Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jak długo żyją plemniki

jak długo żyją plemniki

Polecane posty

Jak w temacie. Mam na myśli żywot plemników w kobiecym ciele...

Gość a o co chodzi
sama jestem ciekawa

dokładniej- chodzi o to, na ile dni przed i po owulacji można uprawiać seks, żeby podejrzewać, że się zaszło w ciążę... tylko dobę? czy może dłużej?

Gość Ninkaaa
mogą żyć nawet 3-5 dni

nikt nie wie? :(

czyli jak seks był na 3 dni przed owulacją, to jest szansa na ciążę...?

Gość nata75
plemniki żyją 72 godziny

ok a czy duże jest prawdopodobieństwo zajścia w ciążę, powiedzmy np. 3 dni po owulacji?

pewnie, że nie mam 100% pewności, ale zawsze w połowie cylku mam tak zwane bóle owulacyjne... i chcemy mieć dziecko :)

więc chcąc zajść w ciążę powinniśmy kochać się przed i w trakcie owulacji? wtedy są te "najlepsze" dni?

Gość nata75
jeżeli chcecie mieć dziecko to po co myślec czy mam dzisiaj owulacje czy nie kiedy z mężem podjelismy taka decyzję- to się stało, ale nie wiem czy poczęcie było w dzień owulacji czy 2-3 dni przed czy po po co mi taka wiedza więc cieszcie sie sobą i powodzenia

Gość Ninkaaa
jajko żyje 24 h, a plemniki potrzebują mon 5 h by do niego dotrzeć więc ok 20h po owulacji nie ma szans na dziecko. Najlepiej wic od 3 dni przed owy do 1 dnia po

dzięki za odp. pytam, bo zastanawiam się czy nam się udało... kochaliśmy się w środę, w sobotę czułam ból jajnika i też się kochalismy tego dnia... zastanawiam się, czy są szanse, że jestem w ciąży... fajnie byłoby, żeby nam się udało już przy pierwszym cyklu starań :)

Gość nata75
lenka 13 można zajść w ciązę w czsie okresu a co ty tez planujesz ciążę????

Gość kiedys czytalam
czytałam ze rekordowo plemnik przezył az 2 tygodnie w warunkach takich jak w kobiecym ciele. Ja mam córę ze stosunku w 10 dniu cyklu (przy cyklach 29 dniowych). Wniosek z tego taki że plemniczek wytrzymał wiecej niz 72 godziny :D

a zaraz po skonczeniu krwawienia( tak pare h) można zajść w ciąze?? nata75 nie nie planuje jak narazie... tylko pytam bo nie jestem pewna

jedni pisza ze mozna zajsc w ciaze w czasie trwania okresu i zaraz po skonczeniu a inni pisza ze raczej jest to malo prawdopodobne.... to juz nie wiem jak to jest ;/ ???

Gość nata75
lenko kochana teoretycznie możesz zajść w ciążę w kazdym dniu cyklu oczywiście są dni bardziej i mniej bezpieczne dlatego chyba nie warto ryzykować w ostatnim dniu okresu albo tuz po...bo ktoś mówił że to nioe możliwe - ja mam koleżanki które mają dzieci z różnych dni cyklu - ja osobiście z ok.połowy cyklu choć nie jestem w stanie powiedzieć czy z dnia owulacji jest tylko jedna rada - stosować antykoncepcję stosowną do twojego wieku porozmawiaj o tym z kimś bliskim albo z ginem

Gość Przeciętnie 48 godzin
ale rekordziści nawet 72 godziny

Gość mama 2 dziewczynek
Ja mam bardzo regularne cykle, nigdy nie zdarzały mi się przesunięcia itp. Zawsze też doskonale wiem kiedy mam owulację (kłucie w dole brzucha z jednej strony). Ten dzien wypadal u mnie zawsze 14 dni od konca cyklu czyli w 15 dniu bo cykle trwają u mnie 29 dni. Mam 2 dzieci - dwie córki. Pierwsza jest z 11 dnia cyklu a druga z 9. Moja kolezanka niedawno urodzila swojego drugiego syna. Poczęty został na wskutek stosunku podczas trwania miesiączki. W mojej rodzinie - siostra mojej mamy - nie mogła zajsc w ciażę, za radą lekarza spróbowała podczas miesiączki. Tym sposobem jest matką 2 córek. gdyby nie ta rada pewnie nigdy nie mialaby dzieci. Wniosek? Kazdy jest inny - czy to kobieta, mężczyzna czy plemnik ;) Pozdrawiam.

Gość początkująca ogrodniczka
plemniki żyją 5- do 7 dni!!!! Im starszy plemnik, tym większa szansa, że urodzisz dziewczynkę

Gość mama 2 dziewczynek
Pisząc ze moje dzieciaczki poczęte byly w 11 i 9 dniu cyklu mialam na mysli że stosunki odbywały się w tych dniach cyklu. Do zaplodnienia doszlo wg moich przypuszczen w 15 dniu c. bo takie mam cykle, wtedy przypada dzien owu.

Gość mama 2 dziewczynek
zgadzam się z przedmówczynią :) jak trafisz w samą owu to wieksze szanse na chlopca bo plemnik szybki ale słaby czyli Y :) natomiast jak trafiasz kilka dni przed owu to plemniki maja czas i wtedy wygrywają te wolniejsze ale silniejsze czyli X :D

Gość ciąża
do mama 2 dziewczynek: a jeśli stosunek był 8 dnia cyklu,a owulacja przypadła na 11-12 dzień to chyba są duże szanse na ciążę???

Gość karoolek...
nawet ponad 72 h

Gość LK
Miałam stosunek z zabezpieczeniem ( prezerwatywa) na dzień po ustaniu krwawienia miesiączkowego. Czy mogę być w ciąży? Jakie jest tego prawdopodobieństwo? pozdrawiam.

Gość czytam i własnym oczowm nie wi
wierzę, że tu są takie mądre kobiety. NIE MOŻNA ZAJŚĆ W CIĄŻĘ PODCZAS OKRESU, wiele kobiety myli okres z krwawieniem śródcyklicznym. Żeby mieć pewność, że okres na 100% wystąpił, trzeba mierzyć temp. po 6 godzinach snu o tej samej porze w pochwie lub odbycie albo w ustach (najmniej miarodajny wynik). Przed okresem temp. powinna być wyższa, a wtedy gdy on jest temp powinna spaść. Wtedy mamy pewność na 100%, że jest okres, a nie krawienie śródcykliczne. Wielu ludzi stosuje NPR i jakoś nie wpadają, ale trzeba znać swój organizm i zasady NPR, a nie potem pieprzyć głupoty w stylu, że podczas okresu można zajść w ciążę.