuti
no estrogeny czyli jeszcze estradiol i androgeny czyli testosteron, zapytaj endokrynologa, może sam Ci zleci, to powinnaś mieć wtedy za darmo :)

Gość prawie łysa...
dziś gadałąm z moim ginem i powiedział żebym zbadała własnie estradiol,ale chcałam wiedzieć czy jeszcze coś więcej?Powiedział że testosteronu nie widzi sensu u mnie badać bo nie mam ani trądziku ani żadnych widocznych objawów,żeby coś było nie tak z tym.Czy miał rację?