Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Annaaaaaaaaaaaaaaaaa

Co to jest studio Studio flat ?

Polecane posty

Jak w temacie. Znajduję taką opcje zamieszkania w ofertach mieszkaniowych ( w UK), przypuszczam że chodzi o coś w rodzaju PL kawalerki lub garsoniery - czy dobrze myśle? Wyjezdżam z chłopakiem (nie mamy dzieci), zamówiliśmy sobie pokój ale może po krótkim czasie uda nam się przenieść do samodzielnego mieszkania, mamy na oku miaszkanie (sypialnia+pokój dzienny, osobna kuchnia i łazienka) ale jeśli ktoś z Was wie cokolwiek o "Studio flat" to proszę o rady . Pozdrawiam Annaaaaaaaaaa

studio flat, to taka nasza kawalerka.... Mozesz trafic jeszcze na cos co sie nazywa bedsit, ale czesto kuchnia znajduje sie w pokoju, a nie jest to duza przestrzen... Najlepiej jak jest osobna kuchnia oczywiscie :) Studio flat mimo wszystko trzeba zobaczyc, bo kiedys ogladalam 1-bedroom flat i sypialnia byla oddzielna, ale kuchnia byla w pokoju dziennym.... Sa tu rozne cuda-niewidy, wiec zawsze lepiej jest dokladnie obejrzec mieszkanie zanim sie podejmie decyzje o jego wynajmie...

Gość Annaaaaaaaaaaa
Dzięki za informacje :)

Prosze :) Oczywiscie dojda Wam dodatkowe oplaty za takie mieszkanie, jak zreszta kazde samodzielne... Tzw. Council Tax, woda, gaz, prad, telefon/internet. jesli bedziecie podpisywac umowe z agencja, a nawet prywatnie to zrobcie tak, ze po 6 miesiacach mozecie w kazdej chwili dac 1-2 miesieczne wypowiedzenie, inaczej jesli podpiszecie na rok na przyklad, to dopiero po 10 miesiacach bedziecie mogli wypowiedziec, a jesli cos bedzie nie tak w trakcie, to bedziecie uwiazani... Jesli chcesz sie o cos wiecej pytac to mozesz do mnie na maila napisac.Jest pod nickiem :) Pozdrawiam 🌻

Gość Za wodę w UK się nie płaci
Jest za darmo. Oni wychodzą z założenia, ze woda każdemu się nalezy tj. powietrze.

Gość hehehehhehehe
A kto Ci powiedzial ze za wode w UK sie nie placi, no jasne a funty to na drzewach rosna i tylko zrywac....

Ech bez kłótni proszę :) najzwyczajniej do kosztów doliczyc muszę Council Tax, media i internet. Dzięki za cenne rady dobrzy ludzie :)

Gość ooooooooooooooo
To nie klotnia, tylko sprostowanie, bo nie wiadomo czego jeszcze by Ci nagadali. Samodzielne mieszkanie bedzie kosztowalo was wiecej ale mysle ze nie az tyle wiecej zebyscie nie mogli sobie na nie pozwolic.

Gość Ja mieszkam w Belfaście i
tutaj za wodę się nie płaci.

Gość anglik
Może i mieszkasz w Belfaście ale pod namiotem nad jeziorem, a i tak ci przyślą rachunek najpóżniej za 3 miesiące. Bo tu rachunki płaci się kwartalnie. (Tylko NTL jest co miesiąc a śmieci w podatku)

Gość Kochaneńki
to przyjedź do Belfastu to sam się o tym przekonasz. Moje opłaty to: czynsz za dom, prąd ( ogrzewanie wody mam na prąd- płacę tylko za to, a nie za pobór wody, tj jest to w Polsce) i TV Licence i internet i kablówka z NTL. I to są wszystkie moje opłaty za dom. Nie mam w domu liczników za wodę, ani żadnych za nią rachunków, płace tylko prąd za jej podgrzanie. Więc przestań pitolić o jakiś opłatach za kwartał. To, że masz zdziercę Landlorda to już twój problem.

Gość A może wasz Landlord
każde wam też płacić za powietrze??? :P

Gość A może wasz Landlord
Za wywóz śmieci też nie płacę, tak na marginesie. I nie słyszałam żeby ktokolwiek tutaj za wodę płacił, a mieszkam już w Belfaście ponad rok. No chyba, że ty mieszkasz w Londynie koło Kielc :D :P

nie wiem jak jest w Belfascie ale w londynie płaci się za wodę a jest to po prostu wliczone w ogrzewanie ile pobierzesz wody do ogrzania tyle płacisz ,czy coś w tym rodzaju.Niektórzy płaca nawet o tym nie wiedząc ze śmieciami jest podobnie są wliczone w Council tax

powracajac do tematu topiku, zgadzam sie ze studio flat trzeba zobaczyc bo czasami to poprostu dziura. Ja bym juz radzila one bedroom flat gdzie kuchnia powinna byc oddzielnie i masz sypialnie + pokoj goscinny. Cenowo nie ma nawet tak duzej roznicy (oczywiscie zalezy od dzielnicy)

do mieszkanca Belfastu - nie placisz counsil tax? Tzn twoj landlord go placi tak? To pewnie za wode i gas tez placi. Bo za wode w UK sie placi!!!

Gość za wode sie placi osobno
my placimy np. dwa razy w roku chyba po 160 funtow - ale zdaje sie, ze mozna to bylo rozbic na miesieczne wplaty, albo polaczyc w jedna, roczna - i to jest Londyn, wiec na pewno nie jest to wliczone w ogrzewanie. za smieci placi sie placac council tax. jesli bedziecie miec telewizje trzeba tez zaplacic tv licence - kary za nieplacenie sa drakonskie i oni tego bardzo pilnuja - do tego stopnia, ze jak moj maz kupil dekoder do domu, to od razu przyszedl list - ze jak to - kupil dekoder i nie placi licencji - trzeba bylo dzwonic i wyjasniac, ze pod tym adresem licencja jest na inne nazwisko - bo placi sie tylko raz, bez wzgledu na ilosc odbiornikow czy mieszkancow domu/mieszkania.

O jak miło, po niespełna roku \"odkopaliście\" mój post :-D Mieszkamy w 3 bed house (wynajęty na czas wakacji, bo rodzinka przyjeżdżała w odwiedziny), wcześniej mieszkaliśmy w pokoju (w domu dzielonym - 6 tygodni) i w 1 bed (7 miesiecy), w przyszłym miesiącu przeprowadzamy sie do 2 bed flat. Teraz płacimy council tax 94Ł, oczywiście wodę (w tym mieszkaniu z góry za 3 miesiace, w poprzednim płaciliśmy po pół roku korzystania) prąd i gaz (teraz na rachunek, poprzednio na karty). Pozdrawiam Annaaaaaaaaaaaaaaaaa