Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gwel

komputer za 3000

Polecane posty

Gość gwel
fajnie, to jutro tu bedę i wszystko napiszę bardzo dziękuję :)

a moze poprubuj na forach stricto komputerowych? tam popytac, na pewno sie znajdzie kupa fascynatow o duzej wiedzy chetnych do pomocy:)

Gość gwel
Ale ja nie wiem gdzie szukać, może jakiś link, adres, wystarczy wpisać w google forum komputerowe??

Do zakupu komputera dodatkowo polecam: UPS tj. zasilacz awaryjny i dobrą listwę przeciwprzepieciową, lepiej troszkę dołożyć i zabezpieczysz komputer przed takimi chwilowymi zanikami i/lub skokami napięć, co niestety nie jest tak rzadką sprawą jak mogłoby się wydawać.

elektron, jak zgadles;)?? Monitory dla mnie zajmuja zaduzo miejsca i sa za ciezkie;) Wystarczy ze karty graficzne sie wszedzie walaja:O Jak mam byc szczera monitory to moja pieta achillesowa;) Tymczasem zmykam do roboty:O Bede tu jutro i zobacze co tam w sklepie powiedzieli;) Do jutra, przyjemnego wieczoru zycze:]

Gość poczytaj sobie sama
Karte graficzna wybierz za nie wiecej niz 1000 zl, wystarczy do gier. Np jakiego gforca z rodziny 6600/6800 Kup 1GB ramu kingostona - mysle, ze taka ilosc to teraz norma. Na procesor przeznacz do 500 zł, proponuje jakiegos athlona 64 rzedu 3000+ Do tego plyte glowna nie koniecznia Asusa, ja np mialem 2 asusy obydwa sie popsuly, a jeden tani ECS dziala nieugiecie przez 5 lat. Do tego wszystkiego dysk twardy 80 lub 120 GB Jesli bedziesz miala nagrywarke DVD to mysle, ze wiekszy twardziel nie jest ci potrzebny. Do tego tak jak mowil ten czlowiek, dobry zasilacz czyli kwota rzedu 250-300 zl. Klawiatura, myszka i mozna sobie internetowac i grac. Aha, na wiekszosci plyt glownych sa teraz zintegrowane karty dzwiekowe i sieciowa, bywaja tez graficzne. Ale nie daj sobie wcisnac plyty glownej ze zintegrowana karta graf. Pozdrawiam.

tifany --> pytanie nie ode mnie, bo zaciekawiło mnie Twoje zdanie: \"Wystarczy ze karty graficzne sie wszedzie walaja\" Skąd masz tyle kart graficznych? :O To ja też chcę możesz mi tzn. nam ;) ich kilka podrzucić tylko takich lepszych markowych :D np. radeona lub gforce :)

moge sprzedac:) a mam sobie bo ze sprzedazy tego mam chleb;) Wiem,malo babskie zajecie;) Klienci tez troche sceptycznie do tego podchodza:O Aktualnie mam WinFast\'a 6600 i 6800, wiec to nie byle g..no;)

Nie pakuj się w 6600/6800. Lepszym rozwiązaniem będzie 7600GT (zresztą to już się pojawiało). Cichy zasilacz (np. Tagan, Tacens) nic nie da jeśli będziesz miał \"wiertarki\" na CPU i GPU. A tak w ogóle to zajrzyj na fora na tweak lub overclokers (nie podaję linków, bo tu jakieś dziwne zasady panują)

fajny monitor ten LG co ktos do niego linka podrzucil. 1600x1200 mniam mniam:) Tak jak ktos wczesniej wspominal o chlodzeniu CPU, wg mnie boxowe wentylatory to do niczego sie nie nadaja, lepiej dolozyc 100zl i miec spokoj. Mysle ze UPS to troszke przesada do domu jesli nie robi sie na kompie strasznie waznych rzeczy, ktorych utrata wyniku zaniku zasilania moglaby narobic duzo szkod. Dobry zasilacz z szeregem zabezpieczen powinnien wystarczyc.:) Tifany: jakos mam nosa:)

Gość FHU Geronimo
Ja mam firmę komputerową i ostatnio składaliśmy komputer do Irlandii za 3000zł i było tam: Płyta główna ASUS P5VDC-X s.775 Procesor Intel Pentium 4 3,4GHz (LGA) Grafika GIGABYTE GeForce 6600 256MB 256bit na PCI-E Pamięć Kingston 1GB (2x512MB) Dysk twardy Seagate 250GB Nagrywarka DVD ASUS Monitor 17\" LCD LG L1715s Obudowa Tracer + zasilacz 400W ModeCom (niewiem co się czepiacie tych zasilaczy, są świetne, cichuteńkie, nigdy niemieliśmy z nimi żadnych problemów) Klawiatura, myszka Głośniki 5.1

Zasilacz ModeCom FEEL-400ATX (bo chyba ten masz na myśli) jest akurat przykładem dość dobrego zasilacza za małe pięniądze. Ale z ciszą to on niewiele ma wspólnego :)

Gość FHU Geronimo
No dokladnie o ten mi chodzi (mam go w kompie) i powiem, że niezgodzę się z Tobą, bo on chodzi bezszelestnie, wogóle go nieslychać :)

elektron --> moim zdaniem UPS to nie przesada, chodzi o bezpieczeństwo danych i nie tylko. Jak wywali Ci korki to najwyzej pójdzie ci UPS, a dalej nie pójdzie ze względu na zabezpieczenia... nawet w takim najprostrzym. Gdy go nie miałm straciłem oprócz dysku: procesor, płytę główną, kartę TV i ze sarego kompa mam już tylko obudowę i napęd dyskietek (który czasem sie przydaje). A dzięki niemu już kilka razy uratował mi się komp, bo braciszek bawił się korkami :O po za tym jak ci zbraknie prądu to możesz spokojnie pozamykać aplikacje lub zaczewkać na włączenie zasilania bez późnijszego oczekiwania na skanowane dysków w poszukiwaniach błędów po \"niewłaściwym\" zamknięciu komputera ;) tifany --> hmmm no wiesz ;) podrzuciłabyś gratis co się będą walać ;) A moje pytanie wzięło się stąd, że moja znajoma użyła podobnych słów tylko chodziło jej o płytki CD, no ale Ty się znasz więc... jestem spokojny :D FHU Geronimo --> całkiem apetycznie to wygłada, ale ja jakoś jestem przekonany do AMD :) tred --> bo one są ciche jak nie dziłają ;) w sensie przed załączeniem zasilania :D

\"bo one są ciche jak nie dziłają w sensie przed załączeniem zasilania\" Otóż to :) Znajomy ma ten zasilacz, więc wiem co mówię. A na hałas jestem wrażliwy. Osobiście mam Tagana i to jest najglośniejszy element mojego kompa.

Gość gwel
bardzo przepraszam, ale wczoraj nie dałam rady już usiąść do komputera. Podaję propozycję sklepu, z resztą wydruk ze strony Komputrnik :) AMD Athlon 64 3000 +BOX (Socket AM2) Orleans Asus M2N-E nForce 570 Ultra Corsair Value Select DDR2 2x256MB 533MHz Seagate 160 GB Barracuda 7200.9 (8MB, Serial ATA II, zapis prostopadły) LG SuperMulti DVD+/-RW GSA-4167B bulk white FDD 1.44MB 3.5" - white GeForce 7600 GT ASUS 256 MB Zasilacz do obudowy Chieftec (GPS-350EB-101A) 350 bulk Obudowa Modecom Twins - czarna bez zasilacza Monitor 19" LG Flatron F900P (zgodnie z waszą sugestią :) Proszę o poradę, co sądzicie o takiej konfiguracji, czy coś należałoby zmienić????

i ile wyszlo? ostatnio mi sie wydawalo, ze komputronik to zbyt tanim sklepem nie jest! Do UPS - racja, tylko, ze generalnie to Uninterruptible Power Supply nie ma zadanie chronic komp przed przepieciami itp, tylko dac CI czas na zachowania danych, zamkniecie aplikacji itp jak wspomialem, a to zasilacz ma chronic i odfiltrowac kazde nadchodzace niebezpieczenstwo, a przynajmnie powinien:) Chieftec ladna rzecz:) Ale ja osobiscie dyskow Segate to bym sie wystrzegal, z mojego doswiadczenia i znajomych psuly sie na potege, a do tego po kilkunastu minutach pracy jajka mozna bylo na nich smazyc! Byc moze pozmieniali troszku ale uraz zostal. Wg mnie Maxtor!

Gość FHU Geronimo
Tred -> to może Twój znajomy ma jakiegoś felernego, albo ja trafiamj na same dobre, bo są ciche nietylko wtedy gdy niepracują :) Ja takiego mam, polecamk go moim znajomym i są zadowoleni, więc hmmm... 3grosze -> wg mnie UPS-y są niezbędne przy serwerach, komputerach większych firm, na których są ważne dane, itp. Do takiego normalnego kompa (czyt. domowego), UPS to już nadgorliwość ;) Wg mnie dobry zasilacz z wszystkimi filtrami przeciwprzepięciowymi i innymi w zupełności wystarczy gwel-> wg mnie w tym zestawie trochę za mało pamięci, ja bym dołożyła do 1GB i powiększyła dysk do 200GB :) Chociaż w sumie to co Ci zaproponowali by chyba wystarczyło :)

z tymi lichymi zasilaczami to jest tak, ze one pracuja cicho przez kilka miesiecy, ale pozniej, ze stazem, to jak taki zawyje to jakby smiglowiec przez pokoj przelecial. Nie ma porownania z Taganem i tej klasy zasilaczami! Faktycznie, bez 1GB Ramu to chyba nie ma co skladac kompa!

degie: ten vobis to jakis taki chyba nie za bardzo, RAM 400MHz i inne cuda, do tego technologie \"VOBIS\":) myszka z rolka vobis? a co to za rolka? Kompy z takich sklepow to jakos tak dziwnie, jak sobie zlozy sama i bedzie miala gwarancje na czesci a nie na komputer to bedzie mogla go sobie otworzyc, odkurzyc, zobaczyc co jest w srodku, jak cos dokupi to moze sobie sama dolocyc a nie do serwisu gnac zeby naklejek gwarancyjnych nie uszkodzic. Do tego producenci daja dluzsze gwarancje na podzespoly niz Vobis na zestaw!!

Ja jeszcze w sprawie UPS-a ;) tylko że jak na takim kompie zbierasz coś hmmm jakby nie było nilegalnego typu MP3 i nagle dysk ci pada z powodzu przepięcia to nie wem czy nie trafi cie szlag :O mnie trafił praie 2000 MP3 zostało na tamtym dysku :O nie do odzyskania po poszła elektronika :P wiem że da sie odzyskać ale koszty sa znaczące. A co do tzw. firmowych komputerów, cóż z tego że w sklepach obiecują nam że są pakowane w prawie sterylnych warunkach jak otwierasz go w domu i chodzi wśród roztoczy sierści i innych paskudztw ;) masz jedno ale nie otworzysz go w domu, z każdym uszkodzeniem, choćby miała się tylko poluzować taśma w dysku zapierdzielasz (za przeproszeniem) do serwisu i czasem możesz poczekać kilka dni nim łaskawie zajrzą co w środka. Więc tu się zgadzam z tobą elektron. Co do serwisuw hmm to co jakiś czas wpadają tam pewni panowie i sprawdzają komputery, wiec jeśli masz coś nieleglanego to możesz pożegnać sie nie tylko z 3000 ale i z wiekszą utratą gotówki. A może się mylę? Zmieniło sie na \"lepsze\" ;) ? Dobry kolega, co się zna na komputerze jest w tej chwili na wagę złota ;) Jak to wiemy niektórzy wolą na bluzki 3 paski zamiast z 4-ma ;) I jeszcze jedno taki zestawy muszą szybko aktualizować ze względu na szybkie (tzn. wzgłednie szybkie, w stosunku do tego co można zakupić za granicami kraju) postępy firm wymyślajacych co rusz nowe urządzenia, a w takich zamkniętych tj. zaplombowanych pudłach nie jest to jednak możliwe. Z tego wzgłędu BARDZO ODRDZAM zakupy gotowych pudeł w róznego rodzaju sieciach nawet typu specjalistycznego lub mniej tj. hipermarkety! Lepiej sie wyjdzie składając go samodzielnie z tym co chesz, a nie z tym co akurat kończy się w magazynie wg. stanu z roku 2005 ;)

FHU Geronimo -> Cisza jest kwestią względną. Dla jednego ModeComm jest cichy, dla innego Tagan jest głośny. Nie ma się co sprzeczać :) Gwel -> Postaraj się o 2x512MB RAM. Producent w sumie mało istotny, jeśli nie będziesz bawić się w podkręcanie (byleby nie \"noname\", generalnie jeżeli producent przyznaje się do swojego wyrobu, to już jest nieźle ;) ). Przy takim procesorze i karcie graficznej 512MB będzie kulą u nogi. Dysk to właściwie zależy od użytkowania, jak będziesz miał nagrywarkę DVD, to zawsze można szybko, łatwo i tanio zgrać trochę \"śmieci\". Więc Jakieś wielkie pojemności nie są konieczne. Jeśli chodzi o firmę, to ile osób, tyle opinii. Ja mam Maxtora i już nigdy więcej taki dysk nie zagości u mnie. Może WD ? Chieftec - najtańszy z najlepszych :) Już nie to co kiedyś, ale wciąż trzyma się dobrze. Sprawa UPS: Zasilacz, niekoniecznie z wysokiej półki, musi zabezpieczyć kompa przed przepięciami w sieci. Zresztą wyłącznie korków (zanik napiecia w sieci) nie może być powodem uszkodzenia kompa. Chyba, że mamy zasilacz \"home-made\" ;) Gotowym zestawom mówimy zdecydowane NIE :) Jeśli nie komputronik (faktycznie drogi), to może http://www.gral.pl

Gość gwel
Za calosc wyszlo 2882. W sumie rozumiem, że: 1. mam jeszcze poprosic o UPS 2. Powiekszyć RAM - 2x512MB RAM 3. Dysk twardy powiększyć do 200 GB i ja sie staram to wszystko ogarnac, ale mnie uczyli na psychologa, od kilku dni przegladam te wszystkie strony z komputerami i nic nie rozumiem. Please help, nie chce wydac naprawdę ciężko zarobionych pieniędzy na coś co za pół roku nie uciągnie nowych gier...

daj se spokoj z UPS na co Ci do domu grat, ktory nie malo wazy, wystarczy ze jednostka sie bedzie pod nogami przewalala i kable....UPS to sie w firmach serwerach itp stosuje (jak to juz ktos wspomnial) A dysk to sama wiesz ile Ci bedzie potrzeba, ile masz teraz i czy Ci malo czy wystarczajaco, a poza tym moga Ci przelozyc do nowego kompa stary dysk:)