Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość helenka od tadzia

rwa kulszowa konsekwencje

Polecane posty

Gość helenka od tadzia

czy możecie napisać mi jakie są konsekwencje nie leczenia tej przypadłóści? Mój chłopak ma to od ok 2 tyg. i nie mogę go namówić na leczenie inne niż połykanie tabletek przeciwbólowych. Proszę Was bardzo o wpisy.

Gość _perełka
Rwa kulszowa to zespół objawów związanych z uciskiem na korzenie nerwowe L4,L5 lub S1. Najczęstszą tego przyczyną jest dyskopatia tej okolicy kręgosłupa, ale może być spowodowany każdą inną przyczyną drażniącą korzonki nerwowe, takie jak np. naciek nowotworowy. Objawy to nagły ból okolicy lędźwiowej, promieniujący do pośladka lub tylnej powierzchni uda lub do łydki albo stopy. Zwykle towarzyszy temu uczucie osłabienia siły mięśniowej i drętwienia powyższych okolic ciała. Charakterystycznym objawem rwy kulszowej jest narastający ból podczas podnoszenia kończyny dolnej w czasie leżenia na plecach, zwany objawem Lassegue`a. Leczenie odpoczynek niesterydowe leki przeciwzapalne leczenie rehabilitacyjne leczenie operacyjne - neurochirurgiczne

Gość helenka od tadzia
dzięki perełka za szybki odzew, ale może wiesz jakie mogą być po tym komplikacje. Może uda mi się go jakoś "nastraszyć" i wtedy zdecyduje się na coś innego niż tylko chemię.Także czekam na dalsze wpisy.pozd

Gość insane
helenka ja mam z rwa problemy i nikt nie chce mi jej leczyc. mozna sie zalamac z nasza sluzba zdrowia. trzeba trafic na dobrego neurologa. normalnie to pomagaja silne leki przeciwzapalne, przeciwbolowe nie bardzo pomagaja. ja bylam juz u szesciu lekarzy z czego pieciu w ogole nie domyslilo sie ze to rwa. a szosty dal mi srodki silne przeciwzapalne i kazal wyprobowac. zycze zdrowia, cierpliwosci i pozdrawiam

Gość insane
nieoperowana rwa jest poprostu dokuczliwa i bolesna ale jeszcze nic nie slyszalam o tym aby cos zlego sie dzialo z nieleczenia. tego sie nie da wyleczyc. mozna zaleczyc lub operowac.

Gość helenka od tadzia
dzięki insane, też mi się wydaje że dobry neurolog i fizykoterapeuta będą bardzo pomocni. Swoją drogą to współczuję Ci, bo to pewnie okropnie boli :(. PIsząc konsekwencje to miałam na myśli to że może ten stan przejść w jeszcze gorszy i spowodować np problemy z nogami , chodzeniem i ogólnym funkcjonowaniem. Jeśli ktoś z czytających coś na ten temat wie to proszę się wpisywać.

Gość gość
gość dziś A ty juz przeczytałas sobie o rwie kulszowej i juz jestes cudownie uzdrowiona artykułem???

Gość Motte
Witam, mam od paru dni ból w okolicach biodra i posladka prawego . Objawia się wtedy jak idę spać oraz jak leżę jakiś czas i chcę wstać. Odczuwam wtedy przerażliwy ból nie mogę stawać na nogę mam wrażenie ze ciągnę ja za sobą jak by była częściowo bezwładna. Po środkach przeciwbólowych i rozchodzeniu przechodzi i do wieczora mam ulgę

Gość gość
Motte dziś i co pokazało badanie RTG i rezonans?

Gość Motte
W piątek mam termin do ortopedy bo dostaje akupunkture na bóle kręgosłupa. Powiadomię lekarza o tym , zobaczę co on powie.

Gość gość
Ale do czego moze doproeadzic nieleczenie rwy kulszowej

Gość gość
gość dziś Rwa kulszowa to jest objaw a nie choroba. Jej "leczenie" to tylko łagodzenie tego właśnie objawu. To tak, jak przy złamanej ręce brać leki przecibólowe - ręki to nie leczy. A nieleczenie powodującej rwę kulszową choroby jaką najczęściej jest zwyrodnienie kręgosłupa może doprowadzić do życia na wózku inwalidzkim.